E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMadencilikte yeni model başlatacağız---

Madencilikte yeni model başlatacağız

Madencilikte yeni model başlatacağız
30 Temmuz 2017 - 07:26 borsaningundemi.com

Enerji Bakanı Berat Albayrak, madencilikte sektörün ve pazarın katma değerli ürün elde edeceği yeni bir model başlatacaklarını açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, maden sahalarında, sektörün ve pazarın, katma değerli ürün elde edeceği yeni bir modeli başlatacaklarını duyurarak, “Biz ham kromları ham bakır, ham altınları ihraç ediyoruz ancak 10 katına bize geri dönüyor. Bu model, hem yatırımcı dostu hem ülkeye, istihdama ve sektörün büyümesine katkılı hem de ortaya konan katma değerle Türkiye’nin cari açığına ilaç olacak bir süreç olmalı” dedi.

Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında gerçekleştirilen ‘Madencilik Sektör Toplantısı’nda konuşan Albayrak, Türkiye’nin son 10 yılda ortalama 44 milyar dolar enerji ithal ederken 10.6 milyar dolar ortalamayla ham ve yarı mamul maden alanında ithalat gerçekleştirdiğini söyledi.nerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, maden sahalarında, sektörün ve pazarın, katma değerli ürün elde edeceği yeni bir modeli başlatacaklarını duyurarak, “Biz ham kromları ham bakır, ham altınları ihraç ediyoruz ancak 10 katına bize geri dönüyor. Bu model, hem yatırımcı dostu hem ülkeye, istihdama ve sektörün büyümesine katkılı hem de ortaya konan katma değerle Türkiye’nin cari açığına ilaç olacak bir süreç olmalı” dedi.

Güvenlik çok önemli

Albayrak, “Bu maden sahalarıyla ilgili yeni bir model oluşturacak süreçle ilgili konuyu ciddi bir iyileştirme noktasında halledeceğiz. Maden yönetmeliğini 30 Eylül’den önce hayata geçireceğiz. MTA’nın yurt dışı  düzenlemesini meclisten geçirdik. Üçüncü ülkelerde kamu olarak önümüzü açacak modellerle özel sektörün iş bitiriciliğini kamunun bilgi birikimiyle harmanlayacağız. Bu konuda DEİK ile de görüşüyoruz” diye konuştu.

Bakan Albayrak, madencilikte güvenlik ve işçi sağlığı unsurlarının da kesinlikle vazgeçmeyecek ve tolerans göstermeyecekleri konular olduğunu da vurguladı. Albayrak, “Bu ülke ve sektör için çok önemli. Bürokrasinin azaltılmasıyla birlikte şeffaflık sürecini bu resme ekleyeceğiz. E-maden sistemine geçerek birçok iş yükünü hafifleteceğiz. Tüm bu çerçeveden bakıldığında, sektörü yeniden yapılandıracağız. Artık bölgede ve dünyada önemli firmaların Türkiye’de de faaliyette olduğu bir sektörel büyümeye de şahit olacağız. Kurumsallaşmış yeni modellerle birlikte daha ileri noktada olan bir sektöre dönüşümün önünü açmak için çalışacağız” ifadesini kullandı.

Albayrak, bir kaza olduğunda madencilik sektörünün durduğunu dile getirerek, “Bir işletmede yapılan hata tüm sektörü etkiliyor. Sektörün belki 10-20 yılını alabiliyor. Türkiye’nin bu kadar süre kaybetme lüksü yok. Bu kadar yer altı kaynağımız var, bununla ilgili tüm bilimsel çalışmalarla birlikte altyapısal iyileştirme ve geri dönüşümü sağlayacağız ama babadan kalma metotlarla değil. 21. yüzyıldayız, kendimizi ve Türkiye’yi güncelleyeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Öksüz evlat değil

Albayrak, 1.5 yıl önce bakanlığın tüm kısımlarını elden geçirmeye başladıklarını ve yapısal dönüşümlerin gerekliliğini anladıklarını da kaydetti. Albayrak, bu süreçte Türkiye’de kritik öneme haiz ve enerji arz güvenliğiyle ilgili konulara mesai harcadıklarını vurgulayarak, “Geçen yıl attığımız adımlarla süreç yoluna girdi. Peki, enerjiye bu kadar vakit ayırıyoruz da maden sektörü öksüz evlat mı? Değil. Tam tersine, maden sektörü Türkiye için çok hayati ve kritik bir sektör” diye konuştu.

Maden Koordinasyon Kurulu oluşturulacak

Bakan Albayrak, yeniden yapılanmanın bir başka önemli adımının da yine eylül sonu itibarıyla nihayete erdirecekleri bir Maden Koordinasyon Kurulu olduğunu aktararak, karşılaşılan problemleri minimuma indirmek için ilişkili kurumların üst düzey yetkilileriyle bir koordinasyon kurulu oluşturulacağını söyledi. Albayrak, şunları kaydetti: “Tabii burada pozitif Gündemoluşturması noktasında özellikle ağustos sonuna kadar bu bizden onayı çıkmış 917 yeni sahanın ihale süreçlerini başlatacağız. Yıl sonuna kadar 2 bin 500 olarak hedeflenen maden sahasının ihale süreçlerini başlatacağız. 

Bu ve benzeri toplantıları, daha sık istişari noktalarda koordine olmasıyla ilgili adımları atacağız. Esas amaç üzüm yemekse detaylara takılmamız lazım.”

Müracaat süresi azaltılıyor...

Albayrak, sektörü büyüteceklerini de belirterek, iş akışı süreçleriyle ilgili iyileştirmeler noktasında ciddi bir sürecin işlediği bilgisini de verdi.  Geçmiş dönemde ilk müracatın ortalama dört haftayı aldığını ancak hedefin bir haftayı geçirmemek olduğunu aktaran Albayrak, “İhale ilanları ve diğer süreçlerin yaklaşık bir yılı bulduğu bir süreçte 12 ayı bir aya indiriyoruz. Burada bahsi geçen birçok eski dönemli çok daha fazla zaman alan iş akışlarının hepsinde Radikal iyileştirmeler yapıyoruz” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)