E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisMaliye'de maaş kavgası çıktı---

Maliye'de maaş kavgası çıktı

Maliye'de maaş kavgası çıktı
01 Temmuz 2012 - 08:25 borsagundem.com

Eşit işe eşit ücret uygulaması ve kurulların birleştirilmesinin faturası Maliye'ye çıktı

Vergi dairesinde görev yapan denetmenlerin vergi müfettişi olduktan sonra ek gösterge ve maaşlarında ciddi miktarda artış olmasının ardından müdürler kazan kaldırdı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ulaşmayı hedefleyen vergi dairesi müdür ve müdür yardımcıları Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten hem maaş hem de özlük haklarında artış bekliyor. Aksi takdirde taşrada görev yapan 468 vergi dairesi müdürü ve bin 82 vergi dairesi müdür yardımcısı tepki göstermeye hazırlanıyor. Söz konusu gelişmenin Maliye Bakanlığı'nın yıl sonu için koyduğu 277 milyar 677 milyon liralık vergi tahsilat hedefini sıkıntıya sokacağı belirtiliyor. Vergi dairesi müdürlerinin yanı sıra Türkiye'de 29 ilde bulunan vergi dairesi başkanlıklarında da benzer sorun yaşanıyor. Maaşları ortalama 400 lira düşen vergi dairesi başkanlarının da eşit işe eşit ücret düzenlemesinden rahatsız oldukları belirtiliyor. Bir ilin vergi dairesi başkanı ile Maliye'de görevli bir uzman yaklaşık aynı maaşı alıyor. Edinilen bilgilere göre vergi dairesi müdürleri taleplerini iletmek amacıyla Başbakan Erdoğan'a konuyu rapor olarak aktarmak için girişimde bulundu.
Maliye'de üst düzey bürokratlar ise kısa vadede olmasa bile gönülsüz iş yapan vergi dairesi müdürlerinin vergi performanslarını düşürmelerinden endişe ediyor. Vergi dairesi müdürlerinin her türlü riski aldığına dikkat çeken üst düzey bir Bakanlık yetkilisi bir yıl öncesine kadar vergi dairesi müdürlüğünde görev yapan vergi denetmenlerinin maaşlarının 4 bin liranın üzerine çıktığını, ek göstergesinin ise 3 bin 600 TL olduğunu kaydetti. Riski ve yıpranması fazla olan vergi dairesi müdürleri ise yaklaşık 3 bin lira maaş alıyor. Geçmiş yıllarda başarılı vergi denetmenlerinin sınavla müdür yapıldığına dikkat çeken üst düzey yetkili, "Şimdi işler tam anlamıyla karıştı. Yüz milyonlarca liralık risk alan vergi dairesi müdürlerini seçerek aldık. Şimdiden çok sayıda vergi denetmeni kökenli müdür istifa ederek vergi müfettişi olmak istiyor. Hem 2 bin 200 ek göstergeden kurtulacak hem de maaşında bin liranın üzerinde artış meydana gelecek." dedi.
Maliye'nin maaş politikası vergi dairesindeki dengeleri de değiştirdi. Sadece masasından sorumlu olan ve müdür yardımcısının emrinde çalışan gelir uzmanlarının maaşı 2 bin 800 lirayı bulurken, amirleri ile aynı parayı almalarının rahatsızlık oluşturduğu belirtiliyor. Vergi dairesi müdürlükleri, mükellefi tespit eden, vergiyi tarh eden, tahakkuk ettiren ve tahsil eden daireler olarak tanımlanıyor. Vergi dairesi başkanlıkları ise yetki alanı içindeki mükellefi tespit ederek, vergi ve benzeri mali yükümlülüklere ilişkin tarh, tahakkuk, tebliğ, tahsil, terkin, tecil, iade, ödeme, muhasebe ve benzeri işlemleri yapıyor. Zaman

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tuncer Yılmaz09 Aralık 2019 03:32

    Ben vergi kontrol(vergi denetmenliginden) vergi dairesi müdürlüğü sınavına girerek vergi dairesi müdürü oldum.vergi dairesi müdürü sınavını kazanamayıp vergi denetmenliğine devam edenler.bilahare hepsi müfettiş unvanı aldıklarından 3600 ek gosterge aldılar.ben 1.dereceden emekli oldum 3600 ek gösterge ize verilmedi.3000 ek göstergeyle emekli oldum.bu çarpıklığın mutlaka giderilmesi gerekir.yetkililere arz ederim

  • ali01 Temmuz 2012 17:21

    VERGİ DAİRELERİNDE İŞİ YAPAN MEMUR-GELİR UZMANI.ELBETTE MÜDÜRLÜK MAKAMININ SORUMLULUKLARI VAR AMA HER MÜDÜRÜNDE MAAŞINI HAKETTİĞİ SÖYLENEMEZ.MÜDÜRLÜK YAN GELİP YATMA YERİ DEĞİL.BÖYLE TEPKİ VERİLMESİ YANLIŞ.SÜKUNETLE HERŞEY DÜZELİR.ESASINDA PERFORMANSA DAYALI MAAŞ SİSTEMİNİN BİR AN ÖNCE İŞLETİLMESİ VE DENETİM ŞART.

  • ..01 Temmuz 2012 16:44

    bu ulke hangiçalışan hak ettiğini alıyo rki ? heryerde asalak. ben olarak malıye olarak deıl ulke geneli olarak bakmak gerektıgını düşünüyorum...SİSTEM ADALETİNİ VEDE EŞİTLİĞİNİ KAYBETTİ BENCE... işçi memur çalışan işveren tam bir adaletsizliklerle doldu diye düşünüyorum

  • ahmet01 Temmuz 2012 14:21

    bir maliyeci olarak olayın içerisindeyim maliye bakanlığınını ve GİB/nın tüm yapısını bilen biriyim. anlatılmak istenen maaştan ziyade MB var olan müfettiş ve hesapuzmalıgı hegomanyasının ogurga sesimidir.arkadaşlar yazıda bahsi geçen gelir uzmanı denen arkadaşların egitim düzeyi ciddi üniversitelerin ciddi bölüm mezularıdır mesela hacettepe gazi siyasal gibi üniversitelerin iktisat ve işletme bölümleri gibi isteyen araştırabilir dolayısıyla esas maksat müfettiş ve hesap uzmanı tırpanlanan yetkisimi yoksa bu arada VD müdüründen daha eğitimli olan gelir uzmanının vd müdür yardımcısından az aldıgı 2500 tl üzeri maaşımı yada şöyle diyelim başka bakanlıklarda uzman 3600 ek göterge ve ünvan alırken VD deki uzmanın ek göstergesi 2200 dür ve birsürü bakanlıgın memurundan daha donanımlıdır dahası 30 yakın kanunu bilmek ve uygulamak zorundadır.

  • 01 Temmuz 2012 13:07

    yani devlet şunu diyor bak maaşını arttırdık iyi denetle, rüşvet yeme. demek ki daha önce bu arkadaşların yeterince denetlemediği yada görevini kötüye kullandığı tesbit edilmiş. devlet üçkağıtçı vatandaş üçkağıtçı