E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMarc Faber'e göre hangi hisseler düşecek---

Marc Faber'e göre hangi hisseler düşecek

Marc Faber'e göre hangi hisseler düşecek
01 Ağustos 2017 - 16:28 borsaningundemi.com

Finans dünyasının ‘Doktor Kıyamet’ olarak tanıdığı ünlü yatırımcı Marc Faber, kişisel bloğunda belirsiz para politikalarının yarattığı sonucu ve hisse dünyasında beklediği düşüşü yazdı.

BORSAGUNDEM.COM

Uluslararası finans piyasalarının kriz tahmincisi Marc Faber, belirsiz para politikalarının ekonomi dünyasını üç yan etkiyle karşı karşıya bıraktığını yazdı. Faber bunların, ekonomik kaynakların yanlış tahsis edilmesi,   gelir eşitsizliğindeki artış ve finansal piyasalardaki risk belirsizliğinin bastırılması olduğunu öne sürdü.

Kendine ait sitede ‘aylık piyasa yorumu’nu yatırımcılarla paylaşan ‘Doktor Kıyamet’ lakaplı Faber şu anda hisse senedi, emtia, tahvil ve para piyasalarında belirsizlik olduğunu vurgulayarak borsacılara bir uyarı gönderdi. Faber, “ FANG ve ilgili hisse senetlerinin düşük performans göstermesini bekliyorum” dedi.

İşte ‘Doktor Kıyamet’in dünyaca ünlü yayın organlarında da yer alan “Gündüzün ardından gelen gece gibi; istikrarın ardından istikrarsızlık” adlı yazısı…

“BEN, BELİRSİZLİK KONUSUNU GÜNDEME GETİRİYORUM”

Son günlerde, (ekonomist) Alberto Gallo tarafından Bloomberg’te yayınlanan makale , Minsky Anı hakkında öngörüleri nedeniyle dikkatimi çekti.

Gallo, Finansal piyasalarda kırılganlık ve istikrarsızlık konusundaki teoride  Hyman Minsky’nin yorumladığı gibi  zaman zaman, kapitalist ekonomilerin kontrol dışı kalma potansiyeli taşıdıklarını savunmuş.2008’deki krizin ardından Minsky , finansal piyasada iplerin koptuğu, paniğin başladığı anı ifade eden “Minsky Anı” kavramını ortaya çıkarmıştı.

Ayrıca Gallo, günümüzde ikinci bir Minsky anına yaklaştığımızı düşünüyor. 2008 borç krizinden sonra, merkez bankalar alışılmadık şekillerde tepki göstermişti. Sorun aşırı borç ise uygulanan çare faiz oranlarını düşürüp büyük miktarını satın almak olmalıydı. Niceliksel kolaylaştırma, daha da derin bir gerilemeye engel olmaya yardımcı oldu, ancak krizin temel nedenlerini çözmedi. Uluslararası Finans Enstitüsüne, son on yılda küresel borç seviyeleri yüzde 276 artarak 217 trilyon dolara, Gayrisafi Yurt İçi Hasılatın yüzde 327'sine ulaştı. Fakat bu sefer olay yalnızca aşırı borçlanma değil aynı zamanda uzun süreli, belirsiz para politikası bizi en az üç yan etkiyle bırakmış olabilir. İlki ekonomik kaynakların yanlış tahsis edilmesi. Merkez Bankası , oranları rekor düşüklükteki seviyelerde tutarak, verimsiz firmaların hayatta kalmalarını kolaylaştırdı. İkincisi, yükselen varlık fiyatlarından etkilenen, mülk sahiplerinden yararlanan gelir eşitsizliğindeki artış. Üçüncüsü ise, finansal piyasalardaki risk belirsizliğinin bastırılmasıdır.

Aslında öngörülemeyen bazı sonuçlar üreten, aynı anda  farklı varlık fiyatlarında (S&P 500 borsa endeksi hariç) kendini gösteren belirsizlik dışında, Gallo’nun söylediği şeylerin çoğuna katılıyorum. Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nın varlıklarının 2016 ve 2017 yıllarında bilançolarındaki genişleme oranını nasıl aştığını düşünürseniz,  doların güçsüzlüğünü değil de gücünü önceden tahmin etmiş olursunuz (ancak, yılın başından bu yana, bu rapor defalarca doların aşırı değerlenmiş olduğunu savunmuştur).

Mesele şu anda hisse senedi, emtia, tahvil ve para piyasalarında bol sahip olduğumuz belirsizlik. Dolar  ve euro, dünyanın en aktif işlem gören para birimleri olup, 2016 yılının Mayıs ayı ile yıl sonu arasında Euro, ABD doları karşısında% 10'dan fazla değer kaybetti. Bu yıl Euro toparlandı ve % 12 değer kazandı. Bu pazarın büyüklüğü, ekonomik ve mali önem göz önüne alındığında, bu değişimleri çok belirsiz olarak görüyorum.

Ben aslında bazı yatırımcılar piyasaların artık anlam ifade etmediğini iddia edeceği için belirsizlik konusunu gündeme getiriyorum. Sıklıkla piyasaların ilk hareket anında "mantıklı olmadan" hareket edeceğini söyleyebilirim. Ancak daha sonra, pazardaki hareketlere baktığımızda mantıklı geliyor. Dolayısıyla, Euro'nun dolar karşısında böylesine büyük bir hareketini gördüğümde;  piyasanın, Fed'in para koşullarını sertleştirme konusundaki söyleminin sadece merkez bankalarında olduğu gibi olmadığını ima ettiğini düşünüyorum.

Önümüzdeki oniki ay içinde, hisse senetlerinden para kazanmak yılın ilk yedi ayında olduğundan daha yanıltıcı olacak. ABD'de, madencilik, gübre ve emtia ile ilgili şirketler (petrol dahil), nispeten daha iyi performans gösterirken, FANG ve ilgili hisse senetlerinin düşük performans göstermesini bekliyorum.”

Marc Faber: Borsaları sert düşüşler bekliyor

Marc Faber: TL'de değerlenme bekliyorum

Marc Faber, dolar için ne dedi?

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)