E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD’de perakende satışlarının ocak ayında otomobil bayileri ve benzin servis istasyonlarındaki düşüşlerin etkisiyle %0,8 düştüğünü görülmesi (son 10 ayın en keskin düşüşünü yaşadığını gösterdi ve %0,1’lik küçük düşüş beklentilerini boşa çıkardı) Fed’in önümüzdeki aylarda faiz indirimine başlayacağı umutlarını besleyince, yatırımcıların salı günü hisse senetlerini düşüşe geçiren beklenenden daha sıcak enflasyon verileri konusunda daha az stres yaşamasına neden oldu ve CME Group’un FedWatch’ına göre, Mayıs ayında en az 25 baz puanlık faiz indirimi yönündeki beklentiler % 40’a yükselirken, Haziran ayı için oranlar % 79’da kaldı. Tüm bu gelişmelerde tam da Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic’in, ABD merkez bankasının enflasyon baskılarını azaltmada önemli ilerleme kaydettiğini ancak devam eden risklerin faiz indirimi çağrısı yapmaya henüz hazır olmadığı anlamına geldiğini açıklamasından sonra gerçekleşti.
Bugün açıklanacak olan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) raporu ekonomi hakkında daha fazla ipucu sağlayacak. Faiz beklentilerindeki yeniden konumlandırma ile %0,4 kayıpla 104,36 seviyesinde işlem gören doları baskıladı.
ABD Hazine tahvilleri, hafta başında beklenenden yüksek gelen TÜFE rakamlarından kaynaklanan kayıplarının bir kısmını telafi etti. Gösterge 10 yıllık tahvillerin getirisi, bir gecede 3 baz puan düştükten sonra çok az değişiklik göstererek %4,2496 seviyesinde kaldı. ABD İki yıllık Hazine tahvil getirileri 2 baz puan yükselerek %4,5930’a yükseldi ve hafta boyunca 10 baz puan arttı.
Petrol fiyatları bir önceki seanstaki yükselişin ardından cuma günü karışık bir seyir izledi. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) dün bu yıl talep büyümesinin yavaşladığını işaret etti. Brent %0,2 düşüşle 82,73 dolara ve ABD ham petrolü %0,1 düşüşle varil başına 77,98 dolara geriledi.
Dün açıklanan ve Japonya ekonomisinin zayıf tüketim ve sermaye harcamaları nedeniyle geçen yılın son çeyreğinde beklenmedik bir şekilde resesyona girdiğini gösteren verilerin ardından, Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda bu sabah yaptığı açıklamada, merkez bankasının, enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşıldığında, negatif faiz oranları da dahil olmak üzere çeşitli parasal genişleme önlemlerini sürdürüp sürdürmeyeceğini inceleyeceğini söyledi.
ABD perakende satışlarındaki büyük düşüşün haziran ayında faiz indirimi olasılığını yeniden canlandırmasının ardından Wall Street’teki canlılığın da etkisiyle MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi 0,3 yükseldi ve haftalık %1,4 yükselişe doğru ilerledi. Nikkei %1,4 artışla 38.678 puana yükseldi; bu, Japonya’nın sözde “balon ekonomisi”nin zirvesine işaret eden 1989’daki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 38.957 puana çok yakın bir nokta. Endeks bu hafta %4,8 artışla art arda üçüncü haftasını kazandı ve yılbaşından bugüne kazançları %15,6 gibi şaşırtıcı bir seviyeye getirdi.
Nomura, Japonya’daki deflasyonun sona ermesi, küresel yatırımın Çin hisse senetlerine bağımlılıktan uzaklaşması ve Japon kurumsal yönetimindeki iyileşme gibi nedenleri öne sürerek Nikkei’nin yıl sonuna kadar 40.000 puana ulaşacağını tahmin etti.
9185 destek seviyesinin üzerinde kaldıkça yükseliş trendinin gücünü korumasını beklediğimiz BIST 100 endeksinin haftanın son işlem gününe alıcılı başlamasını beklerken, dolar bazlı grafiklerde direnç noktası olarak gördüğümüz (305$) 9400 seviyesini gün içi hareketlerde ilk direnç olarak takip edeceğiz.
Bu seviyenin aşılabilmesi halinde dolar bazlı grafiklerde Eylül ve Ekim 2023 de test edilen ve sonrasında satışların geldiği noktalar olan (311.50$, 312.85 $) 9600 ve 9650 bandı üst dirençler olarak hedeflenebilir.
Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri
Günün önemli şirket haberleri 16/02/2024
Endeksten hızlı yükselenler (16/02/2024)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:19)