E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Temettü nedir?
Hisse senetlerinin sahiplerine verdiği bazı haklar bulunmaktadır. Temettü ise bunlardan birisidir. İşletme ortaklarının dönem içi kârdan paylarını alma hakları vardır. İşte bu hak, temettüdür. Ortaklar sahip oldukları hisse sayısı kadar temettü alma haklarına sahiptir.
Temettüler, hisse senedi bazında dağıtılmaktadır. Çünkü işletme, bedelsiz sermaye artırımına gitmektedir. Temettü bedelleri eklendikten sonra işletmenin değeri üzerinden ortaklara yeni hisse senetleri dağıtılmaktadır. Siz de Hisse senetlerine yatırım yaptığınız sürece bu kardan payınızı alma hakkına sahip olursunuz.
Şirketlerin yılsonu bilançoları, temettü oranları hakkında bilgi verir. Hisse senedi yatırımcıları ise bu verileri takip eder. Bir şirketin yatırımcısına ödeyeceği kar payı, şirketlerin yıllık net dönem karlarına göre belirlenir.
Bu kardan vergiler ve diğer giderler çıkarılır. Daha sonra kalan kısmın %20’sinden az olmamak şartıyla yatırımcısına dağıtılır. Bu olaya da “temettü dağıtımı” denir. Temettü dağıtım kararı, yönetim kurulunun teklifi ile şirketin genel kurulunda alınmaktadır.
Temettü dağıtımı nasıl yapılır?
Temettü dağıtımı 3 farklı şekilde yapılabilir. Yatırımcıların elinde bulunan hisse senedi sayısına karşılık gelen kar, hisse senedi veya elden nakit olarak verilebilir. İlk iki yöntem bu şekildedir. Üçüncü şekilde ise bu ikisinin karışımı söz konusudur. Sürekli kar eden ve karını istikrarlı bir şekilde yatırımcıları ile paylaşan şirketleri tercih etmeniz gerekiyor. Uzun vadede kazandıran hisseler de bu özelliklere sahip olan şirket hisseleridir. Anonim ortaklıkların, borsada işlem gören Hisse senetleri için de temettüler, nakit veya hisse senedi olarak dağıtılabilir. Eğer hisse senetleri piyasalarda işlem görmeyen bir işletmeyse de birinci temettü ödemelerini nakit olarak yapmak zorundadır.
Temettü nasıl alınır?
Temettü geliri genel olarak bir yatırım yöntemi olarak tercih edilir. Bir şirketin temettüden faydalanabilmek için hisse senetlerini ödeme gününden bir gün önce almak bile yeterlidir.
Aynı şekilde halka açık şirketlerin sermaye artırımlarından faydalanabilmek için de aynı koşullar gereklidir. Borsada işlem gören şirketlerin temettü dağıtım şartları yoktur ve bu tamamen şirketin politikası ile ilgilidir.
Genel kurulun onayından geçtikten sonra temettünün dağıtılacağı tarih, hissedarlara duyurulmaktadır. Hissedarların temettü dağıtımına katılabilmesi için tek yapması gereken dağıtımın yapılacağı günün sabahına kadar o şirketin hisse senedine sahip olmaktır.
Temettü dağıtacak şirketin hisselerine sahipseniz nakit temettü otomatik olarak yatırım hesabınıza geçecektir. Bedelsiz hisse şeklinde dağıtılacak temettü de doğrudan yatırım hesabına aktarılır.
Temettü nasıl hesaplanır?
Bir şirketin % 60 temettü ödeyeceğini ve elinizde de bu şirkete ait 100 hisse senedi olduğunu varsayalım. Hisse senetlerinin nominal değerle ölçüldüğünü bilmeniz gerekiyor. Bu değer borsada 1 TL olarak belirtilmektedir. 1 TL karşılığında 60 kuruş temettü alırsınız ve 100 adet hisseden de 60 TL temettü almış olursunuz. Bu şekilde hisselerin fiyat dalgalanmalarının yanı sıra temettüden de para kazanmış olursunuz.
Temettü sonrası hisse fiyatı ne olur?
Bir şirket kar payı dağıttıktan sonra hisse fiyatı aynı oranda düşmektedir. Yani hisseler değer kaybetmektedir. Ama kar payı dağıtımı, yatırımcıya güven verdiği için bu tam olarak bir değer kaybı olarak görülmemektedir.
Yukarıdaki örneğimizden anlatmak gerekirse; 60 kuruş temettü dağıtan şirketin hisse fiyatı 60 kuruş düşecektir. Ama elinizdeki pay sayısı arttığı için bu bir kayıp olarak hesabınıza yansımayacaktır.
Kar payı dağıtımı yapan şirkete güveni artan yatırımcılar, dağıtılan nakit temettü ile yeniden aynı şirketin hissesini alır. Bu şekilde de hissenin fiyatı yeniden yükselişe geçer.
https://marketingcini.com/marbas/ucretsizanaliz/borsagundem
Marbaş'tan 'özsermaye karlılığı devlet tahvilinden yüksek olan şirketler'
Marbaş'tan "Döviz borcu olan şirketler"
Marbaş'tan "Net döviz pozisyonu en yüksek şirketler"
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:26)