E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM
Uluslararası finans piyasalarının kriz tahmincisi Marc Faber, belirsiz para politikalarının ekonomi dünyasını üç yan etkiyle karşı karşıya bıraktığını yazdı. Faber bunların, ekonomik kaynakların yanlış tahsis edilmesi, gelir eşitsizliğindeki artış ve finansal piyasalardaki risk belirsizliğinin bastırılması olduğunu öne sürdü.
Kendine ait sitede ‘aylık piyasa yorumu’nu yatırımcılarla paylaşan ‘Doktor Kıyamet’ lakaplı Faber şu anda hisse senedi, emtia, tahvil ve para piyasalarında belirsizlik olduğunu vurgulayarak borsacılara bir uyarı gönderdi. Faber, “ FANG ve ilgili hisse senetlerinin düşük performans göstermesini bekliyorum” dedi.
İşte ‘Doktor Kıyamet’in dünyaca ünlü yayın organlarında da yer alan “Gündüzün ardından gelen gece gibi; istikrarın ardından istikrarsızlık” adlı yazısı…
“BEN, BELİRSİZLİK KONUSUNU GÜNDEME GETİRİYORUM”
Son günlerde, (ekonomist) Alberto Gallo tarafından Bloomberg’te yayınlanan makale , Minsky Anı hakkında öngörüleri nedeniyle dikkatimi çekti.
Gallo, Finansal piyasalarda kırılganlık ve istikrarsızlık konusundaki teoride Hyman Minsky’nin yorumladığı gibi zaman zaman, kapitalist ekonomilerin kontrol dışı kalma potansiyeli taşıdıklarını savunmuş.2008’deki krizin ardından Minsky , finansal piyasada iplerin koptuğu, paniğin başladığı anı ifade eden “Minsky Anı” kavramını ortaya çıkarmıştı.
Ayrıca Gallo, günümüzde ikinci bir Minsky anına yaklaştığımızı düşünüyor. 2008 borç krizinden sonra, merkez bankalar alışılmadık şekillerde tepki göstermişti. Sorun aşırı borç ise uygulanan çare faiz oranlarını düşürüp büyük miktarını satın almak olmalıydı. Niceliksel kolaylaştırma, daha da derin bir gerilemeye engel olmaya yardımcı oldu, ancak krizin temel nedenlerini çözmedi. Uluslararası Finans Enstitüsüne, son on yılda küresel borç seviyeleri yüzde 276 artarak 217 trilyon dolara, Gayrisafi Yurt İçi Hasılatın yüzde 327'sine ulaştı. Fakat bu sefer olay yalnızca aşırı borçlanma değil aynı zamanda uzun süreli, belirsiz para politikası bizi en az üç yan etkiyle bırakmış olabilir. İlki ekonomik kaynakların yanlış tahsis edilmesi. Merkez Bankası , oranları rekor düşüklükteki seviyelerde tutarak, verimsiz firmaların hayatta kalmalarını kolaylaştırdı. İkincisi, yükselen varlık fiyatlarından etkilenen, mülk sahiplerinden yararlanan gelir eşitsizliğindeki artış. Üçüncüsü ise, finansal piyasalardaki risk belirsizliğinin bastırılmasıdır.
Aslında öngörülemeyen bazı sonuçlar üreten, aynı anda farklı varlık fiyatlarında (S&P 500 borsa endeksi hariç) kendini gösteren belirsizlik dışında, Gallo’nun söylediği şeylerin çoğuna katılıyorum. Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nın varlıklarının 2016 ve 2017 yıllarında bilançolarındaki genişleme oranını nasıl aştığını düşünürseniz, doların güçsüzlüğünü değil de gücünü önceden tahmin etmiş olursunuz (ancak, yılın başından bu yana, bu rapor defalarca doların aşırı değerlenmiş olduğunu savunmuştur).
Mesele şu anda hisse senedi, emtia, tahvil ve para piyasalarında bol sahip olduğumuz belirsizlik. Dolar ve euro, dünyanın en aktif işlem gören para birimleri olup, 2016 yılının Mayıs ayı ile yıl sonu arasında Euro, ABD doları karşısında% 10'dan fazla değer kaybetti. Bu yıl Euro toparlandı ve % 12 değer kazandı. Bu pazarın büyüklüğü, ekonomik ve mali önem göz önüne alındığında, bu değişimleri çok belirsiz olarak görüyorum.
Ben aslında bazı yatırımcılar piyasaların artık anlam ifade etmediğini iddia edeceği için belirsizlik konusunu gündeme getiriyorum. Sıklıkla piyasaların ilk hareket anında "mantıklı olmadan" hareket edeceğini söyleyebilirim. Ancak daha sonra, pazardaki hareketlere baktığımızda mantıklı geliyor. Dolayısıyla, Euro'nun dolar karşısında böylesine büyük bir hareketini gördüğümde; piyasanın, Fed'in para koşullarını sertleştirme konusundaki söyleminin sadece merkez bankalarında olduğu gibi olmadığını ima ettiğini düşünüyorum.
Önümüzdeki oniki ay içinde, hisse senetlerinden para kazanmak yılın ilk yedi ayında olduğundan daha yanıltıcı olacak. ABD'de, madencilik, gübre ve emtia ile ilgili şirketler (petrol dahil), nispeten daha iyi performans gösterirken, FANG ve ilgili hisse senetlerinin düşük performans göstermesini bekliyorum.”
Marc Faber: Borsaları sert düşüşler bekliyor
Marc Faber: TL'de değerlenme bekliyorum
Marc Faber, dolar için ne dedi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
fabercim bendeniz teknikte güzel bi yöntem buldum istersen bana danışabilirsin öptüm
Çok kaliteli çevirilmiş bir haber teşekkürler
AVCUNUZU YALAYIN YOLA DEVAM EDER İNSALLAH
Teşekkürler, emeğinize sağlık.
bist cumaya kadar 100 binlere düşer
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:01)