Halk arasında “maketten satış” olarak bilinen ön ödemeli konut satışlarında süregelen “net-brüt” tartışmasında sona geliniyor. Yayınlanan genelgeyle, net ve brüt alanlar açıklığa kavuşturulacak.
Duygu Erdoğan'ın Milliyet'teki haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve hafta içinde yayınlanan genelgeyle, ön ödemeli konut satışları yönetmeliği uyarınca ön ödemeli konut satış sözleşmesinde yer alması hükme bağlanan bağımsız bölüm net ve brüt alanları açıkça belirtilecek. Bu sayede, maket üzerinde “proje okumaya” çalışan vatandaş, artık net ve brüt alanları sözleşmesinde ayrı ayrı görebilecek.
Bakanlık ayrıca, mağduriyeti önlemek amacıyla genelgeyi belediyelerin yanı sıra noterlere de gönderdi. Böylece konutu satın alan vatandaş dışında noter de, net-brüt alan kıyaslaması yaparak satış anında gerekli bilgileri görebilecek.
Önemli adım atıldı Ayrıntıları paylaşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin, genelgeyle yasalara göre suç unsuru taşıyan uygulamaların önlenmesinde önemli bir adım atıldığını belirtti. Merdin, şunları söyledi:
“Genelgede, kat planları ve bağımsız bölüm planları ile Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde hükme bağlanan ve sözleşmede belirtilmesi gereken ‘bağımsız bölüm net alanı’, ‘eklenti net alanı’, ‘bağımsız bölüm brüt alanı’, ‘eklenti brüt alanı’, ‘bağımsız bölüm toplam brüt alanı’, ‘bağımsız bölüm genel brüt alanı’ tanımlarına yer verildi. Tüm bu tanımların alanları, sözleşmede tek tek açıklanacak. Uygulamada oluşan tereddütlerin giderilmesi ve usulsüzlüğün önlenmesini amaçlıyoruz.”
‘Brütte yok, yok’ Merdin’in verdiği bilgilere göre, bazı inşaat firmaları araç parkı, sığınak, merdiven boşluğu gibi eklentileri de brüt alan içinde göstererek vatandaşı hak kaybına uğratıyor. Merdin, “Bu, konut satışındaki sahtekarlığa bakanlık tarafından ‘Dur’ denilmesidir. Maketten satış olarak bilinen bu satışlarda sözleşmeye hepsi ayrı ayrı yazılacak. Çünkü brüt alan dedikleri şeyin içinde yok, yok. Alım yapan kişi, ünitenin tüm alanlarını görecek. Sözleşme ekinde ise inşaat ve eklenti alanları planlarını görecek” diye konuştu.
Güvenilirlik artacak Yabancıların da maketten konut alırken tereddüt yaşadığını kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Merdin, bu genelgeyle konut ticaretinde “satış güvenilirliğini temin ettiklerini” de dile getirdi.
‘Sektörün adını kurtarır’ Gayrimenkul firmaları içinde “işini bilenler” ve “bilmeyenler” olduğunu vurgulayan Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, genelgenin vatandaşa da sektöre de yarar sağlayacağını kaydetti. Yılmaz, “Kimse tüketiciyi kandıramaz. Tüketici de ne aldığını görmüş olur. Bu adım, taraflar için oldukça faydalı” ifadesini kullandı.
‘Kanunlar tarafları korumalı’ Koç Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Cenk Koç ise, Bağdat Caddesi’nde önemli dönüşümlere imza attıklarını hatırlatarak, “Bankalarla ortaklıklarla ilerliyoruz. Bu da, yasal çerçeve içinde kalmamızı kolaylaştırıyor. Vatandaşlar ve firmalar adına olumlu. Çünkü kanunlar hem bizleri hem vatandaşı koruduğu sürece bu işlere devam edebiliriz” diye konuştu.
Topkapı’da ‘InIstanbul’ dediler Nef ve İş GYO’nun Topkapı’da, eski Şişecam fabrikasının bulunduğu arsa üzerinde hayata geçirmeye hazırlandığı projenin adı “inistanbul” olarak belirlendi. 80 bin metrekareyi aşkın arsa üzerinde yapılacak projenin ayrıntıları kesinleşmese de, 3 binin üzerinde konut yer alacağı konuşuluyor.
Ayrıca Nef, daha önce yüzde 75 İş GYO ve yüzde 25 Nef mülkiyet payı ile alınmış arsanın yüzde 25’lik kısmını, 94 milyon bedelle alarak ortaklığı yüzde 50-50 olarak belirlemişti.
4 binlik talep Ön talep döneminde ev sahibi olmak isteyenler ve yatırımcıların ilgisini çeken proje, bir hafta içerisinde 4 binin üzerinde talep aldı. İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, “Sektörün iki büyük firması olarak topluma somut fayda sağlayacak bir işbirliği gerçekleştirdik. Geçmişte sanayinin egemen olduğu bir alanı, şehir yaşamı ve merkezine dahil edeceğiz. Tüm alt ve üstyapı ayrıntılarının yer aldığı örnek bir master plana sahip olan inistanbul’u, dünyaca ünlü mimarların tasarımıyla kente kazandıracağız” dedi.
Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ise, “Projemiz, küçük bir şehir boyutundaki yayılma alanı, kapsamı, planlaması, mimari tasarımı ve şehir yaşantısındaki dönüşüme yönelik somut hedefleriyle dünyada ilkler arasındadır” diye konuştu.
DAP, ihalelere Eltes’le girecek Ağaoğlu Şirketler Grubu bünyesinde yer alan Eltes İnşaat Tesisat Sanayi ve Ticaret A.Ş, Dap Yapı’ya satıldı. Dap Yapı, emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın Kartal’daki denize sıfır 60 dönümlük arsası için Aralık 2012’de yaptığı ihale sonucunda Eltes ile başladığı ortaklığı satın alma ile sonuçlandırdı.
İhaleyi 1 milyar 335 milyon liralık hasılat taahhüdü ile en yüksek teklifi veren DAP Yapı-Eltes ortaklığı ihaleyi kazanmıştı. İstMarina projesi için el sıkışan Ağaoğlu ve Dap Yapı’nın, ihale için başlayan ortaklık yapısı kısa süre sonra değişmişti. Dap Yapı Eltes’in paylarını alarak devam etmişti.
Konuyla ilgili konuşan Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Dap Yapı, Yüzyıl İnşaat, Dop Yapı’dan sonra Eltes İnşaatı da holding çatısı altına kattıklarını belirterek, firmanın sektör için önemli olduğunu vurguladı. Yılmaz, “Ağaoğlu’ndan devraldık. Genel olarak ihalelere girmek amacıyla bünyemizde yer alacak” dedi.
1981 yılında kurulan Eltes İnşaat, 2006 yılında Ağaoğlu tarafından satın alındı. Eltes’in, toplu konutlar, ticaret ve iş merkezleri, tatil köyleri ve oteller yapımında uzmanlığı bulunuyor. 500 bin metrekarenin üzerinde inşaat alanı imalatı gerçekleştiren Eltes İnşaat, 3 binin üzerinde konut ve ofis inşa etti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.