E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinMarmara faylarına yakın markaj---

Marmara faylarına yakın markaj

Marmara faylarına yakın markaj
30 Ağustos 2014 - 00:28 borsaningundemi.com

BÜ Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Özel, "Ekstansometre ile deniz içindeki fayın her türlü hareketi 5 yıl boyunca izlenecek" dedi

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, "Ekstansometre ile deniz içindeki fayın açılma ve kapanma, genişleme ve kısalmalarını 5 yıl boyunca her gün bir kez ölçmek suretiyle yeni bir teknoloji Marmara Denizi'ne yerleştirilecek" dedi.

Marmara Bölgesi'nde Deprem ve Tsunami Zararlarının Azaltılması ve Türkiye'de Afet Eğitimi Projesi'nin (MarDİM) birinci yılı dolayısıyla Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Özel, Marmara Bölgesi'nde kurulmakta olan deniz dibi ve kara sismometreleri, tsunami kestirim çalışmaları, geliştirilen eğitim materyalleri konularında gelinen son nokta hakkında bilgi verdi.

146 yıldır yer bilimleri konusunda öncülük etmiş Kandilli Rasathanesi'nin diğer enstitülerle işbirliği içinde Japonya ile başlattığı projenin 1. yılını tamamlamış olmaktan mutluluk duyduklarını anlatan Özel, MarDİM projesinin, Japonya'dan Deniz ve Yer Bilimleri Teknoloji Kurumu ile Kandilli Rasathanesi işbirliğiyle gerçekleştiğini söyledi.



Özel, şunları kaydetti:

"Bu projede, deprem beklenilen Marmara'da, deniz ve kara gözlemleri yapmak suretiyle Kuzey Anadolu fay zonunun Marmara içindeki segmentleri boyunca depremlerin tekrarlama periyotları incelenecek. Denize yerleştirilecek deniz dibi ölçüm aletleriyle gözlem yapılmaya devam edilecek. Marmara Denizi'nden bize bilgiler getirilecek. Ekstansometre ile deniz içindeki fayın açılma ve kapanma, genişleme ve kısalmalarını 5 yıl boyunca her gün bir kez ölçmek suretiyle yeni bir teknoloji Marmara Denizi'ne yerleştirilecek."

PROJE KOORDİNATÖRÜ KANEDA

Proje koordinatörü Prof. Dr. Yoshiyuki Kaneda da projenin detaylarını anlattı. Kaneda, 1999'daki Kocaeli depreminden sonra Marmara Denizi içinde bir deprem beklediklerini, bu projeyi başlatmadaki motivasyonlarının Kocaeli depremi olduğunu kaydetti.

Kaneda, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul ve Tokyo dünyada önemli iki şehir. Nüfus yoğunluğu açısından da bakıldığında bu şehirlerde deprem olduğunda can kaybı ve deprem zararlarının çok fazla olacağını düşündüğümüz için özellikle Marmara'da bu önemli projeyi başlattık. Bu proje bir afet planının ve yasaların düzenlenmesi açısından, alınacak sonuçlarıyla afet yasasına katkıda bulunacak. Aynı zamanda karar verici mercilere sonuçlar iletilecek. Yeni bir afet eğitim programı ve kitapçığı hazırlanacak. Bunlar da Marmara'da meydana gelecek depremde can ve mal kaybının azaltılması konusunda önemli bir rol oynayacak."

Bu proje içinde 4 çalışma grubu olduğuna dikkati çeken Kaneda, Marmara Denizi'ndeki fayın her türlü hareketini yerleştirilen deniz altı sismometresiyle takip edeceklerini vurguladı.

Kaneda, sözlerine şöyle devam etti:

"Çalışma grubunda deprem kaynağıyla ilgili çalışmalar var. Bu kapsamda Marmara Denizi'nin dibine yerleştirilecek denizaltı gözlem istasyonları ile Marmara fayı takip edilecek ve kaynağa ilişkin bilgiler elde edilecek. İkinci çalışma grubu ise tsunami modellemeleri ve önceden hazırlığa ilişkin. Marmara Denizi'nde özellikle heyelanlardan dolayı oluşabilecek tsunamilerin veri tabanının hazırlanması, modellenmesi ve senaryoların hazırlanması sağlanacak. Üçüncü grup, yer hareketinin deprem zamanında nasıl olacağı ve nasıl hasar yaratacağı gibi konularda çalışmalar yapacak. Dördüncü bölüm, bütün bu bilgi ve bulgular ışığında eğitim programının hazırlanmasına katkı sunmayı içeriyor."

Yoshiyuki Kaneda, Japonya'da yaşanan tsunamiyle ilgili bir simülasyon sundu. Kaneda, Türkiye'de tsunami yaşanma olasılığıyla ilgili bir simülasyon hazırlayacaklarını da sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hüsamettin ŞENER01 Eylül 2014 18:32

    Naci görür hocada sizler gibi marmara denizine sismik dinleme aygıtları yerleştirmişti. buradan marmarada olacak 5 magnitüdlük depremleri bildirince tam isabet derecesinde. Hemen balıkcı ağlarına takıldı diye toplattı hepsini. Şimdi sizlerde toplayacaksınız. Bakalım sizler nelere takacaksınız... Çanakkale x gazetesini ikigün önce ziyarat ettim yeni depremleriniz hayırlı olsun. Hiçte hissedemediniz... www.depremerkenuyari.com