E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk Medeni Kanununun Üçüncü Bölümünde “taşınır mülkiyeti” düzenlenmiştir. Buna göre, “ Taşınır mülkiyetinin konusu, nitelikleri itibarıyla taşınabilen maddî şeyler ile edinmeye elverişli olan ve taşınmaz mülkiyetinin kapsamına girmeyen doğal güçlerdir.”
Taşınır mülkiyeti ile menkul mal mülkiyeti aynı şeyi tarif etmekle birlikte Türk Medeni Kanununda taşınır mülkiyeti ibaresi kullanılmıştır.
Menkul mal ibaresi, birçok kanunda o kanun düzenlemesinde ifade ettiği anlamı ile geçmektedir.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 292’nci maddesine göre menkul mal, “vergilendirilecek bir servete dahil ticari sermayenin unsurlarından bulunan emtia, gemiler ve taşıtlar, tesisat ve makinalar, demirbaş eşya, ve diğer menkul mallar…” şeklinde ifade edilmiştir. Yine 293’üncü maddede de, “ticari sermayeye dahil olmayan ev eşyası, mücevherat, sanat eserleri gibi menkul kıymetler…” denilerek menkul kıymetlere örnekleme yapılmıştır.
6183 sayılı Amme Alacaklarının Korunması Hakkında Kanunun 82’nci maddesinde, “Haczedilen para, kıymetli maden, mücevher, ticari senet, hisse senedi ve tahvil gibi menkul mallar…” şeklinde düzenleme ile menkul mallar tarif edilmiştir.
Türk Sivil Havacılık Kanunu Madde 65’inci maddesinde, “bu kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, hava araçları menkul mal hükümlerine tabidir” denilerek hava araçları menkul mal kabul edilmiştir.
Yine Türk Ticaret Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu ve diğer kanunlarda da menkul kıymet/mal kavramına doğrudan veya dolaylı olarak atıfta bulunulmaktadır.
Menkul malı kavramını hukuksal olarak her kanun kendi özelinde değerlendirmiş olmakla birlikte menkul mal kavramının temel tanımı, Türk Medeni Kanunununda yapılmış olup, “ Taşınır mülkiyetinin konusu, nitelikleri itibarıyla taşınabilen maddî şeyler ile edinmeye elverişli olan ve taşınmaz mülkiyetinin kapsamına girmeyen doğal güçlerdir.”
Menkul mal kavramını tartışma nedenimiz, aşağıda ele alacağımız üzere Hazine ve Maliye Bakanlığınca 19.04.2022 tarihli çıkarılan Tebliğ ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğde (Tebliğ No:2008 32/34) değişiklik yapılmasıdır.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’in 8’inci maddesinin 9’uncu bendi;
“(9) Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür. (Ek cümle:RG-19/4/2022-31814) Ancak sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunludur” şeklinde değişmiş oldu.
Bu değişiklik sonrası, Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkün, ancak sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunlu olmuş oldu.
Yani menkul satış sözleşmeleri döviz cinsinden veya dövize endeksli yapılabilecek ancak ödemeler Türk parası cinsinden yapılabilecektir. Bu nitelikteki sözleşmeler için döviz cinsinden ödeme yapılamayacaktır.
Diğer yandan yine bu Tebliğ ile aynı Tebliğ maddesinin on beşinci fıkrasında yer alan “kararlaştırılması” ibaresi “kararlaştırılması, ödenmesi ve kabul edilmesi” şeklinde değiştirilmiştir.
Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlarının veya Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketlerinin taraf olduğu gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama dışında kalan sözleşmelerde, sözleşme bedelinin ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması, ödenmesi ve kabul edilmesi mümkündür.
Bu düzenleme nezdinde dikkat edilmesi gereken konu menkul satış sözleşmeleri ile ilgili olarak gelen sınırlamadır. Yoksa örneğin bu kısıtlama hizmet sözleşmelerine yönelik bir kısıtlama değildir. Hizmet sözleşmelerini kendi içinde değerlendirmek gerekir. Hizmet sözleşmeleri Tebliğin 8’inci maddesinin 7’nci bendinde düzenlenmiştir.
Söz konusu 32 sayılı Kararara ilişkin Tebliğin 8’inci maddesinin 7’nci bendine göre, Türkiye’de yerleşik kişiler kendi aralarında akdedecekleri; aşağıda belirtilenler dışında kalan danışmanlık, aracılık ve taşımacılık dâhil hizmet sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramazlar.
a) Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan kişilerin taraf oldukları hizmet sözleşmeleri,
b) İhracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler kapsamında yapılan hizmet sözleşmeleri,
c) Türkiye’de yerleşik kişilerin yurtdışında gerçekleştirecekleri faaliyetler kapsamında yapılan hizmet sözleşmeleri,
ç) Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; Türkiye’de başlayıp yurtdışında sonlanan, yurtdışında başlayıp Türkiye’de
sonlanan veya yurt dışında başlayıp yurtdışında sonlanan hizmet sözleşmeleri.
d ) (Ek:RG-30/1/2021-31380) Türkiye’de yerleşik kişilerin Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli konaklama tesislerinde akdedeceği konaklama hizmet sözleşmeleri.
Dolayısı ile hizmet sözleşmeleri ile menkul satış sözleşmeleri ayrı ayrı düzenlenmiştir. Hizmet sözleşmelerinde yukarıda sayılan haller dışında sözleşmeler dahi döviz cinsinden ya da dövize endeksli düzenlenemezken, menkul satış sözleşmelerinde döviz cinsinden veya dövize endeksli sözleşme düzenlenebilirken ödeme Türk parası cinsinden yapılacaktır.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
işfinansaldaki haramileri cezalandirmasıni bekliyoruz.
Kardes baska haberiniz yok galiba bu haber ve foto bizlere bakmakta 3 gündür anladık ne yapalım her sabah bunamı bakalım????
Hayırlı olsun usak sermek bizi bıtıdı 2 senedır busırkette sahte şık var hırsız var derdımizi kimse dınlemiyor her sene bedelli karları cebe buna bir bakın lütfen
Ky.cıya şefaat etmez, patronlar, kurumsal yatırıcı, nitelikli yatırıcı hizmet alanıdır.
İbrahim bey in mail adresi ne olabilir. Borsada ki patronları şikayet edeceğim. En son karye de Orhun Kartal mahvetti bizi. 5.5 milyon lotu 2 günde sattı. Halka arzda neden satmadı sonradan sattı. Şikayet edebileceğim heryere edeceğim. Belki birsey olmaz. Ama olsun. İçim soğur belki.
Hayırlı olsun SPK yi iyi ta niyordur BIST ten atılan şirketleri mağdur edilen yatırımcıları onların haklarını korumak için gereğini yapar inşaallah aman birde asyabank kökeninden geliyor falan olmasın cokkk çektik gelen gideni aratmasin
Sende ihlas gibi şirketlere sahip çıkarsan bu iş seninde partininde sonu olur bunu bilin.
İhlaslar kaç kişinin ocağını söndürdü spk uyudu.
Klgyo cemas soygun dewam yıllardır ve Vahit kiler borsada soygun yaptılar bedelli sermaye artırımı adı altında .. hesap sorun artık bu insanlarda
Önce finans bank ve kalkınma bankası gibi yüksek sermayeli bankaları poipten çıkarsın Poip diye bi saçmalık icat ettiler Zarar eden küçük şirketler ana pazarda işlem görüyor ama kalkınma bankası poipte ne kadar saçma ve mantıksız
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:52)