E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Merkez bankaları 2010’dan bu yana ilk kez altın satıcısı haline geldi. Altın sahibi ülkelerin merkez bankaları korona virüs pandemisinin etkilerini yavaşlatmak için rekor seviyelere ulaşan altın fiyatlarından yararlandılar.
Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) raporuna göre, üçüncü çeyrekte 12,1 ton külçe altın net satışı gerçekleşti. Raporda bir önceki yılın aynı döneminde 141,9 ton altın satın alındığı belirtiliyor. Bloomberg’in haberine göre satışları en fazla gerçekleştiren ülkeler Özbekistan ve Türkiye olurken Rusya merkez bankası da 13 yıldır ilk defa altın satışı gerçekleştirdi.
Borsa yatırım fonlarına girişler altının yükselişiyle birlikte artış gösterirken merkez bankalarının altın satın alması geçtiğimiz yıllarda altının değerlenmesindeki temeli oluşturdu. Citigroup geçtiğimiz ay merkez bankalarının 2018 ve 2019 yılındaki rekor talebinin bu yıl yavaşlayacağını ancak 2021 yılında talebin geri döneceğini öngörmüştü.
WGC Baş Analisti Louise Street, “Bu şartlar altında bankaların altın rezervlerine bakması şaşırtıcı değil. Hemen hemen tüm satışlar yerel kaynaktan satın alan ve altındaki yüksek fiyattan faydalanan mali açıdan gergin bankalar tarafından gerçekleşiyor” dedi.
WGC verilerine göre, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası üçüncü çeyrekte 22,3 ton altın satışı yaparken Özbekistan Merkez Bankası da 34,9 tonluk altın satışı gerçekleştirdi. Orta Asya ülkesi Özbekistan onlarca yıldır süren tecridin ortadan kalkmasıyla birlikte uluslararası rezervlerini çeşitlendiriyor.
Altında düşen talebi yatırımcı dengeledi
WGC, toplam külçe altın talebinin yıllık bazda %19'luk düşüşle 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesine rağmen, altının çeyrek boyunca rekor kırdığını belirtti. Altın talebindeki yıllık düşüş, Hint mücevher talebinin yarı yarıya düşmesiyle, Çin mücevher tüketiminin de zayıflaması nedeniyle gerçekleşti.
Uluslararası Para Fonu ve Metals Focus verilerine dayan WGC raporuna göre mücevher talebindeki düşüş yatırımcı taleplerindeki %21’lik artışla kısmen dengelendi. Önceki çeyreklere göre borsa yatırım fonlarının performansının yavaşlamasının ardından altın külçeler ve sikkeler en fazla yükselişi gösterdi.
Güney Afrika gibi üreticilerde Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasından sonra bile maden üretimi yıl içerisinde zayıf kalmaya devam etti ve toplam altın arzı yıllık bazda %3 azaldı. Altın geri dönüşümündeki artış üç aylık düşüşü yumuşatırken tüketiciler değerli metalin fiyatını yüksek seviyelere çekmeyi sürdürüyor.
Altın 2 bin doları yeniden görür mü?
Borsalarda sert düşüş devam eder mi? Hangi hisseler güvenli?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
YAPIN BAKALIM ZAMLARI KİME SATACAKSANIZ:) İKİ UCU B DEGNEK İŞTE...ZAM YAPACAKSIN DOLARDAN DOLAYI HAKLISINDA KİME SATACAKSIN???
ZAM YAGMURU ŞİDETLENDİ HALK ,DAN SAKLANIYO .ÇİMENTOYA YÜZDE 30 DÜN ZAM YAPILDI DEMİR YÜZDE 15 ZAM YARIN SIRALAM ARTIŞI HIZLANIR.BASIN OLARAK ZAMLAR HALKA DUYURULMALI.
Tabiki zam yapacağız bunları dolar karşılığından alıyoruz.neden zarar edelim.dövizi fiyatını düşürsünler bizlerde zam yapmayız.
BİZİM MERKEZ UYKU MODUNDA TL MİZ SERBEST DÜŞÜŞ MODUNDA .İYİ UYKULAR MERKEZ.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:46)