E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Nisan ayı olağan toplantısında da gecelik borçlanma faizini değiştirmeyerek %6,5ta tuttu. Böylece, Kasım 2009dan beri faiz oranları sabit kalmaya devam etti. Bu karar piyasanın genel beklentisine paralel olsa da son zamanlardaki güçlü ekonomik aktivite verileri ve artan enflasyondan ötürü bazı yabancı aracı kurumların bu toplantıda da faiz artırımı beklediklerini eklemekte fayda var. Biz ise genel olarak da PPK notundaki tonun piyasadaki beklentilere paralel ve kısmen de olsa ılımlı bir para politikasına işaret ettiğini düşünmekteyiz.
PPK notunda ekonomik aktivitedeki toparlanmanın devam ettiği, iç talepteki kademeli artışa rağmen dış talebe dair belirsizliklerin devam ettiği ve imalat sanayinde kapasite kullanımının kriz öncesi seviyelere ulaşmasının zaman alacağının düşünüldüğü söylemi önceki aylarda olduğu gibi korunmuş. PPK ayrıca enflasyonun bir süre daha hedefin önemli ölçüde üzerinde dalgalı bir seyir izleyeceği ve bu yılın son çeyreğinden itibaren geçici etkilerin ortadan kalkmasıyla düşüş eğilimine girip 2011 yılının ilk aylarında hedefle uyumlu olacağını eklemiş. Çekirdek enflasyondaki artışın ise baz etkisinden dolayı Nisan ayında da süreceği ama yine de bu göstergenin hedefin altında seyredeceği düşüncesi yinelenmiş. Sonuç itibariyle de politika faizlerinin bir süre daha mevcut düzeylerde ve uzun süre düşük düzeyde tutulmasının gerekebileceği ifade edilmiştir.
Dün akşam açıklanan faiz kararı ardından Merkez Bankası bu sabah da kriz zamanında uyguladığı likidite artırıcı önlemlerin geri çekilme aşamalarını anlattığı Çıkış Stratejisini açıkladı. Buna göre Banka, strateji dahilinde piyasaya gereğinden fazla yapılan fonlamayı azaltmaya ve teknik faiz operasyonlarını bir bütün olarak değerlendirip aşamalı bir uygulamaya gitmeye karar verdiğini açıkladı. Bu çerçevede Merkez Bankası, Türk Lirası likiditesini sıkılaştırma anlamında ilk etapta piyasaya fonladığı repo miktarında kademeli düşüşe gidecek ve bu dönemde gecelik borçlanma faizi para politikası faizi olma niteliğini sürdürecektir. İki aşamadan oluşan ikinci etaptaysa teknik faiz ayarlama sürecine geçilecektir. Bu etabın ilk safhasında bir hafta vadeli repo ihaleleri sabit faiz oranından miktar ihalesiyle gerçekleştirilmeye başlanacak; repo gecelik borçlanma faiz oranının 50 baz puan üzerinde (%7) tespit edilecek bir hafta vadeli repo faizi, yeni politika faizi olacaktır. Likidite açığının bankanın öngörülerine paralel artması halindeyse bir haftalık repo ihale faiz oranıyla gecelik vadeli işlemler borçlanma oranı arasında fark artırılarak, ikincil piyasa gecelik faiz ortalamasının bir hafta vadeli repo faizi seviyelerinde oluşması hedeflenecektir. Banka ayrıca likidite açığı yüksek seviyelerde kaldığı sürece üç ay vadeli repo ihalelerinin piyasayı fonlama aracı olarak kullanılmaya devam edileceğini ve Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarının ancak likidite açığının önemli ölçüde azalması ve/veya kredi koşullarının iyileşmesi halinde artırılabileceğini belirtti. Döviz likiditesi tarafındaysa, Çıkış Stratejisi, döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarının kademeli artırımı (2008 sonunda bu oran %11den %9a indirilmişti), döviz depo piyasasındaki borç verme oranlarının artırılması ve Merkez Bankasının döviz depo piyasasında aracılık işlevine son verilse de bankaların kendi borçlanma limitleri ölçüsünde Merkez Bankasından vadesi üç aydan bir aya indirilerek döviz depo alabilmelerini içeriyor.
Merkez Bankasının faiz kararı ve Çıkış Stratejisi önemli ölçüde piyasa beklentileriyle uyumlu oldu ve son zamanlarda enflasyona yönelik yukarı yönlü artan risklerle birlikte oluşan daha sert bir strateji öngörülerini boşa çıkardı. Bununla birlikte açıklanan stratejide kademeli stratejilerin zamanlamasına dair belirsizliğin mevcudiyeti de kısmen ılımlı bir söyleme işaret etmekte. Sonuç olarak, Merkez Bankasının da raporunda belirttiği üzere faiz kararlarında esas alınan çekirdek enflasyon rakamları hedeflerin altında, kapasite kullanım oranları kriz öncesine göre hayli düşük seviyede iken ve de bankacılık sektörünün kredi hacminde olağanüstü bir artış yakın ufukta gözükmezken Bankanın faiz artırımına üçüncü çeyrekten önce başlamayacağı düşüncemizi koruyoruz.
http://www.ziraatyatirim.com.tr/raporlar/MakroEkonomik_Analizler/MA_PPK-14-04-10.pdf
ZİRAAT YATIRIM
ARAŞTIRMA VE KURUMSAL FİNANSMAN BÖLÜMÜ
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:25)