E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin mega yatırımlarından önemli bir pay alan İstanbul, bu sayede sadece kendi bölgesine değil yakın şehirlere de ciddi katkı sağlıyor. Öte yandan dünyanın önemli metropollerinden İstanbul, şehirde hayat bulan mega projelerle yatırım anlamında güçlenmeye devam ediyor. Bu kapsamda, biri tamamlanarak hizmete açılan, diğer ikisinin bitmesi için gün sayılan 3 mega proje her geçen gün bölgedeki yatırımcılar için büyük fırsatları da beraberinde getiriyor. İstanbul Havalimanı, Gebze-Orhangazi İzmir Otoyolu ve Çanakkale Köprüsü’nün etkilediği bölgeleri Milliyet için hazırlanan TSKB Gayrimenkul raporuyla mercek altına aldık.
İstanbul-İzmir ‘4 katı’ devirdi
Gebze - Orhangazi - İzmir Otoyolu, ülkenin sınai olarak en gelişmiş bölgeleri ile en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerini birbirine bağlayan, etki alanının oldukça geniş olduğu bir proje oldu.
Projenin sadece ulaşım açısından değil hem sanayi, hem lojistik, hem de turizm açısından etkilerinin yıllar içinde görülmeye devam edeceğini kaydeden Ertaş Karcıoğlu, “Otoyol proje güzergahının gündeme gelmesi ve Osman Gazi Köprüsü’nün geçiş noktalarının belirlenmesi ile birlikte, projenin gayrimenkul değerleri üzerindeki etkisi öncelikli olarak Darıca - Gebze - Çayırova - Dilovası hattı ve çevresinde görülmeye başlandı. İmar planlarının, bölgedeki nüfus artışını destekler nitelik kazanması ile de bölgedeki değer artışları ivme kazanmaya devam etti. Otoyol projesi dışında, bölgedeki gelişim, iş merkezlerinin bu bölgelerde yerlerini almaya başlanması, imar planı revizyonları ve bölgede teknoloji alanlarının planlanması gibi etkenler arsa nitelikli gayrimenkullerde 6 yıl içerisinde yaklaşık 3 - 4 kat değer artışı yaşanmasını sağladı” diye konuştu.
Büyük değerlenme
Konumu itibariyle değer artışından ilk etkilenen bölge Yalova olurken, Bursa il merkezi ile Gemlik, Orhangazi ve Osmangazi ilçelerinde de tarım amaçlı kullanılan parsellerde; Manisaayağının Şehzadeler, Soma, Kırkağaç ve Turgutlu ilçeleri; Balıkesir kuzey ve batı kavşakları güzergahı ile Akhisar’dan İzmir’e ulaşan hat büyük değer sağladı.
Değer artışı sürüyor
TSKB Gayrimenkul Değerleme’den Yönetici Yardımcısı Gamze Ertaş Karcıoğlu, mega projelerin öncelikle bölgede imarı olmayan arazilerin satışlarındaki ve değerlerindeki artışı teteklediğini söyledi. Bu anlamda arazi satışlarından ilk etkilenen bölgeler; Tayakadın, Yeniköy, Durusu ve Karaburun oldu. İstanbul Havalimanı’nın tamamlanmasıyla birlikte bölgeye olan ilgi, havalimanı etrafının değer artışı hızını sürdürüyor.
Bölge ve çevresinde, Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi diğer büyük projelere olan yakınlığa göre, bölgede oluşan değer aralıklarının da üzerinde değerler talep edildiği görülüyor. Diğer taraftan, İstanbul Havalimanı inşaatının başlaması ile birlikte, projenin konut bölgelerindeki pozitif yönde etkisi de görülmeye başladı. Bu anlamda Göktürk, Kemerburgaz, Bahçeşehir, Ispartakule, Kayaşehir ve Arnavutköy ilk etapta etkilenen konut bölgeleri oldu.
‘Çanakkale’ son 3 yılda 20’ye katladı
Çanakkale Köprüsü, Çanakkale Boğazı’nda inşa edilmesi planlanan ilk köprü olma özelliğini taşıyor. Bu anlamda son dönemlerde, 1915 Çanakkale Köprüsü Projesi’nin doğu yakası olarak Çanakkale il merkezi ve çevre ilçeleri ile batı yakası olarak Gelibolu Yarımadası gündemde yerini alan lokasyonlar arasında. Çanakkale Köprüsü projesinin etkileri son 2 yıldır daha çok konuşulmaya başlasa da, Çanakkale ilinin Anadolu Yakası ile Gelibolu Yarımadası’nda yaşanan değer değişimleri ve yatırımcıların ilgisi aslında son 10 yıllık döneme uzanıyor. 10 yıl içerisinde yapılan satış işlemlerinde yatırım amaçlı satılan arsa ve tarlaların bazı bölgelerde ikinci kez el değiştirdiği görülüyor.
Otoyol ve köprü projelerinin etkilediği bölgelerde yapılan araştırmalarda, özellikle proje güzergahlarına olan yakınlığına bağlı olarak, son 3 yılda tarla fiyatlarında 20 kata kadar artışın yaşandığı bölgeler olduğu görülüyor. (Duygu Erdoğan/Milliyet)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bunlar hep balon. çanakkaleye otoban yapılınca ne değişecek? fabrika mı kurulacak, turist mi artacak? o köprülerin, otobanların parası halktan tahsil edilmeye başlayınca, gelir azalacak, fiyatlar artacak.
Borsa da uçsun artık....
inşaat-beton zihniyeti işsizliği, enflasyonu, borcu uçurdu.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:17)