E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ticaret Bakanlığının mayıs ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistiklerinden oluşan veri bülteni açıklandı.
Bültende yer alan dış ticaret verileri, GTS esas alınarak hazırlandı.
GTS'ye göre ihracat, mayısta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 14,4 artarak 21 milyar 651 milyon dolara çıktı. Böylece tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracat rakamına ulaşıldı.
İthalat, mayısta yüzde 16 artışla 34 milyar 312 milyon dolar oldu.
Geçen ay dış ticaret hacmi yüzde 15,3 artışla 55 milyar 963 milyon dolara yükseldi. Dış ticaret açığı ise bu dönemde yüzde 18,8 artışla 12 milyar 660 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
İhracatın ithalatı karşılama oranı, mayısta yıllık bazda 0,9 puan azalarak yüzde 63,1, enerji verileri hariç tutulduğunda ise 7,1 puan düşüşle yüzde 70,1 olarak hesaplandı. Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise bu oran 4,6 puan azalışla yüzde 77,4 olarak gerçekleşti.
Ocak-mayıs döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 0,2 artışla 102 milyar 521 milyon dolar, ithalat yüzde 8,9 yükselişle 158 milyar 625 milyon dolar olarak belirlendi.
Söz konusu dönemde dış ticaret hacmi yüzde 5,3 artışla 261 milyar 146 milyon dolara ulaştı. Dış ticaret açığı ocak-mayıs döneminde yüzde 29,5 artarak 56 milyar 104 milyon dolar oldu.
Ürün, ülke ve ülke gruplarına göre ihracat
Geçen ay en çok ihracat yüzde 5,3 artış ve 11 milyar 84 milyon dolarla "ham madde (ara mallar)" grubunda gerçekleşti. Bu grubu yüzde 20,6 artış ve 7 milyar 503 milyon dolarla "tüketim malları", yüzde 37,3 artış ve 2 milyar 632 milyon dolarla "yatırım (sermaye) malları" takip etti.
Söz konusu ayda sektörlere göre ihracatın payı, imalat sanayisinde yüzde 95,1 (20 milyar 591 milyon dolar), tarım, ormancılık ve balıkçılıkta yüzde 2,8 (602 milyon dolar), madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 1,6 (351 milyon dolar) olarak gerçekleşti.
Mayısta en fazla ihracat yapılan ülke 1 milyar 810 milyon dolarla Almanya oldu. Bu ülkenin ardından 1 milyar 307 milyon dolarla ABD ve 1 milyar 51 milyon dolarla İngiltere geldi.
İhracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içindeki payı yüzde 47,5 olarak kaydedildi.
Mayısta en fazla ihracat yapılan ülke grupları, 9 milyar 98 milyon dolarla Avrupa Birliği, 3 milyar 557 milyon dolarla Yakın ve Orta Doğu ülkeleri, 3 milyar 384 milyon dolarla diğer Avrupa ülkeleri olarak kayıtlara geçti.
İthalat verileri
Geçen ay en çok ithalat yüzde 5,6 artış ve 25 milyar 403 milyon dolarla "ham madde (ara mallar)" grubunda gerçekleştirildi. Bu grubu, yüzde 50,8 artış ve 4 milyar 773 milyon dolarla "yatırım (sermaye) malları", yüzde 75,1 artış ve 4 milyar 112 milyon dolarla "tüketim malları" izledi.
Sektörlere göre ithalatın payı, yüzde 82,3 ile imalat sanayisi (28 milyar 236 milyon dolar), yüzde 9,6 ile madencilik ve taş ocakçılığı (3 milyar 298 milyon dolar), yüzde 5,3 ile tarım, ormancılık ve balıkçılık (1 milyar 813 milyon dolar) olarak belirlendi.
Mayısta en fazla ithalat yapılan ülkeler, 4 milyar 575 milyon dolarla Rusya, 4 milyar 347 milyon dolarla Çin ve 2 milyar 672 milyon dolarla Almanya oldu.
İthalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içindeki payı yüzde 60 olarak kayıtlara geçti.
Söz konusu ayda en fazla ithalat yapılan ülke grupları, 9 milyar 930 milyon dolarla Avrupa Birliği, 8 milyar 942 milyon dolarla Asya ülkeleri ve 6 milyar 834 milyon dolarla diğer Avrupa ülkeleri olarak hesaplandı.
Dış ticaret açığı 8,73 milyar dolar oldu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Memleket resmen batıyor..ithalat böyle sürerse nalları dikeriz, devlet ithalatı 10 yıllığına yasaklamalı.10 senede ülke düze çıkar..ithalat olmayınca mecburen bazı ürünlerde içerde ürerilir..böyle giderse dolar 35 değil 55 de olur. .
Ben bir esnafın yanında çalışsam, ay sonunda 21.700 tl para kazandırsam, ama bunun için 34.300 tl lik malzeme harcamış olsam, saniyesinde kapının önüne koyarlar. Ama bunu alkışlayan ahlaksızlar var.
lan yatacak yeriniz yok rekor kıran dış ticaret açığını yazsanıza!
Artısı ne ? İthalatı karşılama oranı ne kadar ?
İTHALATI BAŞLIK YAPIN DA GÖRELİM
Alman gurbetciler geliyor, hersey dahil otellerde domuz gibi tikinacaklar bu yaz yine. Ithalat artsr
şimdi neyi ihraç ettik ? oda daha önemli değil mi ? ... şimdi dünyaya yön veren son teknolojı cep telefonu ihraç ettik ise, çok güzel... dünyaya yön verdik, yeni modeller yapıcaz, onlarca yeni fabrika kurucaz. döviz girdisi sağlıcaz... ama çinden al 19 milyar usd... montajla sat 21 milyar usd .. sornada rekor ihracat ? = rekor ithalat oluşturur :D ... eğerki rekor ihracatta tahıl vb gıda var ise, o zamanda TC de fakir insan incir yiyemez kg 100 tl, antep fıstık alamaz, vb. milletimizin almadığını yemediğini yurtdışına ihraç etmiş demek oluyoruz... bu ucuzlukdan dolayı olır 20 kat eriyen para.. yanı ihracatında , ihtalatında programlısı ve kalitelisi önemli. yoksa anlamsız... değişik ülke pazarları oluştu mu ? vb. bunları çözmek için kaliteli hesaplama lazım.
Fetocularıda biliyoruz, pkk ile masaya oturup trt ye çıkanlarıda... ekonomiyi bu hale getirenleri de... Hepsinin çözümünüde bilecek kabiliyetteyiz... :D emmi hacı merak etme sen, duyanlara duymayanlara, soranlara sormayanlara... :D
sapsal fetocu natocularla pkklilarla dolra fahise yaptiginiz toplumda enf dan sikayet edip de ne kadar munafik oldugunuzu afise etmeyin bari (6)
cari açık hergün büyüyor. makarna ihracatı arttı diye sevinmenin anlamı yok, buğday rusyadan geliyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:22)