E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından yapılan araştırmaya göre merkez bankaları altını bir rezerv varlığı olarak görüyor. Araştırmada önümüzdeki 12 ay içinde merkez bankalarının altın varlıklarını artırmayı planladıkları belirtildi.
Bunun başlıca nedenlerinden birinin gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının olası bir küresel finansal krize yönelik artan endişeleri olduğu değerlendirilirken anket katılımcılarının yüzde 25’inin rezervlerine daha fazla altın eklemek istediği görüldü. Bu oran 2021 yılında yüzde 21’di.
Araştırma uluslararası finansal sistemde öngörüşe değişikliklerin ve rezerv para ekonomilerinde artan ekonomik risklere dair endişelerin de öne çıkan faktörler olduğunu gösteriyor.
Artan enflasyona ek olarak sıkılaşmacı para politikaları ve Rusya’nın Ukrayna işgalinin tedarik zincirlerini daha fazla bozulmasına ve jeopolitik belirsizliklere neden olması örnek gösterilebilir.
“Jeopolitik durum şu anda çok daha dengesiz ve bu durumun daha ne kadar süreceğini bilmiyoruz” diyen WGC Merkez Bankaları Başkanı Shaokai Fan, “Bu süreçte yaşanan şey altının güvenli liman karakteristiğini ortaya koyması oldu. Bu merkez bankalarının göz önünde bulundurduğu bir husus” değerlendirmesinde bulundu.
Gelişen ülkelerin merkez bankalarının altının uluslararası finans sistemindeki geleceği ile ilgili iyimser olduklarını söyleyen Fan dolar içinse temkinli olduklarına vurgu yaptı.
Anket sonuçlarına göre katılımcıların büyük bir kısmı altının değer saklama aracı ve kriz zamanlarında iyi performans gösterme özellikleri sayesinde toplam rezervlerdeki oranının önümüzdeki yıllarda artmasını bekliyorlar.
Merkez Bankası rezervlerindeki erime sürüyor
Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak
Rusya Merkez Bankası'ndan faiz indirimi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:11)