E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisMalum kardeşlerin son hissesi! ---

Malum kardeşlerin son hissesi!

Malum kardeşlerin son hissesi!
17 Aralık 2012 - 15:07 borsagundem.com

Halka açıldıktan sonra şok düşüşlere sahne olan Mango, Ataç ve Avod’dan sonra Atlantik Petrol dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM
Borsada son dönemde halka açılan hisselerin neredeyse tamamı yatırımcılara önemli oranda zarar ettirdi. Mango’da bugün patron nominal değerin çok altında hisse satışına devam ediyor; Ataç ise 4 liradan halka açıldı, patronların yüklü miktarda hisse satışıyla 7 liradan bugün 1 liraya kadar geriledi. Avod hissesi, patronun yüklü miktarda yaptığı satışlarla 2.5 liradan 0.75 liraya kadar geriledi. Şimdi gözler geçtiğimiz günlerde halka açılan Atlantik Petrol’e çevrildi. 4.5 lira seviyesinden 8-9-10 Ekim tarihinde Birincil Piyasa’dan halka arz edilen şirketin hisselerinin tamamı satıldı. Halka arzda 383 yerli gerçek kişi, 4 yerli tüzel kişi olmak üzere toplam 387 yatırımcı Hisse aldı. Bunların önemli bir kısmı, aracı kurumun bazı yatırımcıların hesabına geçtiği birkaç lot olabilir. Yani katılım oldukça düşük. Yeni SPK Kanunu yürürlükte olsa halka arz gerçekleşemez çünkü, minimum 500 yatırımcının hisse almış olması gerekiyor.
HİSSE İKİ AYDA GERİLEDİ
Belirttiğimiz gibi, aracı kurumlar bu tür halka arzlarda bazı müşterilerinin hesaplarına karşılıksız olarak birkaç lot hisse kaydederek, halka arzın gerçekleşmesini sağlıyor. Çünkü birileri blok olarak hisseleri alıyor ve sonradan yavaş yavaş piyasaya sürüyor. Ardından ortak satışı ve bedelli sermaye artırımları geliyor. Son halka arzların önemli bir kısmında bunları yaşadık. Atlantik Petrol’de neler yaşanacağını da önümüzdeki süreç gösterecek.
Ancak hisse iki ay gibi kısa sürede 4.5 liradan 3.73 liraya geldi bile. Hisse düşük işlem hacmiyle sessiz ve derinden ilerliyor. Malum kardeşlerin hisseyle ilgilendiğini borsa kulislerinde duymayan kalmadı. İddiaya göre Malatyalı Turgut ve Siirtli Fevzi’nin de parmağı varmış bu işte. Binlerce yatırımcının cebinden aldıkları paralarla büyük bir servete ulaşan kardeşlerin, genellikle komisyon karşılığında ortak satışı yaptıkları ya da hisse fiyatlarını manipüle ettikleri biliniyor. Kardeşlerin, son dönemde moda olan halka arz seferberliğine katıldığı söyleniyor. Bu sefer biraz geç kaldıkları, bundan sonra attıkları her adımın hesabını sorulacağı dile getiriliyor.
Bu yüzden de yatırımcının cebinden aldıkları paralarla sağladıkları haksız serveti yurtdışına transfer etmeye başladıkları öne sürülüyor. Para trafiğinde de Almanya’nın kilit ülke olduğu söyleniyor.
ATLANTİK PETROL NASIL BİR ŞİRKET?
Şirketin borçları katlanarak artıyor. Bağımsız Denetim Raporu’na göre 2010 yılında 2.5 milyon lira olan borç, 2011 yılında 7.9 milyona, 2012’nin 9 aylık döneminde ise 8.7 milyon liraya yükselmiş durumda. Şirketin toplam sermayesi ise 16 milyon lira ve net borç/toplam sermaye oranı yüzde 53. Borçların önemli bir kısmı da kısa vadeli banka kredilerinden oluşuyor.
Şirketin fabrika binası ve arsası üzerinde finansal kurumlara verilmiş 2 milyon lira ve 500 bin dolarlık ipoteği bulunmakta. Ayrıca, şirketin Malatya’da bulunan binası üzerinde finansal kurumlara verilmiş 3 milyon liralık ipoteği var.
Son dönemdeki halka arzlar, şirketin mali yapısı ve halka arzdan bu yana sürekli değer kaybetmesi göz önünde bulundurulduğunda, yatırımcıların dikkatli olmaları öneriliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gün gelecek18 Aralık 2012 17:34

    bence borsa gündem herşeyi yazmıyo mübareklerden belliki birşeyler bekliyo ama mübareklerde o istedigini vermiyo borsa gündemde hergün üst üste manşet yapıyor

  • 18 Aralık 2012 08:57

    BU MALUM KARDEŞLERİN BİR GÜN ELLERİNDE KELEPÇE GÖRDÜĞÜMDE HUZURA ERİP DOLANDIRDIKLARI BİNLERCE YATIRIMCININ AHI YERDE KALMAYACAK. ÜÇ KARDŞ TE MİLYON DOLARLA OYNUYOR.BUNLARA ÇANAK TUTAN YETKİLİLRDE AYNI AKİBETE UĞRAYACAK..

  • taner yiğit18 Aralık 2012 01:33

    ondan sonra küçük yatırımcı borsaya gelsin diyorlar.nasıl gelecek?koruyanı,kollayanı mı var?uyum gıdayı ve onlarcasını eklemek gerek bunlara.ky hep soyulan oluyor,itiraz edeceği yer yok..

  • sakıp arı18 Aralık 2012 00:17

    sayın spk yetkilileri halka arzına izin verdiginiz şirketler %50 iskonto ile maniplatörlere satılıyor onlarda ardaki farkı alıp hisseyi halka satıyorlar. lütfen sizden rica ediyorum halka açıklan şirketlerin hesap hareketini inceleyin halka arz gelirlerinin yarısın yok oldugunu göreceksiniz.lütfen bu hırsız düzenine bir dur deyin

  • flamenco7217 Aralık 2012 15:17

    Sinaner holdingin halkı arz olacaktı.. ne zaman o:)..Hani güneyin kayınbiraderinin şirketi..Hayır..halka arz olmiicaksa çarşambaları başka dizi seyredelim .

  • malum mu ?17 Aralık 2012 14:11

    yaza yaza kardeş bırakmadınız:) hangi malum kardeşler ya açık yazın da suç duyurusu yapalım,yoksa siz de bu manipülasyonun içinde gözüküyorsunuz...millet kime dava açacağını bilsin...

  • tolga metinel17 Aralık 2012 14:05

    devlette baglantıları olmasa bunlar su an hapıste olurdu tayyıp beye duyurulur ak partı ye duyurulur bu yapılanları goren ve mudahale etmeyen devlet kurumlarına duyrulur DEVLET SEN VARMISN VARSAN NEREDESIN

  • ankaral kardeşler17 Aralık 2012 13:33

    ankralaı kardeşler dedikleri de unutmayın.. bunlar hepsi kan emici allah evlatlarına nasip olmadan kendilerinden çıkartsın bu paraları... cezaları neyse versin.. felç vursun o ellerine vede beyinlerine..

  • 17 Aralık 2012 10:03

    bıktık artık bu malum kardeslerden

  • değirmenci17 Aralık 2012 08:46

    bu kagıt işlem gördüğü nünden'beri sakatlığı aynen dediniz gibi devam ediyor.gündeme teşekkür ederiz biraz geç oldu ama şüpe lerim doğru çıktı.1200 liramı kaptırdım haram olsun sayın gündem siz gerçekten ky'dostusunuz.bunun gibi daha varmı birde orge düşüşü spek mi yoksa birşey var mı saygılar.

  • tutuklansın17 Aralık 2012 08:27

    komisyon karşılığı iş yapan, suç işleyen çeteler tutuklansın. malatyalı turgut, siirtli fevzi, ve kardeşler gibi ne kadar dolandırıcı çete varsa tutuklansın artık. komisyon karşılığı çete halinde cürüm işliyorlarsa cezalarını çeksinler.