E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye Genel Müdürü Gülcan Üstay, Türkiye’nin üçüncü çeyrek ekonomik verilerine ilişkin olarak, "Son dönemde açıklanan rakamlar bizim için çok endişe verici ve aksiyon alınmasını gerektirecek rakamlar değil. 2013’te Merkez Bankası’nın iç talebi artırıcı tedbirler alınması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Bankacılık ve Finans Kulübü’nün düzenlediği toplantı sonrasında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Üstay, Fitch’in kasım ayında Türkiye’ye ilişkin yapmış olduğu değerlendirmelerin halen geçerliliğini koruduğunu belirterek, ”Türkiye’nin 2012 yıl sonu büyümesi için belirlediğimiz rakam yüzde 3. Biz bunu aslında 2012 yılı boyunca yüzde 2,2’lerden yüzde 3’lere kadar revize ettik. Dolayısıyla 2012’nin Türkiye için büyüme açısından zor bir yıl olacağı öngörülerimiz dahilindeydi. Dolayısıyla son dönemde açıklanan rakamlar bizim için çok endişe verici ve aksiyon alınmasını gerektirecek rakamlar değil” ifadelerini kullandı.
Üstay, bu yıl sonu için büyüme öngörülerinin yüzde 3 olduğunu aktararak, ”Enflasyonda ise yüzde 9 civarında bir oran bekliyoruz. Cari açık rakamı olarak da yüzde 7,2 şeklinde bir öngörümüz var. Bizim için önemli olan bundan sonra 2013, yaşanacak gelişmeler ve Türkiye’nin performansını 2013’te devam ettirip ettiremeyeceği, cari açık seviyesinin yüzde 7’nin çok üstüne çıkıp çıkmayacağı. Önümüzdeki üç sene boyunca cari açığın GSYH’ya olan oranının genel dinamikler dahilinde yüzde 7 oranının altına inebileceğini öngörmüyoruz. Gerektiği zaman biz de hedeflerimizi revize edebiliyoruz. Sürekli olarak gelişmeleri takip ediyoruz” şeklinde konuştu.
Merkez Bankası’ndan iç talebi artırıcı tedbir beklentisi
Merkez Bankası’nın politikalarını son derece olumlu bulduğunu belirten Üstay, şöyle devam etti: ”En son yapılan Merkez Bankası açıklamalarında, 2012’de takip ettiği politikalara benzer bir politika takip edeceğini anlıyoruz biz. Bu da nedir? Merkez Bankası yine esnek politikanın devam edip, piyasa koşullarına göre gerekli müdahaleleri gerekli zamanda yapabileceğinin sinyalini veriyor. 2012’de yapılan uygulamada biz gördük ki, piyasaya müdahalelerde yerinde bir karar aldılar. Özellikle aşırı ısınan ekonomiyi ve yüzde 30’lara varan kredi büyümesini yüzde 15’ler civarına kadar indirmeyi başardılar. 2013’te de iç talebi artırıcı tedbirler alınması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü 2013’teki büyümenin iç talebin artışı ile geleceğini öngörüyoruz. Bundan sonra Merkez Bankası politikalarının bu yönde gelişmesi gerektiğini düşünüyorum.”
"Faizler yurt dışı yatırımcı için hala cazip"
Türkiye’de faizlerin yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ettiğini belirten Üstay, ”Türkiye’de faizler yurt dışı yatırımcılar için hala çok cazip seviyelerde. Dolayısıyla bu da sıcak parayı çeken bir unsur. Yerel yatırımcılar bu faiz seviyelerini pek beğenmeseler bile yabancı yatırımcılar bu seviyelere hala çok iştahla geliyorlar. Tabii Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye gelmesi, özellikle portföy yatırımcıları için daha önemli unsurlardan biri olmaya başladı” dedi.
Üstay, ”Sıcak paranın çok hızlı hareket etmesi bütün gelişmekte olan pazarlar için riskli bir unsurdur. Sıcak paranın çok hızlı hareket etmesi ekonomiyi şoklara, kırılganlıklara maruz bırakıyor. Dolayısıyla izlenmesi gereken bir konu. Merkez Bankası’na çok önemli bir görev düşüyor. Aşırı şoklar ve çok büyük montanlı sıcak para girişlerini kontrol etme görevi yine Merkez Bankası’na düşüyor” ifadelerini kullandı.
"İran’a altın ihracatının çok fazla etkisi yok"
Üstay, Türkiye’nin özellikle son ayda İran’la artan altın ticaretine ilişkin olarak, Altın ithalatı ve ihracatı aslında bire bir nette kendisini bir nevi sıfırlıyor. Altın ihracatını yapabilmek için Türkiye’nin o kadar da ithalat yapabilmesi gerekiyor. Tabii ki büyümeye ve ihracat rakamlarına etkisi oluyor ama bize net nette çok fazla etkisi olduğunu düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.
Üstay şunları dile getirdi: "Bu (altın ticareti) durduğu zaman da sonuçta karşılığındaki ithalat rakamları da duracak. Önemli olan bizim takip ettiğimiz, Avrupa’ya yapılan ihracatın, diğer pazarlarla çeşitlendirilmiş olması. Bu da, Türki Cumhuriyetler, Arap ülkeleri, buradaki ihracatın sürekliliği ve 2013’te de devamlılığı bizim takip edeceğimiz konulardan bir tanesi. Tabii ki ihracat dışında da fonlama, bunlar bizim radarımızda olmaya devam edecek konulardan birkaçı.” İran’a karşı uygulanan uluslararası yaptırımların olası yansımalarına da değinen Üstay, ”Bunlar bizim sosyopolitik riskler adı altında takip ettiğimiz konular. Hem Suriye ile olan ilişkiler, hem İran’a uygulanan uygulamalar. Bunlar tabii ki Türkiye’nin hem ticaretini hem de bölgedeki konumunu doğrudan etkileyen unsurlar. Bunlar tabii ki izlenmeye devam edilecek” şeklinde konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:18)