E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMahmut Kaya: En iyi strateji ‘bekle-gör’---

Mahmut Kaya: En iyi strateji ‘bekle-gör’

Mahmut Kaya: En iyi strateji ‘bekle-gör’
06 Temmuz 2015 - 13:22 borsaningundemi.com

Garanti Portföy Genel Müdürü Kaya siyasi görünümün ve yurtdışındaki ortamın netleşmesi halinde ucuz hisselerde pozisyon almakta fayda olduğunu söyledi

Piyasalar, yılın ilk yarısına ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artının tartışmaları ve seçime ilişkin beklentilerle oldukça volatil hareket etti. Ancak, yılın ikinci yansı için de piyasalar açısından "toz bulutu" devam ediyor. Yatırımcılara "bekle-gör" tavsiyesinde bulunan Garanti Portföy Genel Müdürü Mahmut Kaya Fortune Türkiye’den Ayfer Yıldız’ın sorularını yanıtladı.
 
-Bir koalisyon hükümeti bekleniyor. Ancak, erken seçim durumunda piyasaların tepkisi ne olur?
-Piyasalar ve ekonomi açısından önemli olan bir an önce bir hükümet kurulması ve bu hükümetin Türkiye ekonomisinin ihtiyacı olan yapısal reformları gerçekleştirmesi. Dolayısıyla, koalisyon mu azınlık hükümeti mi diye tartışmak yerine bu yapısal reformları yapacak bir hükümetin ortaya çıkıp çıkmayacağına bakmak gerekiyor. Çünkü, Türkiye ekonomisinde sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. Büyüyemiyoruz, cari açık yüksek, enflasyon düşmekte zorlanıyor. Dolayısıyla bu problemlerin aşılması gerekiyor. Bunlar da ancak yapısal reformlarla aşılır. Türkiye'nin eski güçlü büyüyen rekabetçi yapısına kavuşması lazım, ihracatta da son dönemde sıkıntı oluşmaya başladı. İlk çeyrekte tümüyle iç tüketime dayalı bir büyüme gerçekleşti. Bunun çok sağlıklı olduğunu söylemek zor. Türkiye'nin uzun vadeli ve sağlıklı bir büyüme trendine geri dönmesi için yapısal reformlara ve bunu gerçekleştirecek bir hükümete ihtiyaç var. Özetle, bir koalisyon hükümeti kurulmasını yatırımcılar iyimserlikle karşılayacak, ancak bu iyimserliğin devamı adına bu hükümetin gerekli reform çalışmalarına öncelik vermesi gerekecek.
 
-Piyasalar bir yandan da FED'i izliyor. Son açıklamalarla piyasalarda FED riski kalktı diyebilir miyiz?
-Bunu söylemek çok mümkün değil. FED'in son toplantısında "güvercin" açıklamalar geldi. Ama faiz artışı geliyor. Eylül mü, aralık mı olur çok da önemli değil. Dünyada kısa vadeli dolar faizleri artacak, bu aşamada önemli olan da bu. Türkiye'de cari açık sebebiyle global faiz oranlarına duyarlı bir ülke ve beklenen bu faiz artışı bizi etkileyecektir. Faiz artırımının 20l6'ya ötelenmesi ise elbette kısa vadeli iyimserlik yaratır ancak er ya da geç faiz artışı olacağı gerçeğini değiştirmez. Bu gerçek aynı zamanda Türkiye ekonomisinin dolar borçlanma faizlerinin artacağı bir dünyaya hazırlanması gerektiğini de söylüyor bize.

DOLAR DÜNYADA ÇOK GÜÇLENDİ
 
-Peki, dolar 3 TL'yi görür mü?
-ABD doları TL karşısında bir yükseliş trendi içinde, bu nedenle görme ihtimali elbette var. Ancak bunun gerçekleşmesi üç ay da sürebilir 12 ay da. Zaman vermek çok zor. Dolar dünyada çok güçlendi. Trend de yukarı yönde görünüyor. Bunu değiştirecek majör bir gelişme olmadığı sürece doların TL dahil birçok para birimine karşı değer kazanma ihtimali var.
 
-Bu majör gelişme ne olabilir?
-Bir an önce hükümetin kurulması ve yapısal reform sözü verilmesi gerekiyor. Bu olduğunda 2,50-2,60 TL seviyelerine dönebiliriz. Ayrıca ABD'den zayıf veriler gelmesi ve faiz artış beklentilerinin 2016 içine doğru ötelenmesi, doların dünyada değer kaybetmesi anlamına gelir.
 
-Gelişmekte olan ülkelerin tek sorunu FED'in faiz artışı mı?
-Gelişmekte olan ülkelerin genelinde büyüme sıkıntısı var. Bütçe dengeleri sıkıntılı ve cari açıklan yükseliyor. Bunun temel nedenlerinden biri de dünyada emtia fiyatlarının düşmesi. Bu ülkelerin önemli bir kısmı emtia işiyle ilgileniyor. Düşük emtia fiyatlan bu ülkelerin daha az para kazanmasına ve dolayısıyla daha yavaş büyümelerine neden oluyor. Türkiye ise petroldeki düşüşten olumlu etkilenir diye düşünüyorduk ama etkisi cari açığa beklendiği gibi yansımadı. Çünkü, biz emtia işiyle uğraşan ülkelere ihracat yapıyoruz. Bu ülkelerdeki sıkıntılar ihracatımızı etkiledi. Dolayısıyla, emtia fiyatlarını tek başına düşünmemek gerek. Yan etkileri de ortaya çıkıyor.

UCUZ HİSSELERDE POZİSYON ALMAKTA FAYDA VAR
 
Yatırımcılara önerileriniz nedir?
-En iyi strateji bekleyip görmek diye düşünüyorum. Önümüzü görebildiğimiz noktada ucuz hisselerde pozisyon almakta fayda var. BIST'te fiyatlar ucuzladı. Ama kalıcı ve sağlıklı bir yükseliş trendi için içerideki siyasi görünümün netleşmesi gerekiyor. Ayrıca, ekonominin de tekrar büyümeye başlaması, yurtdışındaki ortamın da gelişmekte olan ülkeleri destekleyici bir hal alması lazım.
 
-TEFAS'la birlikte yatırım fonlarına ilgi arttı mı?
-TEFAS devrim niteliğinde bir adım oldu. Son derece şeffaf, yatırımcıların başka kurumların da fonlarına çok rahat ulaşmasını, karşılaştırmalar yapmasını mümkün kılıyor. Yatırım fonlan ve emeklilik fonlarında toplam yaklaşık 80 milyar TL bulunuyor. GSHM'ye oranlarsak diğer ülkelere göre ne kadar düşük olduğunu görürüz. Bunun temel nedeni bu tasarruf araçlarının yeterince tanınmaması. Dünyada yatırımcılar ne iş yaparsa yapsın, tek şeye yatırım yapar: Anladığı şeye. Dolayısıyla yatırımcıların bu ürünleri anlamalarını sağlamak kritik öneme sahip. Türkiye'de resmi tasarruf oranı yüzde 13-14 seviyelerinde. Ama gerçek tasarruf oranımız daha yüksek. Tasarruflar büyük ölçüde gayrimenkul ve altınla gerçekleştiriliyor. Bu da ülkenin resmi tasarruf oranlarım artırmıyor maalesef. Bunların yerine yatırımcıların, başta bireysel emeklilik olmak üzere yatırım fonlarına çekebilirsek, ülkenin tasarruflarının artmasına ciddi destek oluruz. Biz de bu fonların, reel sektörde etkin şekilde kullanılmasını sağlarız. Neticede emeklilik fonlarını yöneten portföy yönetim şirketleri Türkiye'de yapılan halka arzlarda, gerek hisse gerek bonoda ciddi birer alıcı. Fonlarda biriken tasarruflar bizim gibi kurumlar kanalıyla sanayiye ve üretime aktarılıyor.

-Garanti Portföy olarak sektördeki yeriniz nerede?
-Aktif büyüklüğümüz 11,5 milyar TL. Bu yıl 18. yılımızı kutladık. Tasarruf oranlarının artırılmasında önemli bir rol üstlenecek olan bu sektörde, daha hızlı büyüyeceğimizi düşünüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)