E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya Federasyonu Araştırma Komitesi suçbilimcileri, güvenlik kamerası kayıtlarına yakalanan maskeli suçluların kimliklerini tespit etmeyi mümkün kılan bir sistem geliştirdi. Söz konusu sistem, Rusya Federasyonu Araştırma Komitesi’nin YouTube kanalı üzerinden, ‘Adli Tıbbın Mucizeleri’ isimli bir programda duyuruldu.
Rusya Federasyonu Araştırma Komitesi’nin açıklamalarına göre adli tıp uzmanları, bu teknolojiyi kullanarak suçluların insan gözüyle görülemeyen soyut görüntülerini kaydedebiliyor ve izlerini sürebiliyor.
Videoda yer alan yorumlara göre araştırmacılar, yüzü maskeli şüphelilerin görüntülerinden elde edilen veriler aracılığıyla yüzünün şeklini çıkartabiliyor. Üstelik bu sistemin çalışması için, şüphelinin yüzünün tam manasıyla görünmesine de gerek yok.
Videoda yer alan açıklamalarda, kamera kaydı altındaki bölgelerde kasıtlı olarak suç işleyen kimselerin maske ve türevi eşyalarla yüzlerinin fiziksel yapısını saklamaya çalıştığı ifade edildi. Buna örnek olarak ise, Tambov’da işlenen bir işadamı cinayeti örnek verildi. Kapalı devre televizyon sistemleri olay anına kayıtta olsa da, videonun çözünürlüğü maskeli olan zanlının yüzünü tespit etmek için yeterli değildi. Üstelik elinde eldiven, üzerinde ise kat kay kıyafet vardı. Ancak video üzerinde yapılan teknik inceleme sonucunda, cinayet zanlısının kimliğinin tespit edilmesi mümkün oldu. Zira geliştirilen yeni teknoloji sayesinde maske altındaki zanlının yüzü, fiziksel yapısı ve kıyafetlerinin rengi öğrenildi. Elde edilen kanıtların ışığında, zanlı suçunu kabul etmek durumunda kaldı.
Geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde Moskova’daki araştırmacıların, düşük çözünürlükteki görüntülerden zanlının yüzünün 3 boyutlu modelini çıkartabilmesi mümkün olacak.
Adli tıp uzmanı Anatoli Kustov, “Adli tıpta, zanlının portresini tespit etmek için bir takım yöntemlere başvuruyoruz. Bunun için de zanlının yüzündeki ana hatları belirliyoruz, zira söz konusu noktalar insanların yaşamı boyunca pek de değişiklik göstermiyor. Bu da zanlının kemik yapısının tespiti için elimizdeki ana madde oluyor. Sisteminizde bireylerin yüzlerini tespit edebilen programlar var. Gerektiği takdirde, bulduğumuz kemik yapısını sokaklarda, havaalanlarında ve tren istasyonlarındaki görüntülerden elde ettiğimiz verilerle karşılaştırıyoruz” açıklamasını yaptı.
Kustov, “Maskeler, genellikle yüze tam manasıyla oturur. Bu sebeple de bireylerin kemik yapılarının tespit edilmesi önünde pek de bir engel teşkil etmezler. Burada kemik yapısı ve yüzü ayırt edici kılan diğer etmenlerden söz ediyoruz. Örneğin gözlerin yakınlığı, dudakların kalınlığı, burun yapısı gibi maskenin altından gizlenemeyen fiziksel özellikler gibi. Yalnızca alüminyum maskeler söz konusu detayların tespit edilmesine mani oluyor olsa da, onun da takılması zor” ifadelerini kullandı.
'YÜZDE 100 SONUÇ VERMİYOR'
Kustov, sistemin yüzde 60 ila 70 arasında doğru sonuç verdiğini açıkladı ve ekledi: “Zira maskelerde bazen daha sert materyaller kullanılıyor, bu durumda yüzün hatlarını çıkarmamız da yüzde 10 ila 15 oranında daha zor oluyor.”
Mayıs ayında yaptığı açıklamada Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, 200.000 video kamera ile başkent çapında geniş bir yüz tanıma sistemi kuracaklarını duyurmuştu. Eylül ayının başlarında yaptığı açıklamada ise belediye başkanlığı ofisi, düzenlenecek olan tüm kamu etkinliklerine video gözetim sistemleri kurmaya planladıklarını açıklamıştı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Tüm insanlara kimlik olarak vücuda çip enjekte edilmesi zorunlu olsa bunlara gerek kalmaz.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:07)