E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez bankaları para politikası kararları ---

Merkez bankaları para politikası kararları

Merkez bankaları para politikası kararları
18 Şubat 2015 - 16:26 borsaningundemi.com

Bugün İngiltere Merkez Bankası ( BOE) Para Politikası Kurulu tutanakları ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) faiz kararı açıklandı

''Bugün İngiltere Merkez Bankası ( BOE) Para Politikası Kurulu tutanakları ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) faiz kararı açıklandı. Geçtiğimiz hafta, BOE Enflasyon Raporunu açıklamıştı.
 
Temel ortak noktalar:
 
- Enflasyon:  Petrol fiyatlarındaki düşüş sonucunda kısa vadeli enflasyon tahmini aşağı yönlü revize edildi. İngiltere’de yıllık %0,3 olan enflasyonun önümüzdeki aylarda negatife dönmesi ve yılı sıfır civarında bitirmesi bekleniyor. Japonya’da ise yıl sonu enflasyon tahmini %1,7’den %1’e çekildi. Her iki merkez bankası da enflasyonun 2 yıl içinde %2 seviyesine ulaşmasını bekliyor. 
 
-Ekonomik aktivite: Ilımlı büyüme ortamının devam etmesi bekleniyor: Bu görünümü destekleyebilecek 3 faktör bulunuyor: Petrol fiyatlarında Temmuz başından bu yana görülen %50 oranındaki düşüşün iç talebe olumlu yansıma beklentisi, merkez bankalarının , özellikle ECB olmak üzere, destekleyici politikaları ve düşük faiz oranlarının getirdiği olumlu finansal koşullar.
 
Bunların sonucunda emek piyasası koşulları iyileşiyor, ücretlerdeki artışın orta vadede enflasyona olumlu yansıması bekleniyor.
 
-Para politikası beklentisi (BOE): BOE’nin baz senaryosu; enflasyondaki düşüşün geçici olacağı yönünde ve politika faiz artırımı – sınırlı bir miktar ötelenmiş olsa da- gündemde. İlk faiz  artırımı için piyasa beklentisi 2016 ilk çeyrekte gerçekleşeceği yönünde. Ancak her zamanki gibi,  aşağı ve yukarı yönlü riskler mevcut. Ancak, BOE bu risklerin gerçekleşmesini dengeli görüyor.
 
-Para Politikası Beklentisi (BOJ): Enflasyonda kısa vadeli aşağı yönlü risklere rağmen, politika duruşunda bir değişikliğe gidilmedi. Nisan 2013’de açıklanan ve 2014 Ekim ayında artırılan  yıllık 80 trilyon yen varlık alımı sürdürülecek.  Kısa vadede ek bir faiz indirimi gündemde değil. Enflasyon görünümü için kritik faktör, bahar aylarında yapılması beklenen ücret artış görüşmeleri.
 
Sonuç olarak: Kısa vadeli enflasyon görümünde aşağı yönlü baskı  özellikle İngiltere’de para politikası normalizasyonunun bir miktar ötelemiş gözüküyor. Ancak orta vadede para politikası stratejisi üzerindeki etkisi sınırlı.''
 
AKBANK EKONOMİK ARAŞTIRMALAR
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)