E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
12 Eylül referandumu ile memura tanınan toplu sözleşme yetkisi için gerekli yasal düzenlemeler henüz yapılmadığı için memurların 2012 yılı zam oranlarının hangi tarihte netleştirileceği belirsizliğini koruyor.12 Eylül referandumu ile memura tanınan toplu sözleşme yetkisi için gerekli yasal düzenlemeler henüz yapılmadığı için memurların 2012 yılı zam oranlarının hangi tarihte netleştirileceği belirsizliğini koruyor. Sendikalar, zam oranlarını belirlemek için her yıl 15 Ağustos’ta toplanan toplu görüşme masasının bu yıl, toplu sözleşmeye geçildiği için kurulmasını istemiyor. Bakanlık ise bu düğümü çözebilmek için yarın memur sendikaları ile biraraya gelerek sorunu aşmaya çalışacak.
Memurun bir sonraki yıl için alacağı zam oranlarını belirlemek için her yıl 15 Ağustos’ta başlayan zam görüşmelerinin, bu yıl gecikmesi gündemde. Gecikmenin sebebi ise memura tanınan toplu sözleşme yetkisi için gerekli olan yasal düzenlemelerin yapılamaması.
12 Eylül referandumunda kabul edilen anayasa değişikliği ile bağlayıcılığı olmayan toplu görüşme sisteminden masada alınan kararların bağlayıcı olduğu toplu sözleşme sistemine geçilmişti. Geçen sürede ise uygulama için yasal düzenleme yapılması gerektiği halde, herhangi bir düzenleme yapılmadı. Meclis’in tatilde olması nedeniyle de bu yasanın çıkması mümkün olmadı. Bu sebeple Meclis’in açılacağı 1 Ekim tarihinden sonra, gerekli ikincil mevzuatların çıkarılması ve toplu sözleşmenin bu tarihten sonraya sarkması gündemde.
SENDİKALAR TOPLU GÖRÜŞME İSTEMİYOR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile memur sendikalarının yöneticileri yarın bir araya gelerek toplu sözleşmenin içeriğine dair görüş alışverişinde bulunacak. Memurun toplu sözleşme hakkı Anayasa’ya girmesine rağmen ayrıntılar ve uygulamanın ne şekilde olacağı henüz netleşmedi. Masada anlaşma olmaması durumunda başvurulacak mekanizma belirlenemedi. Bunun için, memurun toplu sözleşme hakkını kullanabilmesi için uygulamanın esaslarını ve ayrıntılarını belirleyecek yasanın çıkartılması gerekiyor. Sendikalardan daha önce yapılan açıklamalarda, toplu sözleşme sistemine geçildiği için eski düzenleme olan toplu görüşmenin istenmediği defalarca ifade edilmişti. Bu nedenle her yıl 15 Ağustos - 1 Eylül arasında yapılan zam pazarlığının yapılabilmesi şuan için mümkün değil. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile sendikalar, bu krizi aşabilmek için yarın bir araya geliyor. Daha sonra ise 15 Ağustos’ta iki taraf yine bir araya gelecek. Ancak bu görüşmelerde toplu sözleşme yetkisinin kullanılmasının içeriğine dair görüş alışverişinde bulunulacak.
TOPLU SÖZLEŞME İLE MEMURUN ELİ GÜÇLENECEK
Bu yıl imzalanması muhtemel toplu sözleşme ile zam oranlarında son sözü hükümetin söylemesi dönemi ortadan kalkacak. Masada alınan karar bağlayıcı nitelik taşıyacak. Hükümet kararı uygulamak zorunda olacak. Anlaşma olmaması halinde ise Uzlaştırma Kurulu ya da Yüksek Hakem Heyeti ismiyle teşkil edilecek kurul devreye girecek. Kurulun vereceği karar, hem hükümet için hem de çalışanlar için bağlayıcı olacak. Toplu görüşme sisteminden toplu sözleşme sistemine geçilecek olması özellikle sosyal haklarda iyileşme getirecek. Toplu görüşme sisteminde taraflar arasında uzlaşma sağlansa bile hükümet kararları hiç uygulamadığı gibi değişiklik yaparak da uygulayabiliyordu. Ancak toplu sözleşmede masadan alınan kararlar Bakanlar Kurulu kararı niteliğinde olacak. Varılan mutabakat üzerinde hükümet değişiklik yapamayacak. Kararlar aynen uygulamaya girecek.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yaşasın YANDAŞ BASIN...
külliyen yalan artık hiç bir memur böyle yalan yanlış yazan yandaş basına inanmıyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:25)