E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez Bankaları piyasaları nasıl etkileyecek?---

Merkez Bankaları piyasaları nasıl etkileyecek?

Merkez Bankaları piyasaları nasıl etkileyecek?
27 Ocak 2016 - 09:00 borsagundem.com

İkon Menkul, sabah raporunda Fed toplantısı ve Avrupa Merkez Bankası’nın toplantılarını değerlendirdi.

Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası’nın açıklamalarıyla başlayan faiz toplantısı bugün ABD Merkez Bankası Fed ile devam edecek. Cuma günü ise diğer önemli bir faiz toplantısı Japonya Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilecek. Bugün açıklanacak Fed’in kararında herhangi bir faiz arttırımı olmayacağını söyleyebiliriz.
Son dönemde Çin’de artan riskler yüzünden Fed’in şimdilik faizlere müdahalede bulunması beklenmiyor. Ancak toplantı sonrası gelecek açıklamalar oldukça önemli olacak. Çünkü başta Avrupa Merkez Bankası olmak üzere, diğer büyük merkez bankalarından parasal genişlemeye yönelik sinyaller gelmeye başladı. Zaten oldukça ağır geçecek gibi görünen kış sezonu ABD’nin ekonomik rakamlarını ilk çeyrek bazında olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden Fed tarafından gelebilecek faiz artışlarının sayısına ilişkin azalma ya da gerektiğinde parasal politikanın genişleme yönünde tekrar gerçekleşebileceği açıklaması piyasaları tekrardan yönünü yukarı çevirebilir. SP500 vadelileri de kritik destek seviyeleri üzerinde kalmaya devam ediyor. İlk etapta 1880 ve sonrasında 1840 seviyeleri önemli. Direnç olarak ise 1900-1920 seviyeleri takip edilebilir.

Dolar/TL 3.05 Seviyesini Aşmakta Zorlanıyor… Dün Merkez Bankası Başkanı Başçı, yapmış olduğu açıklamalarda para politikasında sadeleştirme sistemine geçmek ve sadece tek faiz üzerinden hareket etmenin henüz erken olduğunu belirtirken, global piyasalardaki risklerin azalması durumunda sadeleştirmeye geçilebileceğini belirtti. Ayrıca para politikasınında yeterince sıkı olduğunun da bir kez daha altını çizdi. Merkez’in yapmış olduğu bu açıklamalar aslında kısa vade de faiz artışının gerçekleşmeyeceğinin bir sinyali gibi algılanabilir. Makro anlamda baktığımızda Merkez Bankası ortalama fonlama maliyetini yukarı çekerek sıkı bir para politikası uyguluyor ve kısa zaman içerisinde de faiz artışına gerek duymuyor. Merkez ne kadar da sıkı para politikası uygulasa da piyasalar tarafından faizlerin artmayacağı beklentisi kur üzerinde yukarı yönlü hareketlere neden olur. Ancak Avrupa ve diğer büyük merkez bankalarından yapılan genişleme sinyalleri ile birlikte kur stabil kalmaya devam ediyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi 3.05 seviyesi artık güçlü bir direnç haline gelmiş durumda. Teknik olarak bu seviye geçilmediği müddetçe Dolar/TL tarafında yukarı yönlü hareketler kısıtlanabilir. Geri çekilmelerde ise 2.98-2.95 destekleri öne çıkıyor.
İkon Menkul

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)