E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gözlerimizi yurtiçinin yoğun gündeminden yurtdışına çevirirsek, Merkez Bankaları’nın faiz kararları ile dolu bir hafta karşımıza çıkıyor. TCMB’nin de içinde bulunduğu majör Merkez Bankaları son yıllarda, piyasaların da tahmin etmekte zorlandığı heteredoks para politikalarına yöneldiler. Küresel anlamda genişlemeci politikanın öncüsü FED, artık kademeli olarak 25’şer baz puanlık faiz artırımlarına hazırlanıyor ve sözlü yönlendirmeleriyle de piyasaları hazırlıyor. 1 Şubat’taki toplantıdan herhangi bir faiz kararı beklemiyoruz. Enflasyon ve istihdam hedeflerine ulaşan FED, tutanaklarında da muhtemelen 4. Çeyrek büyüme rakamlarını ön planda tutacaktır. Piyasa beklentisi ise 15 Mart’taki toplantıda yaklaşık %25 ihtimalle artış, 3 Mayıs’taki toplantıda ise yaklaşık %45 ihtimalle artış olacak şekilde yoğunlaşıyor. Yıl boyunca bakarsak, piyasaların ise halen 3 adet faiz artışına ikna olmamış olduğunu görüyoruz. Piyasa yapıcıları, FED’in yılı 2 faiz artışı ile kapatmasını yaklaşık %35’lik ihtimalle ön planda tutuyor. Yellen’ın hala ikna etmesi gereken taş gibi bir kitle olduğunu bu orandan anlıyoruz.
Japonya Merkez Bankası (BOJ) ise politika faizini negatif bölgeye çektikten sonra tahvil alımları ile piyasaları büyüme yönlü desteklemeye devam ediyor. Uzun vadeli tahvil faizlerini %0’da sabitlemeyi hedefleyen banka, bu hafta da piyasaya yüklü para enjektesiyle kararlılığını gösterdi. Salı günü gelecek BOJ kararında, faiz değişikliğine gitmesini beklemiyoruz. Ancak, tahvil alım miktarında da değişikliğe gidilmese de bu yönde şahin tonda açıklamalar gelebilir. Japonya’dan gelen TÜFE rakamları %-0,3 ile halen deflasyon riskini gösteriyor ve büyüme rakamları beklentilerin altında. Bol haber akışlı haftayı ise, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) Perşembe günü alacağı faiz kararı ile kapatacağız. %0,25 olan politika faizini sabit tutmasını bekliyoruz. Ancak, Brexit süreci ile ilgili ifadeler kararın gerekçesinde yakından takip edilecek. Hafta içerisinde, İngiliz hükümeti parlamentoya bilgilendirme notu geçerek süreci resmen başlattı ve Mart ayı içerisinde bu anlamda sürecin daha da karmaşıklaşmasını bekliyoruz. Süreçten İngiliz ekonomisini en az hasarla çıkarmayı hedefleyen bankanın büyümeyi desteklemek amaçlı faizleri negatif bölgelere çekebileceği konuşuluyor. Ancak, sürecin etkileri net hissedilene kadar bekle ve gör politikası devam ettirilecektir.
Bizim Merkez Bankamız hafta içerisinde para politikası karar görevini vermiş olsa da 31 Ocak Salı günü yapılacak yılın ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme toplantısı da çok önemli olacak. Murat Çetinkaya başkanlığında yapılacak toplantıda, TCMB önümüzdeki dönem için enflasyon beklentilerini sıralayacak. Bunun yanı sıra, iletişim önemine inanan Başkan Çetinkaya katılımcıların sorularını cevaplayacak. Özellikle Fitch Ratings’in kararı ardından, Çetinkaya’nın ağzından çıkacak her kelime politika faiz oranındaki değişiklikten daha kuvvetli piyasalarda etki yaratabilir. Literatür dışı yeni politikaların yabancı yatırımcılara daha net anlatılması, küresel piyasa hareketleri nedeniyle sadeleşme programından uzaklaşmak zorunda kalan Merkez Bankamız için bir nebze olsun oksijen etkisi hissettirecektir.
Destek Yatırım Araştırma Departmanı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Anlat bakalım. Bana esmeyi anlat ezip geçmeyi anlat dövizi anlat .ne olacak bunu anlat
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:23)