Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna'da Rus yanlısı ayrılıkçılar ile sağlanan ateşkes çerçevesinde ağır silahların geri çekilmediğini belirterek ateşkes şartlarının yerine getirilmemesini eleştirdi.
Merkel, resmi temasları kapsamında Berlin'de bulunan Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile görüşmelerinin ardından birlikte düzenledikleri basın toplantısında, Ukrayna'ya ekonomik olarak destek olmaya devam edeceklerini belirtti.
Ukrayna'nın doğusunda sağlanan ateşkese uyulmadığını vurgulayan Merkel, "Ateşkesin tam olarak uygulanması ve ağır silahların geri çekilmesi gerekir" dedi.
Merkel, Ukrayna'nın doğusunda seçim yapılmasından yana olduklarını ifade ederek seçimin silahların gölgesinde yapılmaması gerektiğini vurguladı.
Merkel-Atambayev görüşmesi Öte yandan Berlin'de Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile de görüşen Angela Merkel, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerle ilgili, "Ümit ediyorum ki bugün bizim koyduğumuz koşullara uygun bir uzlaşma sağlanır" dedi.
İran'ın nükleer silah edinmesinin engellenmesi gerektiğini bildiren Merkel, tüm sorulara cevap bulunduğunda müzakerelerin tamamlanmış olacağını belirtti. Merkel, "Uzun yıllardır süren müzakerelere taraflar çok emek verdi. Ümit ediyorum ki bugün bizim koyduğumuz koşullara uygun bir uzlaşma sağlanır" diye konuştu.
Kırgızistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne üyeliğine ilişkin değerlendirmesinde Merkel, "Böyle bir ekonomik birliğin ya o ya bu olması söz konusu olmaması gerektiği yönünde hemfikiriz. Yani ya Avrupa Birliği ile işbirliği veya Rusya ile işbirliği yapmak gibi. İkisi de mümkün olması lazım" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev de Kırgızistan'ın Almanya ve AB ile iyi ilişkilere sahip olduğunu söyledi.
Atambayev, Avrupa'da yaşanan çatışmaların Kırgizistan'a da etkisi olduğunu belirterek, ''Örneğin Kırgızistan finans sistemi bundan etkileniyor. Paramız yüzde 20 değer kaybetti. Yarım milyon Kırgız'ın Rusya'da çalıştığını unutmamalıyız. Biz bu çatışmaların bir an önce son bulmasından yanayız'' dedi.
Cumhurbaşkanı Atambayev, büyük ve birleşik bir Avrupa'nın sınırlarının Lizbon'dan Vladivostok'a kadar olması gerektiğini savunarak, ''Avrupa genişlemeye devam etmeli. Biz de Avrupa'ya gelmeliyiz. Büyük bir Avrupa'da çatışmalar olmamalı'' diye konuştu.
Poroşenko, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi üyeleriyle görüştü Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkeye barış gücünün gönderilmesi konusunda uluslararası topluma destek çağrısı yaparken, barış gücünün doğudaki ateşkesi izleyen AGİT Gözlem Misyonuna bir alternatif olmayacağını belirtti.
Devlet Başkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, Poroşenko, temaslarda bulunmak üzere ülkeye gelen Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) uzmanlarıyla bir araya geldi.
Görüşme sırasında Poroşenko, Avrupa Birliği'nin siyasi, ekonomik ve askeri desteğine ihtiyaç duyduklarını kaydederek, "Bizim için, AB ülkelerinin birliği ve dayanışması çok önemli. Tabii ki, siyasi, ekonomik ve askeri desteğine ihtiyacımız var. Ancak en önemlisi AB'nın ortak hareket etmesidir" ifadesini kullandı.
Poroşenko, Ukrayna'nın özgürlük, bağımsızlık ve demokratik bir Avrupa ülkesi olarak yaşamak isteği için yüksek bedel ödemekte olduklarını ifade etti.
Poroşenko, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi uzmanlarını, uluslararası barış gücünün görev yapması konusundaki inisiyatiflerini desteklemeye davet ederken, söz konusu barış gücünün doğudaki ateşkesi izleyen AGİT Gözlem Misyonuna bir alternatif olmayacağını vurguladı.
Konseyde yer alan eski İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, günümüzde Ukrayna yönetiminin öncelikli görevinin ülkenin birlikteliğini korumak olduğunu kaydederken, seçimlerin ardından kurulan koalisyonun ayrıca üstlendiği reformları hayata geçirmesi gerektiğini vurguladı.
Bildt, reform sürecinin çok zorlu geçeceğini ifade ederek, buna rağmen bu sürecin Ukrayna için çok gerekli olduğunu dile getirdi.
Ayrılıkçıların, dün geceden beri 18 kez ateşkesi ihlal ettiği bildirildi Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara karşı sürdürülen operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi Basın Bürosundan yapılan açıklamada, dün geceden beri ayrılıkçıların 18 kez ateşkes ihlali yaptığı bildirildi.
Açıklamada, ayrılıkçıların Artemivsk, Avdeevka, Opitnoe, Zolotoe ve Şirokino kasabalarını hedef aldığı ifade edilirken, özellikle Şirokino kasabasındaki durumun gergin olduğu kaydedildi. Açıklamada, ateşkesin ihlal edildiği olaylarda ölen veya yaralanan olup olmadığı hakkında bilgi verilmedi.
Öte yandan, ayrılıkçılar ile ordu birlikleri arasında sürekli çatışmaların yaşandığı Şirokino kasabasının yakınındaki Mariupol kentinde bulunan Ukrayna askerleri, askeri eğitim tatbikatları düzenledi. Askeri tatbikat sırasında, sahada düşmana karşı savaşma tekniği işlendi.
Doğudaki ayrılıkçılar ile hükümet güçleri arasında 12 Şubat'ta Minsk'te imzalanan ateşkese rağmen taraflar arasında sürekli küçük çatışmalar meydana geliyor. Ateşkes ihlallerinde taraflar birbirini suçluyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.