E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yeni güne Çin'den açıklanan enflasyon rakamları ile başlangıç yaptık. Üretici fiyat endeksinde beklentilerin üzerinde bir yükseliş yakalanırken TÜFE'de de kıpırdanma dikkat çekiciydi. Genel olarak Çin kaynaklı bir enflasyon yükselişinin global piyasalara yansıması da olumlu olacaktır.
TCMB, bankaların merkezden borç alabilme limitini 22 milyar Türk Lirası'na çekti. Diğer bir değişimse yabancı para cinsinden zorunlu karşılık oranlarına geldi. Tüm vade dilimlerinde 50 baz puanlık bir indirimin yapıldığı gün içerisinde hamle ile piyasaya yaklaşık 1.5 milyar dolar likidite sağlanmış oldu. Yapılan açıklamalarda ise ekonomik temellerden uzak sağlıksız fiyat oluşumlarını engellemeye yönelik tedbirlerin alınabileceği dile getirildi. Yapılan müdahaleler kısa vadede bir geri çekilmeyi beraberinde getirse de kalıcı bir düşüşten bahsetmek için henüz erken.
Kararın ardından Zeybekçi açıklamalarda bulunurken merkezin döviz satarak piyasaya müdahale etmesinin yanlış olduğunu dile getirdi. Zeybekçi ayrıca faiz artırımının ekonomiye kalıcı şekilde zarar verebileceğini de sözlerine ekledi. Siyasi cepheden reel sektörün desteklenmeye devam edileceğine dair açıklamalar gelmeye devam ediyor. Düşük faiz ortamını korumak isteyen hükümet yetkilileri geçtiğimiz gün Moody's'in yayınlamış olduğu rapora da atıfta bulundular. Yetkililer, takipteki kredilerin yüzde 4 seviyesinin üzerine geçmesinin Moody's'in yayınladığı raporun aksine herhangi bir sorun yaratmayacağı görüşündeler.
USDTRY
Kurda yükseliş bugün de kaldığı yerden devam ediyor. Son iki gündür rekor seviyeleri gören kurda yükselişin önüne geçmek için bugün Merkez Bankası'nın müdahalesinin geldiğini gördük. Yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan indiren TCMB, böylelikle piyasaya 1,5 milyar dolar ek likidite sağlamış oldu. Ayrıca bankaların borç alabilme limitleri de 22 milyar TL'ye düşürüldü. Merkez Bankası'ndan bu hamle gelirken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi yapmış olduğu açıklamada TCMB'nin döviz satarak piyasaya müdahale etmesinin yanlış olacağını ve faiz artırımının ekonomiye kalıcı zararlar verebileceğini belirtti. Tüm bu gelişmelerin MB'nin faiz artırımı yoluyla kura müdahalede bulunma ihtimalinin düşük olduğu algısını yaratması nedeniyle kurdaki yükselişin önüne geçilemedi. Algının bu şekilde devam etmesi önümüzdeki süreçte de kurda yeni rekor seviyeler görmemize neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise yükseliş hareketinin devamında 3,78'in üzerinde kalıcı fiyatlamalar görmemiz durumunda 3,80 yeni hedef fiyat olabilir. Geri çekilmelerde ise 3,75 ve 3,7380 destek olarak takip edilmeli.
EURUSD
Yeni güne alıcılı bir seyir ile başlayıp 1.0600 seviyesinin üzerine kadar çıkan parite, bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlayamayarak yönünü tekrardan aşağı çevirdi. Euro Bölgesi'nin gündeminde 2017 yılında yapılacak seçimler yer alıyor. Bugün kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Avrupa seçimlerinden beklenmedik siyasi soonuçlar çıkması halinde Euro Bölgesi üyesi ülkelerin notlarında değişim olabileceği uyarısında bulundu. ABD tarafında ise FED üyelerinin açıklamalarını takip ediyoruz. Üyeler genel olarak nokta tahminlerine paralel bir şekilde 2017 yılında 3 faiz artırımı beklerken Atlanta Fed Başkanı Lockhart, faiz artırımları konusunda ihtiyatlı tarafta olduğunu ve bu yıl için 2 faiz artırımı beklediğini ifade etti. Teknik olarak ise 1.0550 desteği parite için oldukça kritik. Bu seviyenin altında kalıcılık sağlanması durumunda 1.0500 ve 1.0480 seviyeleri gündeme gelebilir. Alıcılı seyrin tekrar hakim olması durumunda ise 1.0600 ve 1.0620 seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Hafta sonu İngiltere Başbakanı Theresa May'ın yaptığı açıklamalar ile artan hard Brexit endişeleri kura yön vermeye devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününde olduğu gibi bugünde aşağı yönlü hareketine devam eden paritede veri akışı bakımından sakin bir günü geride bırakıyoruz. Yarın ise açıklanacak olan sanayi ve imalat üretimi verilleri paritede belirleyici etkiye sahip olabilecek önemli veriler. Teknik olarak baktığımızda ise düşüş trendi içerisindeki hareketine devam eden kurda ilk destek 1,2100 seviyesinde bulunuyor. 1,2100'ın aşağı yönlü kırılması durumunda, kritik 1,2070 desteğinin test edildiğini görebiliriz. 1,2070'ın aşılması ise satışların hız kazanmasına neden olabilir. Olası yükselişlerde ise 1,2180 ve 1,2220 dirençleri takip edilmesi gereken önemli seviyeler.
ALTIN
Son zamanlarda Donald Trump'ın yaptığı açıklamalar ile küresel ticaretin sekteye uğrayacağı endişeleri ve ABD-Rusya arasındaki gerilimin jeopolitik riskleri yukarı çekmesi altın fiyatlarına destek olan en önemli unsurlar olarak öne çıktı. Diğer taraftan dolar tarafındaki gevşeme ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan geri çekilme değerli metalde yükselişin önünü açan gelişmelerdi. Veri akışı bakımından ise bugün Çin'den gelen enflasyon rakamlarının beklentinin altında kalması önemliydi. Teknik olarak baktığımızda son zamanlarda yaşanan yukarı yönlü hareket ile yükseliş ivmesi yakalayan değerli metalde, 1190 dolar seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalama seviyesinin aşılması durumunda, 1200 Dolar hedefli fiyatlamalar görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1179 ve 1173 dolar seviyeleri yükselişe destek olabilecek önemli seviyeler olarak karşımıza çıkıyor.
BRENT PETROL
Dünkü sert satış hareketinin ardından petrol fiyatlarında yatay görünümün hakim olduğu bir gün geçiriyoruz. Piyasada yapılan anlaşmaya olan güvenin azalması sebebiyle OPEC Genel Sekreteri Barkindo, Cuma günü Abu Dabi'de 7 OPEC üyesi ile toplantı gerçekleştirileceğini duyurdu. Toplantıya Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, BAE, Umman, Cezayir ve Irak'ın katılması bekleniyor. Öte yandan geçen hafta petrol üretimini 210 bin varil azaltmak için harekete geçtiklerini duyuran Irak Petrol Bakanı, yapılan düzenleme gereği üretimi 160 bin varil indirdiklerini ve önümüzdeki günlerde bu rakamı 210 bin varile çıkarmayı planladıklarını belirtti. Rusya'da ise Enerji BBakanlığı yetkilisi, ülkedeki petrol şirketlerinin üretimlerini azaltmaya başladıklarını bildirdi. Yapılan anlaşma gereği Rusya'nın verdiği taahhüt günlük üretimini 300 bin varil azaltma yönündeydi. Teknik olarak ise 55.00-54.75 aralığının altına geçilmesi durumunda Brent petrolde satış baskısı tekrar hacmini artırabilir. 54.30 ve 54.00 aşağıdaki önemli destekler. Yükseliş içinse öncelikler 56 doların üzerinde kapanışlar görmemiz gerekiyor.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Merkez bankasının açıklamaları ve verilerden, dışarıdan ekonomik bir saldırı olmadığı,alıcıların, açık pozisyonda yakalanan türk şirketleri olduğu anlaşıldı. C.Başkanı suustu ve bu konuda konuşmuyor. Yazık değilmi bu millete. Ucuz fiyattan kendisine inananların dövizini sattırdı ve bizler zarar ettik. ŞİMDİ BİZDEN NASIL EVET OYU İSTİYORSUN.
İnanıp da dövizini satanlar, büyük zarara uğradılar. Şimdi bunlar kahraman mı oldu. Yoksa aptal mı?
Bakan zeybekciyi dinleyin merkez bank başkanı hiç anlamıyor beledediye başksnı anlar devam edin dolar 5 bin olurda kurtuluruz vaybe ekonominin ne kadar çok horozu var
BASKI SERT OLUNCA KONUŞMAK ÇOK ZOR .ÇÜNKÜ FAİZ DÜŞMANDIR DEMİŞTİ.
fiyasko nedir? Budur...
Herkesin gözü 4 dönüyor. Dolar biraz zor düşer
hemdolsun.erdoğan sayesinde aç karnımız doyir
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:03)