E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez bankalarından dijital para yorumu---

Merkez bankalarından dijital para yorumu

Merkez bankalarından dijital para yorumu
27 Kasım 2017 - 11:06 borsaningundemi.com

Dünya çapında büyük merkez bankaları, bitcoin ve diğer dijital paralar karşısında farklı duruşlar sergiliyor.

Bitcoin'in doğuşunun üzerinden sekiz yıl geçti. Dünya çapında merkez bankaları, dijital paraların potansiyel avantaj ve dezavantajları hakkında giderek daha fazla farkındalık kazanıyor.

Bitcoin'in 10,000 dolara yönelmesiyle birlikte, küresel merkez bankaları, iki mevzudan bahsediyor. Bunlardan birincisi, giderek daha fazla dikkat çeken özel kripto paraların oluşumu ve büyümesi konusunda ne yapılacağı. İkinci soru ise resmi dijital para ihracı yapılıp yapılmayacağı.

Dünyanın en büyük merkez bankaları, dijital paralara nasıl yaklaşıyor?

FED: GİZLİLİK ENDİŞESİ

Fed, Bitcoin'e karşılık olarak dijital para ihracında bulunma fikri konusunda pek coşkulu değil. Fed Başkan adayı Jerome Powell, bu yılın erken döneminde, teknolojide teknik sorunların sürdüğünü belirterek merkez bankası tarafından oluşturulan bir kripto paranın "anlamlı" zorluklarla karşılaşacağını söyledi ve gizlilik konusunun bir sorun olabileceğini bildirdi.

EURO BÖLGESİ: "BİTCOİN İSTİKRARSIZ"

Avrupa Merkez Bankası (ECB), dijital paralara yatırımda bulunmanın tehlikeleri konusunda defalarca uyarıda bulundu. ECB yetkilisi Benoit Coeure, Bitcoin'in oynak değeri konusunda uyardı ve Bitcoin ile "vergi kaçırma" ve "suç" gibi risklerin geldiğini belirtti. Başkan Mario Draghi ise dijital paraların Euro Bölgesi ekonomisine olan etkisinin sınırlı olduğunu ve bu paraların merkez bankaları için bir tehdit oluşturmadığını belirtti.

ÇİN: KOŞULLAR "OLGUN"

Çin Merkez Bankası, teknolojiyi sahiplenmek için koşulların "olgun" olduğuna inanıyor, ancak, özel dijital ihraçcılar konusunda sert önlemler alarak Bitcoin ve diğer dijital parala işlemlerini yasakladı. Yetkililer, merkez bankasının kripto paralar üzerinde tam kontrole sahip olmasını destekliyor.

JAPONYA: DAHA ÇOK BİLGİ EDİNİLMELİ

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, Ekim ayında yaptığı konuşmada, BOJ'nin yakın zamanda dijital para ihraç etme gibi bir planı olmasa da dijital paralar hakkında daha çok bilgi sahibi olmanın önemli olduğunu belirtti.

ALMANYA: "SPEKÜLATİF OYUNCAK"

Bundesbank, Bitcoin ve diğer sanal paraların oluşumu konusunda oldukça temkinli. Yönetim Kurulu üyesi Carl-Ludwig Thiele, Eylül ayında Bitcoin'e ilişkin, "Ödeme aracından ziyade bir spekülatif oyuncak" değerlendirmesinde bulundu ve "Mevduatın yerini blockchain'e bırakması, bankaların iş modellerini altüst edebilir ve para politikasını baş aşağı edebilir" şeklinde konuştu.

İNGİLTERE: POTANSİYEL "DEVRİM"

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, kriptoparaların finanstaki potansiyel "devrim"in bir parçası olduğuna değindi. Carney, blockchain'e dayalı bir teknolojinin, merkez bankalarının siber saldırılar karşısındaki duruşunu güçlendireceğini ve "büyük bir gelecek vadettiğini" savundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gidiş tek dünya parası27 Kasım 2017 12:53

    İleride paranın kontrolü devletlerden alınıp tamamen özel güçlere geçecek böylece tek dünya parası kontrolsüz sınırsız ve bedava olarak bilgisayarda basılabilecek akıllı hiçbir devlet buna izin vermez ama merkez bankalarının yönetimlerini ele geçirip buna izin verdirecekler

  • Arkasında İngiliz varsa kork27 Kasım 2017 12:47

    Ne kadar rüşvet kayıt dışı eroin vs kara para varsa spekülasyonla oraya üşüştürüp o pastayı yiyecek çakal güçler tarafından bir gecede el koymak için iyi bir araç olabilir

  • Biton 27 Kasım 2017 12:20

    Bitcoin durdurulamaz.Dünyada genelinde müthiş bir itibar ve talep var.Dünyadaki tüm paralardan daha güvenli YTD

  • Ercan SUR27 Kasım 2017 11:39

    Tek tuşla servete el koymanın en iyi yöntemi. Savaşmaya gerek yok yani sahibini aramaya da gerek yok.