E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinMemurlar bu haberi bekliyor---

Memurlar bu haberi bekliyor

Memurlar bu haberi bekliyor
03 Ağustos 2011 - 10:07 borsaningundemi.com

2.5 milyon memur için düğüm yarın çözülecek

12 Eylül referandumu ile memura tanınan toplu sözleşme yetkisi için gerekli yasal düzenlemeler henüz yapılmadığı için memurların 2012 yılı zam oranlarının hangi tarihte netleştirileceği belirsizliğini koruyor.12 Eylül referandumu ile memura tanınan toplu sözleşme yetkisi için gerekli yasal düzenlemeler henüz yapılmadığı için memurların 2012 yılı zam oranlarının hangi tarihte netleştirileceği belirsizliğini koruyor. Sendikalar, zam oranlarını belirlemek için her yıl 15 Ağustos’ta toplanan toplu görüşme masasının bu yıl, toplu sözleşmeye geçildiği için kurulmasını istemiyor. Bakanlık ise bu düğümü çözebilmek için yarın memur sendikaları ile biraraya gelerek sorunu aşmaya çalışacak.
Memurun bir sonraki yıl için alacağı zam oranlarını belirlemek için her yıl 15 Ağustos’ta başlayan zam görüşmelerinin, bu yıl gecikmesi gündemde. Gecikmenin sebebi ise memura tanınan toplu sözleşme yetkisi için gerekli olan yasal düzenlemelerin yapılamaması.
12 Eylül referandumunda kabul edilen anayasa değişikliği ile bağlayıcılığı olmayan toplu görüşme sisteminden masada alınan kararların bağlayıcı olduğu toplu sözleşme sistemine geçilmişti. Geçen sürede ise uygulama için yasal düzenleme yapılması gerektiği halde, herhangi bir düzenleme yapılmadı. Meclis’in tatilde olması nedeniyle de bu yasanın çıkması mümkün olmadı. Bu sebeple Meclis’in açılacağı 1 Ekim tarihinden sonra, gerekli ikincil mevzuatların çıkarılması ve toplu sözleşmenin bu tarihten sonraya sarkması gündemde.
SENDİKALAR TOPLU GÖRÜŞME İSTEMİYOR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile memur sendikalarının yöneticileri yarın bir araya gelerek toplu sözleşmenin içeriğine dair görüş alışverişinde bulunacak. Memurun toplu sözleşme hakkı Anayasa’ya girmesine rağmen ayrıntılar ve uygulamanın ne şekilde olacağı henüz netleşmedi. Masada anlaşma olmaması durumunda başvurulacak mekanizma belirlenemedi. Bunun için, memurun toplu sözleşme hakkını kullanabilmesi için uygulamanın esaslarını ve ayrıntılarını belirleyecek yasanın çıkartılması gerekiyor. Sendikalardan daha önce yapılan açıklamalarda, toplu sözleşme sistemine geçildiği için eski düzenleme olan toplu görüşmenin istenmediği defalarca ifade edilmişti. Bu nedenle her yıl 15 Ağustos - 1 Eylül arasında yapılan zam pazarlığının yapılabilmesi şuan için mümkün değil. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile sendikalar, bu krizi aşabilmek için yarın bir araya geliyor. Daha sonra ise 15 Ağustos’ta iki taraf yine bir araya gelecek. Ancak bu görüşmelerde toplu sözleşme yetkisinin kullanılmasının içeriğine dair görüş alışverişinde bulunulacak.
TOPLU SÖZLEŞME İLE MEMURUN ELİ GÜÇLENECEK
Bu yıl imzalanması muhtemel toplu sözleşme ile zam oranlarında son sözü hükümetin söylemesi dönemi ortadan kalkacak. Masada alınan karar bağlayıcı nitelik taşıyacak. Hükümet kararı uygulamak zorunda olacak. Anlaşma olmaması halinde ise Uzlaştırma Kurulu ya da Yüksek Hakem Heyeti ismiyle teşkil edilecek kurul devreye girecek. Kurulun vereceği karar, hem hükümet için hem de çalışanlar için bağlayıcı olacak. Toplu görüşme sisteminden toplu sözleşme sistemine geçilecek olması özellikle sosyal haklarda iyileşme getirecek. Toplu görüşme sisteminde taraflar arasında uzlaşma sağlansa bile hükümet kararları hiç uygulamadığı gibi değişiklik yaparak da uygulayabiliyordu. Ancak toplu sözleşmede masadan alınan kararlar Bakanlar Kurulu kararı niteliğinde olacak. Varılan mutabakat üzerinde hükümet değişiklik yapamayacak. Kararlar aynen uygulamaya girecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)