E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yeni bir ankete göre, döviz rezervlerini yöneten merkez bankacıları, salgının getirdiği tahvil getirilerindeki küresel çöküşü telafi etmek için yeni ve daha riskli yatırımlara yöneliyor.
Financial Times’ın haberinde göre, toplam 6,4 trilyon dolarlık aktif rezerve sahip 78 rezerv yöneticisiyle yapılan yıllık anket, tahvil getirilerindeki azalmanın söz konusu yatırımcılara son bir yıl içinde en büyük zorluğu yaşattığını ortaya koydu. Birçokları, şirket tahvilleri, gelişmekte olan piyasa tahvilleri ve hisse senetleri de dahil olmak üzere riskli varlık sınıflarına geçiş yaptı.
Rezerv yöneticileri genellikle dünyanın en riskten uzak yatırımcıları arasında yer alır. Ancak bu yatırımcılar en son Uluslararası Para Fonu (IMF) rakamlarına göre yönettikleri 12 trilyon dolardan fazla para sayesinde büyük bir kaynaktan yararlanıyorlar. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, merkez bankaları tarafından para birimlerini sabit tutmak veya kriz zamanlarında finansal güvenliği sağlamak için biriken bu nakit, genellikle kısa vadeli devlet borcu gibi güvenli varlıklara yatırılıyor.
Ancak Central Banking Publications tarafından yürütülen anket, düşük getiri baskısının bazı merkez bankalarını sermayelerini korumak için daha fazla risk almaya zorladığını gösteriyor. Dünya genelindeki tahvil getirileri, pandemi kriziyle mücadele etmek için merkez bankalarının geçen yıl faiz oranlarını düşürmesi ve büyük tahvil alım programları başlatmasıyla rekor düşük seviyelere geriledi. Tahvil getirilerinin o zamandan itibaren bir nebze toparlanmalarına rağmen, getiriler tarihsel standartlara göre hala çok düşük kalıyorlar.
Ankete katılanların merkez bankacılarının yarısından biraz fazlası yeni varlık sınıflarına yatırım yapmayı düşündüğünü belirtirken, yüzde 44'ü yatırımlarına yeni para birimleri ekleyebileceğini belirtti. IMF'ye göre, dünyadaki 12,7 trilyon dolarlık döviz rezervlerinin yüzde 59'u ABD Doları, geri kalanı ise euro, yen veya sterlin cinsinden tutuluyor.
Ankette ayrıca, rezerv yöneticilerinin yüzde 42’sinin enflasyona bağlı tahvilleri düşündüğü ve yüzde 23'lük bir kısmının da altın varlıklarına ekleme yapmayı düşündüğü ortaya koydu.
Amerika'dan bir başka rezerv yöneticisi, Çin tahvilleri, enflasyona bağlı tahviller ve altının alımlarını artırdıklarını belirterek, "rezervlerimizi risk/getiri açısından daha verimli hale getirmek için fırsatları her zaman aramaya hazırız" dedi.
Merkez bankaları, birçok yatırımcı gibi, son on yıldır düşen tahvil getirileriyle mücadele ediyor ve bu da daha riskli varlıkları yatıştıran küresel bir "verim arayışı" ile sonuçlanıyor. En güvenli tahvillerin çoğu enflasyon dikkate alındığında negatif getiri sunarken, Japonya ve Euro Bölgesi'nde negatif nominal getiriler de yaygın hale geldi.
HSBC merkez bankası yatırımlarını izlemekten sorumlu yöneticisi Bernard Altschuler, anketin "yüksek puanlı devlet menkul kıymetlerinde ağırlıklı olarak kısa süreli portföylere sahip çok sayıda rezerv yöneticisinin karşılaştığı sermaye koruma sıkıntısının" önemine dikkat çektiğini söyledi.
Merkez Bankası piyasayı 60 milyar TL fonladı
Merkezi dijital para, finansal sistemi bozar mı?
ABD’den Çin rekabetine 100 milyar dolar
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:23)