E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Marmara Denizi’nde aylardır etkisini gösteren müsilaj, deniz ortamındaki mikroorganizmaların aşırı artış göstererek ortama salgıladıkları organik bileşikler sonucunda oluşuyor. Erdek, Yalova, Mudanya, Gemlik, Gebze, Gelibolu, İstanbul ve Adalar sahillerini kaplayan deniz salyası, iklim değişikliği ve denize yönlendirilen atıklar nedeniyle meydana geliyor, deniz altındaki hayatı olumsuz etkiliyor. Giderek yayılan salyalar, Karadeniz’i bile tehdit ediyor.
Peki denizaltındaki canlı hayatı bitirme riski olan bu sorundan kurtulmak mümkün mü? İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, bu yöntemleri anlattı. 4 maddede Marmara’nın kurtuluş reçetesi:
1- DENİZ SIYIRICILARI 7/24 ÇALIŞMALI
Şu anda ölüm başlamış durumda. Ölüm oldu ve sonuçlarını görüyoruz. Müsilaj, denizin dibine oksijenin geniş gitmesini engelliyor. Öncelikle 7-24 müsilajın oluştuğu bölgelerde deniz sıyırıcılarının çalışması gerekiyor. Bu müsilajın buradan mutlaka toplanması gerekiyor.
2- TOPLANAN MÜSİLAJ TESİSLERDE ARITILMALI
Oluştuğu her yerde müsilajın toplanması ve doğaya bırakılmaması, bunların ileri biyolojik arıtma tesislerine götürülüp arıtmasının sağlanması gerekiyor.
3- MÜSİLAJI YİYECEK BAKTERİ TÜRLERİ KULLANILMALI
Bütün bunların yanında şu anda bazı üniversiteler çalışma yapıyor. Bu müsilajın genetik kodları belirlenmeye çalışılıyor. Hangi canlı türlerinden ortaya çıktığı tespit edilmeye çalışılıyor. Bu karakter belirlendikten sonra da bu müsilajı çözecek olan farkı bakteri türleriyle beraber spreyleme yöntemiyle çalışmaların yapılması gerekiyor. Krizin yönetilmesi açısından acil olarak yapılması gereken bu.
4- MARMARA’YA AKAN KİRLİ ATIK SULAR ÖNLENMELİ
Eksik olan yatırımların vakit kaybetmeden toparlanması gerek. Ancak ne yazık ki Türkiye’de atık su arıtma tesisleri göz ardı ediliyor. Ülkemizde içme su arıtma tesisine bir hassasiyet vardır; çünkü musluğumuzdan akan su herkesin önüne gelen bir mesele. Ama atık su arıtma tesisleri kentten uzaklaştıktan sonra vatandaşlarımız görmüyor ve dikkate almıyor. Atık su arıtma tesislerinin artık göz önüne alınması gerekiyor. Nasıl yüzey sularımız kirleniyorsa şu anda Marmara Denizi de kirleniyor. Bir de yayılımsal kirlilik var. Tarımsal alanlardan hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklı atıklar. Bunlar da büyük bir organik kirlilik yaratır. Marmara Denizi’nin çeperinde tarımsal alanların mutlaka incelenmesi ve buradan gelen atık suların önlenmesi gerekiyor. Hiçbir şey için geç değil.”
‘ANCAK 5 YILDA TEMİZLENİR’
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Marmara Denizi’nin kendisine gelmesinin en az 5 yıl alacağını söyledi: “İstanbul, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, İznik gibi Marmara Denizi etrafındaki nüfus 25 milyon civarında. Yapılan çalışmalara göre 1 gün içinde Marmara’ya bırakılan atık su miktarı, ortalama 2.1 milyon metreküp. Bunların hepsi organik ve inorganik maddeler.
Bu miktar günümüzde yıllara göre nüfus ve yerleşim alanlarının artmasıyla birlikte sadece 1 günde 3 milyon metreküpün üzerine çıkıyor. Eğer bir an önce tedbir alırsak, deniz 5 yıla kadar ancak temizlenir. Normale döndürülmesi için ilk önce dinlendirilmeli ve hiçbir şekilde atık su verilmemeli. Gerekli önlemler alınır ve hızlı bir şekilde başlanırsa 5 yıl içinde kokusuz bir Marmara Denizi’ni yeniden görebiliriz. 10 yıla kadar da biyoçeşitliliği artar.”
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Heh heh, hangisini toplayacaksınız, alttakini mi , üsttekini mi ? Toplayacaklarınızı arıtıp tekrar denize salacağız diyeceğinize kirliliğe sebep olan atıklara yönelmek şart.
Herşey çok güzel olacak!!!!! HERŞEY SALYA SÜMÜK OLDU
Bu salyayı bitirmek için 4 maddeye gerek yok.bir madde yeterlidir o da bu müsibeti denizlere musallat eden imamınoğlu istifa etsin yeter.Bakın nasıl düzeliyor.Bu zamana kadar var mıydı böyle bişey.Eski sol parti SHP zamanında iski genel müdürü ergun gökneli z kuşağı bilmez lakin eskiler bu zatı muhteremi çok iyi bilirler.Bunlar geldi barajlar kurudu,çeşmelerden su yerine tıss sesi geldi.günde 23 saat su kesildi.3 gün su verilmediği günler oldu.millet kıçını yıkayacak su bulamadı.Bunlar varken müsibetin gelmesine gerek yok kendileri müsibet zaten müsibet bunları görünce başka kapıya gider bana gerek yok der.
Türkiyede doğaya en büyük tehdit Çevre ve şehircilik bakanlığı ve yönetim zihniyetinden kaynaklı. Doğayı yok etmek için yemin etmiş bir zat var başında.
evet haklısın tam kazım.itin uğursuzun 7 mahalleye zararı olur.istanbulda başlayan müsibet izmite vardıysa bu akdenize inmeyecek demek değildir.sen de bu müsibetin izmitte olduğunu istanbulla alakası olmadığını aklın sıra istanbul belediye başkanının bir kusuru olmadığını demek istemişsin ama becerememişsin.demekki beynin kapasitesi o kadar.sana da beyin cerrahisinden randevu alabilirim.
Elma kardeş senin beyine göre izmit körfezinede imam gelmiş demek ki ?
imamoğlu gelmeden var mıydı böyle bişey.Resmen sıçtı batırdı pırıl pırıl denizi.Git bir gözlerinİ muayene ettir.Daha sonra beyin cerrahisine uğra.Randevu almayı bilmiyorsan yardımcı olurum.
yaw hani arıtma tesisini iptal eden zatı yapraklar alkışlıyordu....deniz alkışlamıyor mu
Bandırma körfezi de başta BAGFAŞ olmak üzere diğer fabrikalar ve sanayi tesisleri tarafından hiç bir önlem almadan pervasızca kirletiliyor. Durum felaket
Yorumlara bakıyorum Herşey cehape dış gucler yüzünden dimi 6 ay önce kuraklık vardı cehape marmarada salya var cehape ekonomik sıkıntı var dış güçler gelişmiş ülkeler hepsi asi oldu maske atıyor biz hala asi bekliyoruz cehape dis gucler yuzunden 20 yıllık yönetimdeki akların hiç suçu yok herşey cehape dış güçler yuzunden dimi allah akıl fikir versin hepinize yahu biraz oz elestiri yapın
Yıllarca fabrikalara tanınan töleransların neticesi. Bilim insanları defalarca çevre bakanlığını ve yetkilileri uyarmış. Her şeyi devletten beklemek çok yanlış. Açılan fabrikalarda tüm tedbiri almak işletmenin görevi. Avrupa ülkelerinde oyarlar adamı. Arıtma tesisini bir zahmet şu bedava kredi alanlar, işletmelerinde kar edenler yaptırsın. Sorumluluk alsınlar. Milletin yükünü çeksinler. Yüz yıldır biz onların yükünü çekiyoruz. Büyüyelim geliselim yeterki üretelim dedik. 42000 km2 lik hollanda üretimde dünya 2.si oldu. Ülkem onun kaç katı. Ben bu tabloyu beklemiyordum. Susmak bizi kemirin anlamına gelmiş anlaşılan. İmamoglu sizi niye rahatsız ediyor. Varsa hatası oda bedelini öder. Ben BY kazanamadığı için çok üzülmüştüm. Allahında yeryüzünde adaleti var. Demekki o tecelli etmiş.Boşuna iftira atmayın adamlara, en dogrusunu hakikatin gerçegi mutlak güç sahibi Allah (C.C) bilir.
su arıtma tesisi için temel atmama töreni ile "duyuyorum yapraklar beni alkışlıyor" diyen bir kafa var bu şehirde...
Kabahat devlette.İmamoğlunun 1 gr.hatası yok.Algı yapmayın
Alın size chp belediyecilikleri.ancak showlar ile halkı yanıltılar.taş üzerin taş dahi koymadılar.şapkalarını koydu bediyelerinde binlerce işçi kıyımı yaptılar.tv lerde chp tutan eğitimli donamlı hukcusu olsun bilim adamı olsun.prof.doç .olsun kim olursa olsun chp leri dinliyorum bir tane elle tutulur bir şeyleri yoktur.eğer bunlar bu ülkeyi yönetecekler ise vay geldi bu ülkenin haline vay.yine eski yıllardaki yönettilkleri ülke yokluklar ülkesi kesin olur.bana 3 sene bu ülkeyi aya kaldırır deme sayın öztırak nasıl yapacaksın ne yapacaksınız bu kaynakları nerelerden bulacaksınız.pkk lar ile ne yapacaksınız.suriye irak libya akdeniz de ne işimiz var diyen sen diyen değilmi idin iktidar geldiğin zaman buraları pkk önderliğinde ülkemizide katarak kürdistan kurulmasına nasıl engelleyeceksin bize bunları söyle.
O bankalar ( devlet bankaları) akp döneminde kâra geçti zaten, eskiden hep görev zararı yazarlardı, son 15 yıldır yıllık 2-4 milyar kâr ediyor her biri....ha bir de Ecevit döneminde batan 15 banka var....yaaa
Mesele muhalefet meselesi değil. Duymuyormusunuz adamın biri zbank tan yüklü kredi almış. Geri ödememiş. Devlet affetmiş. Bana kul hakkı ile gelmeyin diyen Allah değil mi? Öyle ise devlet dahi olsa bu milletin hakkı olan bir kuruşu hibe etmemeli. Parayı tahsil etmeli. Özelliklle vergileri silmemeli. Var mı yeryüzünde bunun örneği.Hani biz müslüman devletiz ya ondan soruyorum. Ülkem ve milletim için hayırlı olan olsun. Hak doğrunun yardımcısıdır.
İlk tasarruf arıtma tesislerinde yapılmış demek ki..
Imamoglu geldi denizler bile kirlendi hani hizmet öyle palavra seçim vaatleri ile olmuyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:22)