E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiMecnur Çolak: İzin versinler 1’e 40 yapayım---

Mecnur Çolak: İzin versinler 1’e 40 yapayım

Mecnur Çolak: İzin versinler 1’e 40 yapayım
02 Haziran 2015 - 09:14 borsaningundemi.com

Mecnur Çolak borsayı ve ‘sınır ötesi’ hayatını anlatıyor. İşte ünlü borsacıdan hiçbir yerde duyamayacağınız sırlar, itiraflar…

C.KAFESOĞLU – SOFYA / BORSAGUNDEM.COM ÖZEL RÖPORTAJ 2
 
Bulgaristan’ın Sofya kentinde buluştuğumuz ünlü borsacı Mecnur Çolak’la röportajımız sürüyor. Galatasaray galibiyeti primi olarak verilen hisse senetlerinin yaşamını değiştirdiğini, 28 yaşında futbolu bırakıp borsaya başladığını söyleyen Çolak, ‘çıraklık’ döneminde Sinan Engin ve Kaya Çilingiroğlu’nun yanında bulunduğunu anlatıyor. “Kazandım, kaybettim, sonunda toparlandım” diyen Mecnur Çolak, birlikte iş yaptığı borsacılar için çok konuşulacak yorum getiriyor. Ona göre çoğu ‘dürüst’ değil. Üstelik, “Adam yeminler ediyor dürüstüm diye ama kavun değil ki koklayasın” diye dert yanıyor.
Tarzı, 2 liradan aldığı bir hisseyi 30 TL’ye götürmek olan Çolak’ın yaptığı özeleştiri çok dikkat çekiyor, “Evet yaptığım doğru değil” şeklinde konuşuyor. “Ama bir tek ben mi yaptım” cümlesi ise borsada oynanan oyunların habercisi. Ya da büyük bir itiraf...

Mec'in, futbolcunun tahtası
Hep yatırımcı kaybedecek değil ya, Çolak da kaybediyor, “İhlas’ta çok büyük zarar yaşadım” diyor. İhlas’da batan Çolak, Ersu’da ise kazancın zirvesine çıkıyor. Çolak borsada kendisine ‘Mec’ dediklerini, “Mec’in tahtası, futbolcunun tahtası” olarak tanındığını dile getiriyor. Söylerken keyif de alıyor. Yatırımlarını saklamıyor, kaç ülkede neleri var, anlatıyor. Merakla dinliyorum. Sayı vermiyor ama önemli bir sırrını benimle paylaşıyor. Kendini garantiye alacak bir parayı kenara koydu mu? Yanıt çok net: ‘Evet, tabi ki…” Peki bu rakam ne? 450 milyon TL…
Mecnur Çolak, borsayı, ‘sınır ötesi’ yaşamını Borsagundem.com’a anlatıyor…
 
 
 
 MEDYADA SES GETİRSİN DİYE OPERASYONLARDA HEP BENİ ALIYORLAR
 
-Siz niye hedefsiniz? Neden hep sizi alıyorlar peki? Kendinizde bir suç buluyor musunuz?
- Biri bir şey yapsa bizden biliyorlar. “Borsada operasyon yaptık kim alınacak, Mecnur alınacak” diyorlar. Evet, medyada ses getirsin diye hep bizi alıyorlar.  Yoksa bizim yaptığımız ne var ki? Kaç kişiye operasyon yapıyorlar borsada? Bazılarına dokunmuyorlar çünkü bazılarının her yerde çevresi var onlara fazla dokunamıyorlar.
 
-Peki, sizin yaptığınız işlerin de bazıları doğru işler değildi ki… Mesela, bir hisseyi 2 liradan alıp 30 liraya götürmek gibi
-Evet, doğru değildi. Ama bir tek ben mi yaptım?  Benim yaptığımın daha fazlasını yapanlar da var ama kimse dokunmuyor.  Soruşturma bile yapılmıyor. Mesela bazı cezalarda adamın hesabı yok. Çeteden dolayı beraat almış, hisse senedinden dolayı ceza almış, hesabı yok. Peki, nasıl alıyor bu? Dumanla mı yapıyor bunu. Cezalar neye göre kesiliyor o zaman?
 
-Bulgaristan’a geliş kaçış mı değil mi?
-Burası kaçış tabi yoksa İstanbul gibi Türkiye gibi güzel bir yer varken ne işimiz var Bulgaristan’da. Bu geri dönüş geçicidir.
 
-Türkiye’ye ne zaman döneceksiniz, ne bekliyorsunuz?
- Af bekliyorum! 
 
-Size en çok kazandıran hisse hangisi?
-Ersu. Ersu bir ara Ereğli fabrikasının değerini geçmişti.
 
-Pişman olduğunuz bir hisse var mı?
-Birçok güzel hisse var aslında girseydik iyi olurdu ama herkesin bir tarzı var.
 
-Sizin tarzınız ne?
-Bize SPK izin verse, tahtayı 1’e 30, 1’e 40 yapayım. Öyle zevk alıyoruz.
 
-Doğru mu peki?
-İnsan o zaman parayı görmüyor. Kağıdı yukarı götürürken orada kazanacağın rakamı düşünmüyorsun.
 
-Hiç, bir hisseye yatırım yapıp kenara koymayı düşünmediniz mi?
-Yok ya düşünemedik. Bize heyecan lazım…
 
-Sizin oynadığınız kağıtlarda yatırımcının durumu ne oluyor?
-Mesela adam gidip kağıdı alıyor, belki adamın parası çok az tabi ki zor ama girdik bir işe. Düşüyorken de karamsarlar, herkes satmayı düşünüyor.
 
-Siz bir hisseyi yükseltirken sosyal platformları, medyayı haber çıkartıp kullandınız mı?
-Bu söyledikleriniz eskidendi. Ben hiç kullanmadım.
 
-Bu son operasyonda bir sürü iş adamı çıktı, onları nereden buldunuz? Nasıl ikna ettiniz? Mesela Koska’nın sahibi, Almira Otellerinin sahibi….
-Bir arkadaş tanıştırdı, ama onlardan para kaybeden kimse yok.  Bazıları şöyle kaybediyor; bir milyon dolar parası varmış,  para olmuş 5 milyon dolar, sonra düşmüş 2 milyon dolara. “3 milyon dolar kaybettim” diyor. “Satsaydım buradan bu kadar kazanacaktım” diyor. Nasıl oluyor bu? Burada sermayene bakacaksın.
 


AYKUT HOCA’YI ARADIM İYİ Kİ TELEFONU AÇMADI
 
-Futbolcu arkadaşlarınızla görüşüyor musunuz, onlar da borsa oynuyor mu?
-Evet, görüşüyoruz.  Ama bu sıra benim tanıdıklarımın çoğu zaten antrenör olmuş. Artık sadece maçları seyrederken kızıyoruz şöyle oldu böyle oldu diye. 2014 şike operasyonu sırasında Aykut Hoca’yı aradım, telefonu açmadı. “Aykut Hoca büyük bir maç var, şampiyon olacak mıyız, ona göre hisse alayım” diyecektim…  Düşünsenize, bir teknik direktör ne diyebilir, tabi ki “Şampiyon olacağız” der.  İşte alın şike!  O doğal olarak, ‘şampiyon olacağız’ diyecek, ben de dönüp hisse alacağım. 
 
-Galatasaray için düşünceniz nedir?
Galatarasay şampiyon olur (oldu) tamam ama defter değeri eksi 17 bin yazıyor.  Millet ne diyordu, “Aman şampiyon olsun”. Sanki şampiyon olunca 100 bin olacak…
 
-Size borsada Mec mi diyorlar?
-Evet. Mec’in tahtası, futbolcunun tahtası diyorlar. Başka ismim yok.
 
-Buradaki hayatınız nasıl geçiyor, anlatır mısınız?
-Evde fazla kalmıyorum. Bazı işlerimiz olduğu için sabah erken kalkıyorum. Bulgaristan’da ortak olduğumuz bir yer var.  Bazen mini futbol maçları yapıyoruz. Arada sırada havuza giriyorum, kondisyon bisikletine biniyorum, masa tenisi oynuyorum. Bazen hisse senetlerine bakıyoruz. Yurt dışına çok gidiyorum, özellikle Avrupa’ya.
Bir düşünsenize Bulgaristan’ın komple nüfusu 6-7 milyon. İstanbul sadece 20 milyon. Fazla yapacak bir şey yok. Dostlar geliyor, sohbet ediyoruz, onlarla buraları geziyoruz. İstanbul’u özledik artık. İki buçuk yıl oldu.  Ailem, çocuklarım orada. Burada kalmayı düşünmüyorum, döneceğim. Babam şimdi buralarda, bir ayağım da Deliorman’da.
 
-Hiç yatırımınız var mı?
-Burada bir işimiz var, yapıyoruz.  Gayrimenkuller var. Bulgaristan’da, İsviçre’de birkaç yerde ufak tefek bir şeylerimiz var.
 
-Kendinizi garantiye alacak bir parayı kenara koydunuz mu?
-Evet, tabi ki…
 
-En çok kazandığınız dönemde ne kadar paranız vardı?
-2011’de 450 milyon vardı ama sadece benim değildi.
 
-450 milyon varken hiç düşünmediniz mi, “Bu kadar para benim hayatıma yeter” diye? “SPK takip ediyor, Mali Şube peşimde daha düzgün kâğıtlar alayım” demediniz mi?
-Bazen insan yapıyor,  sonra, “Keşke bunu alsaydım” diyor. Aslında en güzel para bekleyen kardır. Mesela düşünsenize Türk Traktör üç dört bin liradan 90 bin lira oldu.
 
-Siz zarar eden bir şirkete para yatırır mısınız?
-Hayır, yatırmam tabi. Zaten temettü veren şirket er ya da geç değer buluyor.
 
-Orada patronların da biraz suçu var…
-Onlar da kendilerine bakıyorlar.
 
 

İYİ BİR ŞİRKET OLSA İSKONTO VERMESİNE GEREK KALMAZ
 
-Şimdi halka açılan birçok şirket hep zarar ediyor, sizce neden böyle oluyor?
-Avanta hep. Çünkü kısa günün karına bakıyor herkes.
 
-Mesela halka arzdan 5 liradan bir hisse aldım ertesi gün taban oluyor kaçtan aldım ki ertesi gün satıyorum?
-Satmanın sebebi demek ki daha ucuza almışsın.
 
-Ucuza nasıl alıyor peki?
-Avanta işleri tabi… Zaten dediğin gibi iyi bir şirket olsa iskonto vermesine gerek kalmaz.  Zaten bu halka arzlarda birileri olmasa bir tane olmaz.
 
-Birileri nasıl oluyor, aracılar mı var?
-O şirket birilerini buluyor. Zaten piyasada kaç tane şirket var ki.
 
-Bu işlerde patronla mı masaya oturuyorsunuz aracı kurumlarla mı?
-Direkt patronla oturuyorsun. Aracı kurum ne yapacak?
 
-Patron, “Bu hisseyi 5 liradan satacağım ama sana 3,5 liradan vereceğim” mi diyor? Bir buçuk lirayı sana nakit çantayla mı getiriyor?
-Nakit çalışılır bu işlerde ya da daha önceden alıyorsun. Ondan sonra bazıları yukarı gidiyor bazıları da alıyorken zaten ben kazanmışım diyor satıyor ve çıkıyor.
 
-Bütün halka arzlar böyle mi oluyor?
-Tabi mümkün. Birisi almazsa, destek olmazsa olmaz ki.
 
-Niye katılımı artırmak istemiyorlar? Mesela aracı kurumlar müşterilerine önerip aldıramazlar mı?
-Aracı kurum nasıl önersin? Aracı kurum zaten biliyor onunla bununla anlaştığını…
 
-Büyükler gelmiyor, küçükler de sizin dediğiniz gibi başka işlere sahne oluyor. Orta ölçekler de uzak duruyor…
-Evet, eskiden halka arzları bekliyorduk. Ancak şimdi ne büyükler, ne de küçükler geliyor. Ufaklar zaten geliyor öpülüyor. Kimsenin geldiği yok…
 
-Peki, nasıl olacak bu iş? Halka arz da, manipülasyon da yapmış birisi olarak ne önerirsiniz?
- Diyorlar ya halka arz furyası var. Halka arz furyası niye var? Halka arz furyası yapma! 50 tane şirket açacağına 10 tane şirket aç. İnsanların oraya bir güveni olsun. Sayıyı artırmak çok mantıklı değil. Kaliteyi artırmak önemli. Futboldaki gibi transfer yapacaksan 50 tane transfer yapma, 5 tane yap, seçici ol…

YARIN: TÜRK YATIRIMCISI NEYİ SEVİYOR?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (27)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)