E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMerkel'in Türkiye ziyareti Fransa'yı karıştırdı---

Merkel'in Türkiye ziyareti Fransa'yı karıştırdı

Merkel'in Türkiye ziyareti Fransa'yı karıştırdı
20 Ekim 2015 - 20:46 borsaningundemi.com

Fransa Başbakanı Manuel Valls: "Müzakereler sürüyor, Türkiye ile pazarlık ya da şantaj yok"

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Pazar günü Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret, Fransız Parlamentosu’nda yankı buldu. Merkel, Türkiye’ye müzakerelerin hızlandırılmasını taahhüt ederken, Fransa Başbakanı Manuel Valls, “Sığınmacılarla ilgili anlaşma bizim Türkiye ile ne vize serbestliği, ne de üyelik müzakereleri konusundaki pozisyonumuzu değiştirmez. Müzakereler sürüyor, Türkiye ile pazarlık ya da şantaj yok” yanıtını verdi.Fransız ana muhalefet partisi Les Republicans (LR) milletvekili ve eski Başbakan François Fillon, Meclis Genel Kurulu’nda hükümete sorular bölümünde, Merkel’in Türkiye ziyaretini gündeme getirdi. Fillon, “Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sığınmacılar konusunda daha güçlü işbirliği karşılığında, AB ile müzakerelerin hızlandırılması önerisinde bulundu. Fransız hükümeti de bu pozisyonu paylaşıyor mu? Bayan Merkel, bunu söylerken AB adına mı konuştu? Eğer AB adına konuşmadıysa kendisinden açıklama istediniz mi?” dedi.

“Herkes biliyor ki Fransa veto edecek”
Fillon, AB’ye yeni üyeliklerin referandumla kabul edileceğini de hatırlatarak, “Herkes biliyor ki, Fransa Türkiye’nin Avrupa’ya girmesine veto koyacak. Bu nedenle bu pazarlığın ilerlemesine izin vermek son derece tehlikeli. Türkiye büyük bir ülkedir Avrupa bunu dikkate almalıdır ama Türkiye’nin Avrupa’daki geleceğiyle ilgili yalan söylemek ne Türkiye’ye, ne de Avrupa’ya hizmet etmiyor. Bu Avrupa’nın geleceğini ilgilendiren bir konu. Pozisyonunuzu net olarak söyleyin” diye konuştu. 

Valls: “Pazarlık yok, şantaj yok”
Genel Kurul’da Fiilon’un sorusunu yanıtlayan Başbakan Manuel Valls de, “Bu ağır bir soru” diye söze başlayınca muhalefet sıralarından bağırışmalar yükseldi. Manuel Valls, yanıt verebilmek için bir süre beklemek zorunda kaldı. Ardından, “Siz de söylediniz, Türkiye büyük bir ülke. Fransa’nın ve AB’nin partneri. 1952’den beri NATO’nun üyesi ve yıllardır AB’ye üyelik müzakereleri yürütüyor. Özellikle Suriye krizi nedeniyle de stratejik önem taşıyor. Türkiye, Suriye’den gelen 2.2 milyon sığınmacı ve terör saldırılarının hedefi olduğu için, daha bir kaç gün önce yaşanan Ankara dramını hatırlayın, ciddi baskı altında. Türkiye’de politik gündem hassas. 1 Kasım’da seçimler var. Türk toplumunda yürütülen tartışmaları ne siz ne ben bilmiyoruz. Ama hepimizin ortak çıkarı, Suriyeli sığınmacılara gösterdiği dayanışmayı detseklemeliyiz. Elbette Lübnan’ı ve Ürdün’ü de desteklemezsek, sığınmacı krizi daha ciddi ve ağır bir duruma gelecektir.  Bu nedenle Türkiye ile Avrupa Konseyi bir anlaşmaya gitti” dedi.  

Suriye konusunun AB üyelik müzakerelerine etki etmeyeceğini dile getiren Valls, “Türkiye büyük bir ülke ve biz bunu biliyouz. Suriye ile ilgili bir çözüm arandığında komşu ülkelerin yanısıra, büyük güçler ve Türkiye ile de konuşmanız gerekiyor.  Avrupa’nın bu anlaşması vazgeçilemez. Ama bu durum bizim Türkiye ile ne vize serbestliği, ne de üyelik müzakereleri konusundaki pozisyonumuzu değiştirmez. Türkiye üye ülke olarak, kendisinin de kurallarını kabul ettiği bir müzakere sürecine girdi. Biz bu müzakerelerin, Türkiye hazır olana kadar sürmesini istiyoruz. Müzakereler boyunca, 35 fasıldan 14’ü açıldı. Bunlardan yalnızca 1’i kapandı. Bunlardan 11’i Sarkozy döneminde, 1’i Hollande döneminde açıldı. Türkiye’nin adaylığı uzun vadeli bir süreç ve zamanı geldiğinde Fransa halkı karar verecek. Dolayısıyla hiçbir pazarlık, hiçbir şantaj olamaz. Ama Türkiye’ye yardım ihtiyacı da var” dedi. 

“Almanya ile dayanışmamız sürer” Almanya’nın sığınmacılar konusunda kendi seçimiyle zor bir görevin altına girdiğini dile getiren Valls, “Fransa, Almanya ile bu konuda dayanışma içindedir. Biz, aynı yaklaşım ve yanıta sahip değiliz. Aynı koşullar da yok. Ama Avrupa’da ilerlemek için ve sığınmacı sorununa çözüm bulmak için Almanya ile dayanışma vaz geçilmezdir. Burada Almanya’nın tartışma konusu olmasına katkı yapmayız. Fransa Almanya ile dayanışma içindedir ve seçim kaygılarıyla bu pozisyondan vazgeçmeyiz” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)