E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine eski müsteşarı, ünlü iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, blogunda kaleme aldığı yazıda değerlendirmelerde bulundu.
Mahfi Hoca, ekonomi politikalarında son 3 yıldır uygulanan yanlışların zarar görmeden atlatılmasının mümkün olmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Türkiye’de Türk Lirası mevduata, tahvile ya da hisse senetlerine yatırım yapmış olan yabancı fonların temsilcileri ekonominin iyiye gittiğini söylüyorlar. Bu şekildeki kaynak girişinin, Merkez Bankası rezervlerinin artışının ve Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu iki kademe yükseltmesinin ekonomideki iyileşmenin kanıtı olduğunu öne sürüyorlar. Ekonominin iyiye gidip gitmediğini irdelemeden önce buraya nasıl geldiğimizi sonra da an itibarıyla ne durumda olduğumuzu değerlendirelim. Çünkü yabancı yatırımcılar bir ülkenin toparlandığını vurguluyorsa iki olasılık söz konusudur: (1) Gerçekten işler iyiye gidiyor olabilir. (2) Yabancılar, o ülkeden iyi para kazandıkları için methediyor olabilirler.
"Hatalar sürdürüldü"
2021 yılı Eylül ayı başında enflasyon yüzde 19,25, Merkez Bankası politika faizi yüzde 19 idi. Bütün öncü göstergeler enflasyonun yükseliş eğiliminde olduğunu gösteriyordu. O tarihte siyasal iktidarın baskısıyla alınan inanılmayacak derecede yanlış bir kararla Merkez Bankası politika faizini artıracak yerde düşürmeye başladı. Bu korkunç yanlışın doğal sonucu olarak enflasyondaki yükseliş eğilimi hızlandı. Buna karşın siyasal iktidarın etkisi altındaki Merkez Bankası, hatada ısrar ederek, politika faizini sonraki aylarda da düşürmeye devam etti ve enflasyon Ekim 2022’de yüzde 85,51’e yükseldi. Merkez Bankası bu feci gidişe karşın hatada ısrarı sürdürerek faizi Şubat 2023’de yüzde 8,5’e kadar düşürdü.
"Merkez Bankası'nın zararı 818 milyar TL"
Türk Lirası faizlerinin düşürülmesi sonucu, insanlar varlıklarını korumak için Türk Lirası mevduat yerine, hisse senedi, otomobil, konut, döviz alımına yöneldi. Dövize talebin artması sonucu kurlar ve dolarizasyon oranı yükselmeye başladı. Siyasal iktidar bu durumdan endişeye düşünce 2021’in son ayında bu kez ikinci büyük yanlışa adım att: Kur korumalı mevduat uygulaması (KKM.) Bu hesaplara para yatıranlara kur garantisi verilerek vade sonunda paralarını aynı döviz cinsinden ve aynı miktarda geri alabilecekleri gibi üstüne Türk Lirası cinsinden faiz de kazanmaları garanti edildi. Bu sistemin kur maliyeti bankalara değil Hazine ve Merkez Bankası’na kaldı. Bir başka ifadeyle paraları bankalar topladı, kur farkını devlet ödedi. Bu uygulama Merkez Bankası’nın 2023 yılında 818 milyar Türk Lirası zarar etmesine yol açtı.
"KKM hesapları tasfiye ediliyor"
Bu yanlış uygulamalar 2023 yılının Haziran ayına kadar sürdürüldü. Bu tarihten sonra işbaşına gelen yeni ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası yönetimi politika faizini yükseltmeye başladı. Yüzde 8,5’e kadar düşmüş bulunan politika faizi yavaş yavaş yüzde 50’ye kadar yükseltildi. Bir yandan da KKM’den dönüş için adımlar atıldı. Önce Türk Lirasından dönülerek yapılmış olan KKM hesapları tasfiye edildi, sonra da dövizden gelenlere ek faiz ödenmesi uygulaması kaldırıldı. Bu uygulamayla KKM hesapları 2023 sonunda ulaştığı 2,6 trilyon liradan bugün itibarıyla 1,9 trilyon liranın altına geriledi.
"Carry trade yapanlar riski göze aldılar"
Türk Lirası mevduatın faizi yüzde 50’ye yükselince yabancı yatırımcılar buraya carry trade denilen yöntemle (ucuza kredi alıp pahalıya mevduata bağlama yöntemi) döviz getirdiler. Carry trade için tipik örnek biraz da espriyle ifade edildiği şekliyle Japon ev kadınlarının yatırımlarıdır. Japonya’da faizler sıfır düzeyinde olduğu için Japonya’da bir bankadan sıfır faizle kredi alıp da Türkiye’de 3 ay Türk Lirası mevduata yatırılması halinde üç ayda yüzde 10 faiz kazanılabiliyor. Kur değişmediği sürece bu yüzde 10 getiri dolar faizi haline dönüşmüş oluyor. Böyle bir faiz dünyada bulunmadığı için carry trade çok kârlı bir yatırım haline geldi. Yabancılara ek olarak Türkler de döviz hesaplarını bozarak ya da evlerinde, bankada özel kasalarında sakladıkları dövizleri getirip Türk Lirası mevduat hesaplarına yatırarak aynı şekilde dolar faizi elde etmeye başladılar. Kur, eğer bu üç aylık sürede yüzde 10 ve daha fazla yükselirse (Türk Lirası değer kaybederse) o zaman bu kazanç gerçekleşmez. Bir başka ifadeyle carry trade uygulamasındaki risk kurun yükselmesi riskidir. Carry trade yapanlar bu riski göze aldılar ve şimdiye kadar da haklı çıktılar. Her ne kadar siyasal iktidar veya Merkez Bankası tarafından açıklanmış kurun değişmeyeceği yönünde bir garanti olmasa da açıklanan önlemler ve yapılan müdahaleler kurun yükselmemesini dolaylı olarak garanti ediyor.
Carry trade sonrasında iki gelişme daha oldu. İlk olarak bu kadar fazla döviz girişi ve döviz hesaplarında görülen bozdurulma eğilimi sonucunda Merkez Bankası’nın rezervlerinde ciddi artışlar ortaya çıktı. Aslında fazlaca değişen bir şey yok: Swapların yerini carry trade sonucu gelen dövizler aldı. O nedenle belki de artık gerçek durumu görebilmek için “swaplar hariç net rezervler” kavramının yerine “carry trade hariç net rezervler” kavramını koymamız gerekecek. Çünkü şimdilik Merkez Bankası rezervi gibi görünen bu dövizler en ufak bir kur artışında uçup gider. Esas görevi ülkeye para yatıran yabancıların durumunu korumak olan kredi kuruluşları da bu rezerv düzelmesini alkışlarla karşıladılar ve sonuçta Moody’s Türkiye’nin kredi notunu iki kademe yükseltti.
"Bıçak sırtı denge"
Merkez Bankası faizi düşürse, carry trade ile gelen para geri gidecek, insanlar tekrar dövize dönecek bu da kuru yükseltecek, carry trade ile gelen paralar geri giderse Merkez Bankası’nın rezervlerinde düşüş başlayacak. Kur yükselirse ihracatcı ve turizmci mutlu olacak ama ithal girdi fiyatlarının artması maliyetleri ve dolayısıyla satış fiyatlarını artıracağı için enflasyon yükselecek. Merkez Bankası faizi düşürmese bu kez carry trade yapanlar ülkenin kaynaklarından inanılmaz paralar kazanmaya devam edecek. Hükümet, vergilere yüklense bu kez satın alma gücü zaten çok düşmüş olan emek geliri sahipleri tamamen perişan olacaklar. Küçük esnaf ve KOBİ’ler sıkıntıya girecek.
Ekonomi politikasını yanlış yola sokarsanız ortaya çıkacak bozulmayı düzeltmek için atacağınız adımlar bir tarafı düzeltirken öteki tarafı bozuyor. Geçmiş üç yılı böyle büyük yanlışlarla yaşadık. Şimdi artık önemli olan önümüzdeki üç yılı nasıl yaşayacağımız. Çünkü kurun fazla oynamaması bu bıçak sırtı dengenin temel taşı. Kur yükselirse carry trade bozulur, sistem çöker, başladığımız noktaya döneriz. Türk Lirası daha fazla değerlenirse bu kez dış ticaret dengesi bozulur (ihracat düşer, ithalat artar.) Bu yüksek faiz maliyetine uzun süre dayanmak ise ekonomiyi perişan eder. Bu durumda yapılması gereken şey politika faizini yavaş yavaş indirip, carry trade kazançlarını azaltmaya başlamaktır. Yalnız bu çok hassas bir dengedir. Yanlış adımlar atılır, hızlı faiz indirimleri yapılırsa o zaman bu gelen dövizler kaçar, kur hızla yükselir ve yeniden aynı noktaya geliriz." (ekonomim.com)
Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez'den 'klozetli' anlatım
Dr. Mahfi Eğilmez İnfo Yatırım yatırımcıları ile bir araya gelecek
Mahfi Eğilmez akaryakıt ve doğalgaz zammını analiz etti
Mahfi Eğilmez, TL'deki değer kaybının nedenlerini sıraladı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Mahvi hoca tamam hakhlısın da Milletvekillerinin, sırtımızı pkk, ypg, kandile dayadıklarını ve TSK lerine ATATÜRK ün itleri diyen partiye ve onların organik ortaklarına oyumuzu verse idik bunumu istiyorsun. Ya ülkemiz parçalanır ise bu sefer de bu maaşları bizlere kim verecektir söylermisin.Ülkemizin o zaman ne olacağını dahi düşünemiyorum.
Çok az ekonomist bu gerçekleri dile getiriyor ama olan da tam olarak bu. Yabancının aşırı döviz girdisi ile döviz düşüş trendine girdikçe merkez bankası alımlarla bunu kompanze etmeye çalışıyor. Dövizin daha fazla düşmesi ekonomik olarak devletin maddi kayba uğramasına sebep olacak. Şimdilik en doğru görünen haraket enflasyon verilerini de gerçekçi açıklayıp Eylül ayı itibarı ile faizde indirim yapılabileceği sinyalini vermek olmalı.
Yorum yapanlara bakiyirum.hocam bosver albir deve hendek atlat daha kolay. Yapma cahille muhabbet ya sapkani alir kacar ya kucagina
Teknik analiz ,tek başına birşey ifade etmez ,temel analiz şart,ülkenin durumu bitik ötesi,ekonomiye damad ardından uykucu nebatinin verdiği tarihi yıkım yanında 15 milyon denen sığınmacı ,dünyanın hiçbir ülkesinde yasanmamistir ,ve rejim için hala umutlu olan varsa alınan kararlar atamalar her kısımda tam bir yıkım ,ekonomi düzelir bunların düzeltmeye calustigi ekonomi yandaş kindasin avanta hamurtu. Rejime oy veren milliyetçi dinci emeklici asgari ucretci zaten şimdi kalan ne varsa biraz daha onlardan ,asıl süpriz rezerv alan yasası anadolu da kismi işletiliyor sırada büyük şehirler bunun içinde chp nin elinden alınmalı ,ondan baskı yapiliuor ne yazıkki rejimin müh.lideri komedi gibi ,ımamoğlu biran evvel ibb yi ,üsküdar bel,başkanı hanıma devredip chp nin başına geçmeli,doğru şeyi doğru zamanda yapmak önemli sonra çok geç olacak yasananlara bakin öyle olduğu ortada ,
çok aşırı soyulduk şimdi soyulan miktarını yerini dolduramıyoruz.soyan bellide hesap soramıyoruz.düzen degişir düzülen degişmez diyelim.
Dünya geldiğimiz günden bu yana, ekonomik kriz, deprem,sel, terör vs bıktık gerçekten bunun için mi dünyaya geldik..
Yıllardır yorum yapar hep bittik mahvolduk der ,aynen devam ciddiye almaya ne kadar değer, bu yorumlar zaten bildiğimiz bittik mahvolduk zaten ,cahapa genel müdürü ne diuo var misin var misin 2 sene sonra erken seçime var misin ,huuoihhaasaa ,bide dün bi yerde otobüs üstünde konuşuyor cahapa müdürü 10 lafın 6 si akk parti ,akape diyemiyor huuohhuhhhaaaaaaa adam tam yerini bulmuş muhalefet lideri uljeyigurtaracak adam ,huhuohuhhaaass
Bilgi ile alay edenlerin yonetimi altinda gecen yillar sonunda geldigimiz nokta.italya ispanya bizi gecti.guney afrika cumhuriyeti bile bizi solladi.bulundugumuz yer kongo.hangi bakimdan dersen ac bm raporlarini oku Internet hizindan egitim kalitesine kadar her dalda son 20 yilda rezil duruma dustuk.yaptirdigin avm ler kalkinmis ulke oldugunun bir gostergesi degil.
Bende yurt dışı yuro getirdim alamanyadan ,1,235 milyon yuro, 9 aylik yaptırdım muazzam bi para alacam ,parayı buradan yıllık 5 faizle kredi aldım huuohhuhaaa arada 285 bin yuro bana kalacak huuhhuuooghhaaaaa
Halkının dolara fahise olmasının lazarlamasiji yapmış embesil ve satılmış fayfasi kendilerinin ürettiği deli saçması ve suni soeunlarin tek çözümünün dolardan TL e donmek olduğunu bikdigi halde hainlikleeimon gereği hala dolar pazarlamak için kasitmrasi
enflasyon düştügüne asla inanmıyorum sadece avutuyorlar madem enflasyon düşüyorsa bu zamlar neden geliyor.petrole zam her şeye zam demekdir.
Ben yurtdışında yaşıyorum araştırdım ABD dolarak verilen faiz yurtdışında % 5 olup 100 000 $ ABD de yıllık faize yatırsa 5.000 $ faiz alacak iken fakat 100 000 $ ülkemize getirdim ve dövizimi 32 TL * 100 000 $ : 3.200.000 TL çevirdim ve 1 yıllık faize %50 den faize yatırdım : 1.600 000 TL net faizi yılsonunda alacağım MB bankası dolar kurunu yılsonunda 38 TL olacağı söylenmekte olup, 38 TL den 4.600.000 TL / 38 : doları 26,315 $ net faiz almış olacağım ve sonuçta 100 000 $ dövizim 126,315 $ olacaktır. Bu sene güzel para kazanmış olacağım. Böyle fırsatlar maalesef 20-30 senedi bir şans kapıyı çalmaktadır
Kolayı var chp ve dış güçler sorumlu
Borsa zirveye geldiğinden hisse bazlı fonlar yükselişini durdurdu
Mahfi hoca ülkenin yetiştirdiği en iyi ekonomistlerinden biridir. Ayrıca çok düzgün, iyi ve vatanseverdir. Bu son 20 yılda olmuş çakma prof lara ders verir. Gerçi onlar anlamazda. Tespitleri çok değerlidir.
Son 20 yilda prof.sayisindaki artisa baktigimda bir kisminin yazilarini okudugumda anladimki
Mahfi hoca vatansever de, diğerleri vatanhainimi yapmayın lütfen.......
ALLAH DEVLETE ZEVAL VERMESIN.PANDEKIYE RAGMEN.DUNYANIN GIRDUGU EN BUYUK DEPREME RAGMEN.AYAKTA DURUYOR.DUNYANIN EN BUYUK ŞANTIYESINI KURMUS DEVLETIMIZ DEPREM BOLGESINE HARIL HARIL PARA HARCIYOR.FELAKET TELLALLIGI YALAN COK AMA YOL GOSTÉREN PEK YOK
Kilavuzu bilim yerine sumuklu hocalar olursa basi dertten cikmaz.abd li uzmanlari yanina alup ulke yonetmek istersen sonuc bu.
Bu hükümetin başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmedi.İhlilaller, tankları yürütmeler, askeri darbe girişimleri, abd ve ab rusya ülkeleri ile savaş durumunamı gelmeler, gezi olayları, 15 temmuz abd nin askeri darbelerimi dersin, depremler seller ekonomik krizler siyasi krizlermi dersin her şey bu hükümetin başından geçti.Muhalefetteki HDP ve ortakları seçimleri kazansa ne olacak suriye ıraktan libya dan orduyu çekecekler burada kürdistan devleti kurulacak daha sonra şak diye ülkemizi iki parçalanmasının önü oldukca açılacaktır abd ve israil ile ab ülkeleri.Bunun kurtuluşu olacağını hiç zannetmiyorum.
Milletvekillerinin, sırtımızı pkk, ypg, kandile dayadıklarını ve TSK lerine ATATÜRK ün itleri diyen partiye ve onların organik ortaklarına oyumuzu verse idik bunumu istiyorsun. Ya ülkemiz parçalanır ise bu sefer de bu maaşları bizlere kim verecektir söylermisin.Ülkemizin o zaman ne olacağını dahi düşünemiyorum.
henuz yazmayı bile tam olarak bilmeyen birisi olarak,buraya gelip uzman bir iktisatçının yazmış olduğu makaleye yorum yazmak büyük bir özgüven gerçekten.devletin yaptığı ve halkın bedelini ödediği ekonomi politikalarını değerlendirirken,yok pandemi oldu yok deprem oldu deyip sapla samanı karıştırmamak gerekiyor.bu zihniyet yüzünden bu haldeyiz emekli perişan,asgari ücretli bitik halde.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:51)