E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMB enflasyonun neden düştüğünü açıkladı---

MB enflasyonun neden düştüğünü açıkladı

MB enflasyonun neden düştüğünü açıkladı
05 Nisan 2016 - 11:06 borsaningundemi.com

Merkez Bankası, Döviz kurlarının yıllık enflasyon üzerindeki birikimli etkilerinin azalmaya devam ettiğini bildirdi

Merkez Bankası, Mart ayına ilişkin 'Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayınladı. Raporda, "Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0,04 oranında düşüş kaydetmiş ve yıllık enflasyon 1,32 puan azalarak yüzde 7,46 olmuştur. Mart ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti’nde de ifade edildiği gibi, yıllık enflasyondaki bu düşüşte işlenmemiş gıda fiyatları belirleyici olmuştur." denildi.

Merkez Bankası, "Bu doğrultuda çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu bir miktar düşüş kaydetmiş, ana eğilimlerindeki iyileşme ise devam etmiştir." açıklaması yaptı.

Raporda şöyle devam edildi:

"Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0,04 oranında azalmış ve yıllık tüketici enflasyonu 1,32 puan düşerek yüzde 7,46 olmuştur. Bu dönemde H ve I endekslerinin yıllık değişim oranları sırası ile 0,17
ve 0,21 puan azalarak yüzde 9,32 ve 9,51 olmuştur. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları
incelendiğinde, Mart ayında gıda grubunun katkısının 1,04 puan gerilemesi dikkat çekmiştir. Bu dönemde temel mal, hizmet ve enerji gruplarının katkılarında ise bir önceki aya göre yaklaşık 0,10 puan gerileme gözlenmiştir.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimi incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin devam ettiği gözlenmiştir. Hizmet grubu ana eğilimindeki yüksek seyir devam ederken yakın dönemde istikrarlı seyreden Türk lirasına ve zayıflayan birikimli döviz kuru etkilerine bağlı olarak temel mal grubu eğilimi azalışını sürdürmüştür.

Mart ayında hizmet fiyatları yüzde 0,38 oranında artmış ve grup yıllık enflasyonu 0,20 puan düşüşle yüzde 8,86 olmuştur. Bu dönemde yıllık enflasyon, diğer hizmetler ve lokanta-otel gruplarında
gerilerken diğer alt gruplarda yükselmiştir. Fiyat gelişmeleri aylık bazda incelendiğinde ise alt gruplar genelinde yılın ilk iki ayına kıyasla daha ılımlı artışlar gözlenmiştir. Nitekim başta kırmızı et olmak üzere gıda fiyatlarında son iki aydır gözlenen düşüşler lokantaotel fiyatlarındaki artışları sınırlamıştır. Ulaştırma ile diğer hizmetler altında sınıflandırılan sağlık, bakım-onarım, eğlence-kültür kalemlerinde fiyat artış hızının yavaşladığı gözlenmiştir. Özetle, hizmet yıllık enflasyonu yüksek seviyesini korurken grup genelinde enflasyon görünümü geçtiğimiz iki aya kıyasla daha ılımlı seyretmiştir. Temel mal grubu yıllık enflasyonu Mart ayında 0,24 puan azalarak yüzde 10,13 olmuştur. Bu dönemde yıllık enflasyon tüm alt gruplarda gerilerken giyim grubundaki yavaşlama daha belirgin olmuştur. Giyim grubu yıllık enflasyonu son aylarda gözlenen yükselişin ardından Mart ayında yüzde 9,01 seviyesine gerilemiştir. Dayanıklı mal grubunda aylık fiyat artışları, mobilya ve beyaz eşya grubunda dikkat çekerken diğer alt gruplarda ılımlı seyretmiştir. Giyim ve dayanıklı dışı temel mal enflasyonu ise sınırlı bir miktar gerilese de yüksek seviyesini korumuştur.

Enerji fiyatları Mart ayında yüzde 0,60 oranında artmıştır. Bu gelişmede, uluslararası petrol fiyatlarına bağlı olarak yüzde 2,28 oranında artan akaryakıt fiyatları belirleyici olmuştur. Tüp gaz fiyatları ise yavaşlayarak da olsa düşüşünü sürdürmüştür. Bu gelişmeler sonucunda, yıllık enerji enflasyonu baz etkisiyle yaklaşık 1 puan gerileyerek yüzde 1,83’e düşmüştür.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu işlenmemiş gıda fiyatlarındaki görünüme bağlı olarak son iki ayda belirgin bir yavaşlama kaydetmiştir. Mart ayı itibarıyla bu grupta yıllık enflasyon 4,25 puan azalışla yüzde 4,58’e gerilemiştir. Bu gelişmede başta sebze fiyatları olmak üzere taze meyve-sebze fiyat gelişmeleri belirleyici olmuştur. Buna ek olarak, kırmızı et fiyatları Şubat ayının ardından bu dönemde de gerilemiştir. Cari dönemdeki olumlu gelişmelere ek olarak yüksek bazın da etkisiyle işlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyon 8,67 puan azalarak yüzde 0,22 oranına gerilemiştir. Diğer
taraftan, işlenmiş gıda grubunda yıllık enflasyon sınırlı bir artışla yüzde 8,86’ya yükselmiştir. Bu gelişmede ekmek ve tahıl grubu fiyat gelişmeleri etkili olurken bir diğer öne çıkan alt kalem alkolsüz
içecekler grubu olmuştur.

Bu dönemde, gıda enflasyonundaki belirgin yavaşlama neticesinde gıda ve yemek hizmetleri grubunun yıllık enflasyonu yüzde 6,31’e, gıda ve yemek hizmetleri hariç tüketici enflasyonu ise (0,31 puan azalışla)
yüzde 8,02’ye gerilemiştir.

-Yİ-ÜFE..

Yurt içi üretici fiyatları Mart ayında yüzde 0,40 oranında artmış, yıllık enflasyon baz etkisiyle 0,67 puan azalarak yüzde 3,80 olmuştur. Aylık artışta, uluslararası emtia fiyatlarındaki yükseliş belirleyici
olurken Türk lirasının son dönemdeki istikrarlı seyri bu etkiyi sınırlamıştır. Nitekim, petrol ve ana metal hariç imalat sanayisinde aylık fiyat artışı yüzde 0,19 ile sınırlı kalmıştır.

Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, Mart ayında fiyatlar ara malı ve dayanıksız tüketim mallarında artarken dayanıklı tüketim ve sermaye mallarında yatay seyretmiştir. Ara malı imalatı fiyatlarındaki artışta (yüzde 0,51) demir-çelik ürün fiyatları belirleyici olmuştur. Dayanıksız tüketim mallarında ise et ve et ürünleri öne çıkmıştır. Öte yandan, mücevherat dışı dayanıklı tüketim ve sermaye malları genelinde ılımlı fiyat değişimleri gözlenmiştir. Sonuç olarak Mart ayında, tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet yönlü baskılar zayıf seyretmiştir."

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

BDDK'dan vatandaşlara uyarı!

 

Milyarderler için şaşırtan araştırma!

 

Commerzbank'tan enflasyon uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)