E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan döneminde 2008 yılında uygulamaya giren kamudaki israf ve suiistimalleri önlemek amacıyla geliştirilen elektronik teftiş kapsamında Vergi Daireleri Denetim Bilgi Sistemi (VEDEBİS), Saymanlıklar Denetim Bilgi Sistemi (SADEBİS) ve Milli emlak Denetim Bilgi Sistemi (MİDEBİS) ile vergi daireleri, saymanlıklar ve milli emlak birimleri denetlendi.
Bakanlık tarafından otomasyon sistemleri kullanan birimlerin karşılıklı riskleri tespit etmek, değerlendirmek ve yönetiminde danışmanlık sağlamayı da hedefleyen elektronik teftişte, mal müdürlükleri ve gelir servisleri, milli emlak, muhakemat, muhasebe, personel müdürlükleri ile vergi dairesi başkanlığı ve müdürlüğü, YMM/SMMM Odaları, VDK Grup Başkanlıkları, Döner Sermaye Saymanlıkları incelendi. 2014’te 72 inceleme, 2015 yılında 81’e çıktı. 2016 yılında ise bu birimlerde 209 inceleme yapıldı. VEDEBİS ile 75.8 milyon lira, SADEBİS incelemesinde 1.143 bin lira, MİDEBİS incelemesinde de 1.989 bin lira olmak üzere toplam 78.9 milyon lira Hazine'ye kaynak aktarıldı.
VERGİ İADESİNDE 13 MİLYONLUK ZARAR
Yeni Şafak'ın haberine göre 2016 yılında VEDEBİS kapsamında 33 vergi dairesi, 67 mal müdürlüğü gelir servisinde 210 adet e-teftiş gerçekleştirildi. Bir milyon 659 bin 994 mükellefe yönelik 348 milyon 598 bin 732 çapraz kontrol yapıldı. Teftişlerde 39.8 milyon lira matrah, 4.4 milyon lira vergi farkı tespit edildi. 13.3 milyon liralık vergi iadesinden zarar verildiği belirlenirken, 10.5 milyon lira ceza kesildi.
2 MİLYON LİRA MİDEBİS’TEN SAĞLANDI
Yine mükellef borcuna mahsup edilen tutarın 12.1 milyon lira olduğu tespit edilirken, 1.7 milyon lira damga vergisi farkı ortaya çıkarıldı. Harç tutarı, mükellef borcuna tahsilattaki gecikme nedeniyle kamu zararının da 34.9 milyon lira olduğu tespit edildi. Böylece VEDEBİS kapsamında Hazine’ye 75.8 milyon lira aktarıldı. Milli Emlak Denetim Bilgi Sistemi (MİDEBİS) kapsamında ise milli emlak birimleri e-teftişe tabi tutuldu. Bu kapsamda 1.8 milyon liralık ecrimisil tespit edilirken, 95.7 bin liralık da gecikme zammı, konut geliri, elk-su bedeli eksikliği belirlendi. 57.8 bin lira tutarında da arz bedeli, kesin teminat ve hasılat payı ile fazla aktarılan pay tespit edilirken, 8.6 bin liralık damga vergisi, karar pulu ve KDV bedeli olmak üzere hazineye 1.989 bin lira aktarıldı.
SADEBİS’TEN 1.1 MİLYON LİRA AKTARILDI
SADEBİS kapsamında da 91 mal müdürlüğü-muhasebe müdürlüğü e-teftiş denetimine tabi tutuldu. 6 milyon 846 bin 856 işleme yönelik toplam 130 adet sorgulama ile 56.8 milyon adet çapraz kontrol gerçekleştirildi.
Bu çerçevede de 616 bin lira yersiz ödenen aylık olduğu belirlendi. 105 bin lira da eksik tahsil edilen gelirlerden oluştuğu ortaya çıkarılırken, gelir kaydedilmeyen 378 bin lira ile birlikte toplam bir milyon 143 bin 675 bin lira saymanlıkların incelemesinden Hazine’ye kaynak aktarıldı.
MÜKELLEFLERİN TAMAMI İNCELENEBİLİYOR
2008’den beri uygulanan sistemi ile eski klasik vergi dairelerinin teftişi kalktı. Eski sistemde müfettiş veya bir denetim elemanı vergi dairesine gittiğinde en iyimser rakamlar, mevcut mükelleflerin ancak yüzde 5’ini inceleyebiliyordu. E-teftiş ile vergi dairesindeki bütün dosyalan teftiş edilebiliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Gerçekten dürüst ve şerefli ce bir denetim yapsalar neler bulular neler. .
ülkede denetim mekanizması yok. hata yoktur aktarma vardır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:00)