E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisMarka değeri hasılata göre hesaplanır---

Marka değeri hasılata göre hesaplanır

Marka değeri hasılata göre hesaplanır
18 Haziran 2015 - 08:36 borsaningundemi.com

Dünyanın en önemli marka değerleme şirketi Brand Finance’den Anel’in marka devriyle ilgili borsagundem.com’a özel açıklamalar

Dünyaca Ünlü marka değerleme şirketi Brand Finance tarafından “Türkiye'nin En Değerli Markaları-Turkey 100” çalışmasının 8'incisi 3 gün önce açıklandı. “Türkiye'nin en değerli markaları 2015” listesinde ilk sırayı 2 milyar 516 milyon dolarlık marka değeriyle Akbank alırken, bunu marka değeri 2 milyar 475 milyon dolar olan Türk Telekom ve değeri 2 milyar 445 milyon dolar olan İş Bankası takip etti. Türk Hava Yolları, 2 milyar 219 milyon dolarlık marka değeriyle listede dördüncü sırada, Garanti Bankası 1 milyar 953 milyon dolar değeriyle beşinci, Arçelik de 1 milyar 845 milyon dolar değeriyle altıncı sırada yer aldı.

MARKA DEĞERİ GÖRÜNMEYEN VARLIKLARDIR

Türkiye’nin görünmeyen varlıklarını rakamlara dönüştüren Brand Finance, marka devriyle borsanın gündemine oturan Anel Telekom ile ilgili olarak geçtiğimiz yıllarda değerlemeler yapmıştı.

Buna göre 2012 yılında Türkiye’nin en değerli 83. markası olan Anel Elektrik 19 milyon dolar, listede 85. sırada yer alan Anel Telekomünikasyon ise 17 milyon dolar marka değerine sahip. 2013 yılında ise Türkiye’nin en değerli 100 markası arasında olmaya devam eden Anel Elektrik’in marka değeri de 15 milyon dolar olarak hesaplanmıştı.

Patron Rıdvan Çelikel ise yüzde 9 oranında ortağı olduğu Anel Telekom’un içerisindeki 31 markayı yüzde 59 oranında ortağı olduğu Anel Elektrik’e sadece 500 bin lira karşılığında devretti. Anel markasının yurt içi ve yurt dışı piyasalarda bilinirliği çok yüksek markalar olduğu biliniyor.

BRAND FINANCE’DEN BORSA GÜNDEM’E ÖZEL AÇIKLAMA

Türkiye’nin dev şirketleriyle ilgili marka değerleme raporu açıklandıktan hemen sonra borsagundem.com’a özel açıklamalarda bulunan Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, Anel Markaları ile ilgili geçmişte yaptıkları değerleme fiyatlarına karşın patronun çok daha düşük fiyata başka bir şirketine yaptığı devir işlemlerini sorduğumuzda ilginç yanıtlar aldık.

ZARAR GÖREN HİSSEDARLAR DEĞERLEME İSTEYEBİLİR 

“Hissedarlar, eğer hakları zarar görüyorsa, adil (fair) değerlendirme talep edebilirler. Uyuşmazlıklar konusunda Brand Finance engin bir deneyime sahiptir” diye konuşan İlgüner, ABD Gelir İdaresi (IRS) gibi vergi mükelleflerinin haklarını çok sıkı bir şekilde takip eden kurumun bile marka değeri konusunda Brand Finance'den bilirkişi görüşü talep ettiğini söyledi.

“Ne yazık ki ülkemizde fiziki olmayan varlıklara atfedilen değer henüz gelişmiş değildir. Türkiye hala arsa, bina gibi fiziki varlıklara odaklanmış durumdadır” yorumun yapan Muhterem İlgüner, açıklamalarına şöyle devam etti: “Brand Finance tarafından yürütülen GIFT - Global Intangible Finance Tracker - raporuna göre 2014 sonu itibariyle 120 ülke borsasına kayıtlı 58.000 şirketin toplam değeri 71 trilyon dolar. Bu değerin 33.5 trilyon doları fiziki varlıklara, 37.5 trilyon doları fiziki olmayan varlıklara ait. Özetle şirket değerlerinin yüzde 53’ü fiziki olmayan varlıklardan oluşuyor. Türkiye bu konuda bilinçlendikçe markaya atfedilen değer konusunda daha duyarlı olacaktır inancındayım.”

MARKA DEĞERİ HASILATA GÖRE HESAPLANIR 

Peki dünyanın en ünlü marka değerleme şirketi Brand Finance bir markayı yani görünmeyen varlığı rakamlara dönüştürürken nasıl bir değerleme yöntemi uyguluyor? Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Brand Finance marka değeri tespitinde gelir yaklaşımına sadık kalmakta ve kendi geliştirdiği Royalty Relief - Hak Bedeli yöntemini uygulamaktadır.

Bu yönteme göre bir marka altında sürdürülen faaliyetten elde edilen hasılat içerisinde markaya ait bir pay olduğu kabul edilmekte ve hasılat geleceğe projekte edilerek mevcut marka yönetimi altında marka nedeniyle elde edilebilecek hasılat hesaplanmakta, buradan hareketle marka değeri tespit edilmektedir.

Hak Bedeli yöntemi piyasa gerçeğine en yakın yöntem olarak kabul görmekte; muhasebe, vergi ve hukuk otoriteleri tarafından tercih edilmektedir.”

GRUP ŞİRKETLERİNDE MARKA DAHA DEĞERLİDİR

Marka değerlemesi konusunda görüşlerini aldığımız NBB Advisors ortaklarından marka değerleme konusunda Türkiye’nin en önemli isimleri arasında gösterilen Ercan Aslantürk ise grup şirketlerinde, marka değerinin çoğu kez şirketin finansal değerinin önüne geçtiğini belirtiliyor. Bilindiği gibi Anel’de bir grup şirketi ve şirketlerin önemli bir kısmı Anel markası altında faaliyet gösteriyor.

Grup şirketlerinin birden fazla markası bulunuyorsa her birinin marka değeri ile ilgili ayrı çalışma yapılması gerektiğini de belirten Ercan Aslantürk, “Ancak bu iştiraklerden birisinin marka bilirliği ve marka güveni yüksekse bu grubun diğer şirketlerinin de dolaylı olarak marka değerlerine olumlu yansımaktadır” diyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakan18 Haziran 2015 16:00

    Şirketin tüm yönetim kurulu üyeleri hakkında şuç duyurusunda bulunmak kazım, şirketin içi boşaltılıyor.

  • Real18 Haziran 2015 14:42

    Bu marka bu kadar değerliyse uçuncu kişilere satsınlar bakalım kaça alıcı bulur. ANELE kendine yeni bir marka isim edinmeli

  • SAFFET18 Haziran 2015 10:39

    Anel yönetiminin Allah'tan korkması lazım, 19 milyon dolarlık marka 500 bin TL ye satılır mı, Bu karar SPK dan döner, Mahkemeden döner ve Vicdanen de döner!