E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMarmara fayına büyük gözaltı---

Marmara fayına büyük gözaltı

Marmara fayına büyük gözaltı
16 Şubat 2016 - 06:49 borsaningundemi.com

AFAD'ın GONAF projesi kapsamında İstanbul ve Yalova'da 7 farklı noktada 300 metre derine yerleştirilen sismometreler, mikro depremleri bile kaydedecek

Olası büyük Marmara depremine yönelik hazırlık ve çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bu çalışmaların başında ise Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hayata geçirilen “Kuzey Anadolu Fayında Derin Jeofizik Gözlemler, Marmara Denizinin Doğusunda Derin Kuyu Sismometre Ağı” (GONAF) projesi geliyor. İstanbul ve Yalova’daki 7 farklı noktada, yerin 300 metre altına yerleştirilen derin kuyu sismometreleri sayesinde 1’den bile küçük mikro depremlerin kalp atışları kayıt altına alınacak. 

AFAD tarafından 2011 yılında startı verilen GONAF projesinde istasyonların kurulumu tamamlandı, çalışmalara başlandı.

75’er metre aralıkla

Yaklaşık 2.3 milyon Euro bütçeli proje, Almanya Yerbilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) ile afad Deprem Dairesi Başkanlığı arasında ortaklaşa yürütülüyor.

Proje kapsamında Tuzla, Büyükada, Sivriada, Yalova-Kurtköy, Yalova-Teşvikiye, Yalova-Esenköy ve Yalova-Bozburun’da yerin 300 metre altına yerleştirilen sismometreler sayesinde 1.0’den küçük mikro depremler bile kaydedilip analiz edilecek.

Proje ile İzmit körfezinden Adalar segmenti ile devam eden Marmara denizi içerisindeki Kuzey Anadolu Fay hattında meydana gelecek 1.0’den küçük depremler dahil 7 ve üzerinde gerçekleşebilecek depremlerin kalp atışları saniye saniye kayıt altına alınacak.

GONAF projesinin detayları hakkında bilgi veren AFAD Deprem Dairesi Başkanı Ulubey Çeken, şunları söyledi:

“Derin kuyu sismometreleri yardımıyla Adalar segmenti boyunca, beklenen deprem sırasında meydana gelecek fiziksel süreçleri inceleyeceğiz. İstasyonlardan alınacak veriler sayesinde aletsel büyüklüğü 1.0 ve daha küçük depremlerin derinlik ve zaman içerisindeki değişimi de incelenecek. Böylece büyük bir deprem öncesinde fayın kırılma süreci ayrıntılı bir şekilde takip edilerek, mikro deprem aktivitesi ve fayın hangi bölgesinde bir hareketin başladığı saptanacak. AFAD Derin Kuyu Sismometre Ağı’nın sağlayacağı veriler birçok sismolojik bilimsel çalışmanın kaynağını teşkil edecek. Olası kırık boyunca meydana gelecek deprem dalgasının yayılım özellikleri incelenecek. Projenin amacına yönelik olarak 300 metre derinliğe ulaşan her kuyuda 75’er metre ara ile 7 sismometre yerleştirildi.”

İlk istasyon Tuzla’da

“Yaklaşık 2.3 milyon Euro bütçesi olan proje, Almanya Yerbilimleri Araştırma Merkezi (GFZ) ile AFAD-Deprem Dairesi Başkanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde ortaklaşa yürütülüyor. Proje kapsamında konuşlandırılan istasyonların fizibilite çalışmaları, 2011 yılında GFZ ve AFAD ekiplerinin ortaklaşa yürüttüğü arazi çalışması ile tamamlandı. İlk istasyon, 2012 tarihinde İstanbul’da Tuzla’da kuruldu. AFAD olarak ülke geneline kurduğumuz 776 deprem gözlem istasyonu ile deprem aktivitesini 7 gün 24 saat izleyip Türkiye Deprem Veri Merkezi Sistemi’ne giriyoruz. Böylelikle dağınık bir yapıda erişilebilen deprem verileri tek bir merkezden araştırmacıların hizmetine sunuluyor.”

4 noktaya gerilim ölçer yerleştirildi

Başkan Ulubey Çeken, şunları anlattı: “2011-2016 döneminde, GONAF projesi kapsamında İstanbul-Tuzla, İstanbul-Büyükada, İstanbul-Sivriada, Yalova-Kurtköy, Yalova-Teşvikiye, Yalova-Esenköy ve Yalova-Bozburun istasyonlarının kurulumu tamamlayıp veri almaya başladık. Ayrıca, projede çalışan uzman ekiplerinin ortak görüşü çerçevesinde Yalova-Esenköy, Yalova-Bozburun, İstanbul-Büyükada ve İstanbul-Sivriada istasyonlarına 100 metre derinlikte ilave kuyular açılarak gerilim ölçerler yerleştirildi. Böylece bölgedeki faylar üzerinde oluşan gerilmeler ölçülerek, daha detaylı sismik hareketlerin incelenecek. İstasyonlardan alınan veriler hem Almanya (GFZ) ve hem de AFAD’a eş zamanlı aktarılıp değerlendirilecek.”
(Milliyet / Mert İnan)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)