E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Merkez bankaları, Ukrayna'daki savaşın yol açtığı piyasa gerginliklerini hafifletmek için yardım çağrısında bulunan enerji ticaret firmalarıyla tartışmalarını yoğunlaştırdı. Ancak Financial Times’ın haberine göre, tartışmalar sonucu ek bir desteğin ortaya çıkma ihtimali oldukça düşük.
Üst düzey enerji piyasası yöneticileri, risk yönetimini engelleyen ve fiziksel varlıkların küresel çapta sorunsuz akışını tehdit eden emtia vadeli işlem fiyatlarındaki büyük ani artışlar konusunda uyarmak için bu hafta İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri ile bir araya geldiler.
Habere göre üst düzey BoE yetkilileri, vadeli işlem piyasalarındaki gerginliklerin hafifletilmesi konusunda istekli olduklarını ve küresel ticarete yönelik potansiyel risklerin farkında olduklarını söylüyorlar. Ancak BoE’de piyasa koşullarındaki potansiyel kötüleşmelere karşı mevcut düzenlemelerin halihazırda bir hava yastığı etkisi oluşturduğu görüşü hakim.
Emtia ticaret şirketi Trafigura'nın Genel Müdürü Jeremy Weir, "Düzenleyici kurumlar, merkez bankaları ve bankalar arasında bu sorunu nasıl çözeceğimiz konusunda oldukça aktif bir tartışma olduğunu düşünüyorum” dedi. Weir Salı günü İsviçre’de gerçekleşen FT Emtia Küresel Zirvesi’nde yaptığı açıklamada “En azından piyasa şartlarının ne durumda olduğunu anlatmak için çok sayıda kurum ve düzenleyiciyle konuşmak konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Pazara geri dönmek için bir çeşit likiditeye ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.
Dünyanın en büyük emtia tüccarlarından biri olan Vitol'un CEO’su Russell Hardy, ticaret maliyeti nedeniyle gaz için spot piyasaya katılımın azaldığını söyledi. Hardy, 97 eurodan fiyatlanan bir megavat saatlik sıvılaştırılmış doğalgaza eşdeğer bir kargoyu taşımak için, yatırımcıların sermaye gereksinimlerini zorlayarak 80 euro nakit sağlamaları gerektiğini söyledi. Emtia tüccarı, "Doğalgaz piyasalarındaki derinlik ve likidite normalde fiyatın bir günde iki katına çıkması gibi bir şeyin olmasını önleyecektir" dedi.
Tüccarlar, önemli malların dünya çapında hareket etmesini sağlamak için terminal, depolama tesisleri ve nakliye filoları ağlarına güveniyor. Ancak aynı zamanda finansal piyasalara da ihtiyaç duyuyorlar. Zira borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre finansal piyasalar tüccarların gelecek tarihler için minimum fiyatlardan kontratlar oluşturmalarına ve emtialar teslim edilene kadar fiyatların tüccarların aleyhine hareket etmesi riskinin yönetilmesine imkan sağlıyor. Söz konusu kontratlar genellikle ICE Avrupa Vadelileri ve Chicago'daki CME Group gibi borsalarda emtia fiyatlarına sabitlenmiş sözleşmeler yoluyla yapılıyor. Avrupa enerji sözleşmelerinin büyük bir kısmının risk yönetimi Londra’da yapılır ve BoE tarafından denetlenir.
BoE ve ECB konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. İngiltere'nin mali düzenleme kurumu, Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) "enerji piyasalarında faaliyet gösteren finans firmalarıyla yakın temas halinde" olduğunu söylüyor.
Rusya'nın Ukrayna’yı işgali, Rusya’nın ürettiği petrol ve doğalgaz gibi ürünlerin maliyetlerini artırdı. İşgal Ukrayna’nın ürettiği buğday gibi kritik emtia ürünlerinin de tedarik zincirini bozdu. Söz konusu durum fiyatların düşeceği yönünde pozisyon alan tüccarların ağır kayıplar vereceği ve daha fazla marj talebinin tetiklendiği anlamına geliyor.
Bu marjlar emtiaların teslim edilmesiyle birlikte tüccarlara iade edilecektir. Ancak bu arada ticaret firmaları likidite kriziyle karşı karşıya kalabilir. Bu, özellikle de büyük kredi hatlarına erişimi olmayan küçük şirketler için ciddi bir sorundur.
Shell, BP ve Almanya’nın kamu hizmetleri harcamaları gibi Avrupa’nın en geniş çaplı enerji ticaretlerini yöneten bir sektör grubu bu ay yayınladığı bir mektupla yardım çağrısında bulundu. Birçok tüccar, merkez bankalarından ticaret odalarının ve bankaların desteklenmesini talep ediyor. Tüccarlar bu sayede daha az marj çağrısıyla karşı karşıya kalabileceklerini belirtiyor.
Euro Bölgesi yetkilileri emtia sektörüne doğrudan destek verme olasılığını dışlıyor. Yetkililer, herhangi bir açık desteğin veya garantinin hükümetlerden veya kalkınma bankalarından gelmesi gerektiğini savunuyor.
JPMorgan petrol tahminini revize etti
Küresel borsaların yeni ‘FANG’ yatırımı
Petrol fiyatları için kritik günler
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Dünya krize doğru gidiyor,,bir tarafta ultra zenginler oluşurken,bir tarafta açlık olacak.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:19)