E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Start Up Dergisi tarafından desteklenen, Fintech İstanbul ve Bizz Consulting tarafından düzenlenen Fintech Forum'16'da yaptığı konuşmada, fintech ekosisteminin oluşturulması için çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini kaydetti.
Son dönemde yaptıkları çalışmalardan bahseden Şimşek, fintech ile ilgili, ekosistemin bütün oyuncularının iş birliği yapması gerektiğini dile getirdi.
"YENİ MODELDE MECLİS FONKSİYONU İTİBARİYLE DAHA GÜÇLÜ HALE GELECEK"
Başbakan Yardımcısı Şimşek, siyasi istikrar konusunun sağlam bir şekilde teminat altına alınması gerektiğini söyledi.
"Burada korkularınız olabilir, ama şunu net olarak söylüyorum; Türkiye'nin, siyasi istikrarı teminat altına alacak bir Anayasa değişikliğinin arifesinde olması sizi korkutmasın." diyen Şimşek, Türkiye'de Anayasa değişikliği ile yönetimde istikrarın sağlanacağını ve bunun bir reform olduğunu dile getirdi.
Şimşek, milletin desteğini alan bir Cumhurbaşkanının kendi ekibini serbest bir şekilde oluşturacağını ve 5 yıllığına programını uygulayabileceğini, bunun çok önemli olduğunu ifade etti.
Burada bir anlamda koalisyon riskini sıfırlayan bir model olması hasebiyle bile tek başına bunun Türkiye için bir kazanım olduğuna inandığını vurgulayan Şimşek, yeni modelde Meclis'in fonksiyonu itibariyle daha güçlü hale geleceğinin altını çizdi. Mehmet Şimşek, çünkü Cumhurbaşkanının yasa teklifinde bulunamayacağını, güçlü grubu varsa bunu yapabileceğine dikkati çekerek, "Aslında mevcut sistemden, yönetimde istikrar boyutu ile daha ileri gidebileceğiz." ifadelerini kullandı.
Temsilde adalet meselesine de değinen Şimşek, yüzde 10 olan barajın da yumuşatılabileceğini ya da kaldırılabileceğini bildirdi.
"SON YILLARDA TÜRKİYE, BÜYÜK STRES TESTLERİNDEN GEÇTİ"
Mehmet Şimşek, yapısal dönüşümün çok kritik olduğunu, Türkiye'nin çok ciddi yapısal sorunlarını aslında 2000'li yılların başında çözdüğünü söyledi.
O dönem Türkiye'nin imkansız gibi görünen birçok konuda inanılmaz mesafe katettiğini belirten Şimşek, "Çok değil 14-15 yıl öncesinden bahsediyoruz. O zamanlar enflasyonu tek haneye indirmek bir hayaldi. Enflasyonu tek haneye indirme hayali gerçekleşti, bu kurumsal reform ve doğru uygulamalar sayesinde." dedi.
Şimşek, o dönemde kamu maliyesi ve borç sürdürülebilirliği meselesinin en can alıcı noktalar olduğunu anımsattı.
O dönemde devletin 1970'li yılların sonunda olduğu gibi iflas eder diye bakıldığını aktaran Şimşek, ama bugün Türkiye'nin bu endişeleri tamamen ortadan kaldırmayı başardığını, bugün kamunun brüt borç stokunun milli gelire oranının yüzde 27,5 olduğunu, son yıllarda bütçede denge sağlanarak fazla verildiğini dile getirdi.
Şimşek, bunun önemli bir başarı olduğunu, bazı ülkelerin bunu yapamadığını hatırlatarak, "Yanı başımızdaki bazı ülkeler, Avrupa'dan aldıkları çok büyük desteklere rağmen, o faiz dışı fazlayı sağlayıp, borcu sürdürülebilir bir patikaya oturtamadılar ama Türkiye bunu başardı." ifadelerini kullandı.
Son yıllarda Türkiye'nin büyük stres testlerinden geçtiğini anlatan Şimşek, sistemin güçlü bir şekilde konumunu koruduğunun, büyük direnç gösterdiğinin altını çizdi.
"BİR MİKTAR ODAKLANMAK, BİR MİKTAR DA ZAMAN GEREKİYOR"
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'nin katma değer zincirinde yukarı çıkmayı başarabileceğini söyledi.
Türkiye'nin birçok sorunu çözdüğünü ama çözebileceği birçok sorununun bulunduğunu ve bunların hepsinin çözümünün olduğunu belirten Şimşek, "Bir miktar odaklanmak, bir miktar da zaman gerekiyor." dedi.
Şimşek, reform yapmanın zor olduğunu ama imkansız olmadığını dile getirdi.
Bir an önce Anayasa değişikliğinin aradan çıkması, hemen akabinde de diğer reformların çok güçlü bir şekilde uygulanması gerektiğini vurgulayan Şimşek, 2016 yılının çok sıkıntılı bir yıl olduğunu, ona rağmen birçok reform yapıldığına işaret ederek, yapılan reformları anlattı.
Şimşek, istihdamı artırmanın önemine işaret ederek, "İstihdamı nasıl artıracağız? Tabi ki daha hızlı büyüyerek. Ama bazen hızlı büyümek de yetmiyor. Sizin iş gücü piyasasında da reform yapmanız gerekiyor. İşte iş gücü reformunun neredeyse yarısını mayıs ayında yaptık." diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İki turlu seçim olsun, iktidara tek parti gelsin, yine istikrar olsun! Yeter ki çok sesli, katılımcı, demokratik, egemenlik haklarının tek kişide değil gazi meclisin tamamında toplandığı mevcut parlamenter sistem devam etsin.
istirardan yana olanlara istikrarsızlık yorumları yapanlar hiç mi ders almıyorlar ortadoğudan yada insanlıkdan
Göz göre göre yalan söylemek bu olsa gerek...
ana yasayı ekonomik olarak ürütime dayalı desteklemediğin sürece içi boş bı uygulama..yerli tohumculuk /tarımdan başlar
Bugünlerde anayasadan hiç bahsetme, milletin canını sıkma.
Hade Allah versin...Cami önüne git....
Sen hangi istikrardan bahsediyorsun? İstikrar diyerek bugünlere getirdiniz. Daha ne yapacaksınız?
Ülke kan gölüne dönmüş ne istikrarı yahu ,memleket batıyor ,satımadık mülk kalmadı ne istikrarı gidin istikrarı önce kendiniz öğrenin ,her gün onlarca şehit ne istikrarı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:54)