E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye'nin ocak ayı ihracatı, 2021'in aynı dönemine oranla yüzde 17,3 artarak 17 milyar 593 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak ayında 156 ülkeye 498 milyon 221 bin dolar değerinde madencilik ürünü ihraç edildi. Madencilik ürünlerinin Türkiye'nin toplam ihracatı içerisindeki payı yüzde 2,8 oldu.
İlk sırada İstanbul var
Geçen ay Türkiye'nin 72 kentinden madencilik ürünleri ihraç edilirken, toplam dış satımın 164 milyon 498 bin dolarını İstanbul gerçekleştirdi. Bu rakam, sektörün toplam ihracatının yüzde 33'üne karşılık geldi.
İstanbul'un ardından en fazla madencilik ürünleri ihracatı gerçekleştiren kentler, 81 milyon 695 bin dolarla Ankara, 21 milyon 150 bin dolarla Antalya, 20 milyon 873 bin dolarla Kastamonu, 19 milyon 128 bin dolarla Denizli ve 18 milyon 687 bin dolarla Afyonkarahisar oldu.
En fazla dış satım Çin'e yapıldı
Madencilik ürünleri sektörünün geçen ay en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülke 129 milyon 108 bin dolar ile Çin oldu. Çin'i, 47 milyon 361 bin dolarla Bulgaristan, 43 milyon 558 bin dolarla ABD, 22 milyon 401 bin dolarla İspanya, 16 milyon 795 bin dolarla İtalya, 16 milyon 60 bin dolarla Almanya ve 15 milyon 46 bin dolarla Hindistan takip etti.
Ülkelere göre sektörün dış satım hacmindeki değişime bakıldığında, miktar bazında en fazla ihracat artışı 30 milyon 207 bin dolarla Bulgaristan'da kaydedildi.
'2022 ihracat hedefi 7 milyar dolar'
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, geçen yılı 5,93 milyar dolarlık rekor ihracatla noktalayan madencilik sektörünün, bu yılın ilk ayına 498,2 milyon dolarlık ihracatla başladığını söyledi.
Dinçer, ocak ayında metalik cevherlerin 204,3 milyon dolarlık ihracat ve yüzde 93,2'lik artışla ilk sırada yer aldığını belirterek, şunları söyledi:
İkinci sırada yüzde 29,7'lik artış ve 98,5 milyon dolar ile işlenmiş doğal taş, üçüncü sırada yüzde 31'lik artış ve 92,2 milyon dolar ile endüstriyel mineraller, dördüncü sırada ise 62,4 milyon dolarla blok doğal taş ihracatı yer aldı. Bu maden gruplarını yüzde 4,6'lık artış ve 17,5 milyon dolarlık ihracat ile ferro alyajlar takip etti. Toplam doğal taş ihracatına baktığımızda ise yüzde 10,6'lık artışla 161 milyon dolara ulaştığını görüyoruz. Bu yılın ilk ayında doğal taş ihracatı yaptığımız ülkelerin başında 42,4 milyon dolarla Çin yer aldı. Çin'i, 34 milyon dolar ihracatla ABD takip etti. Bu ülkeleri, 10,2 milyon dolarla Hindistan, 8,5 milyon dolarla İsrail ve 8 milyon dolarlık ihracatla Irak izledi.
Hububat ihracatı yüzde 41 arttı
TCMB'den ihracatçı kredilerinde TL'ye dönüş şartı
İnşaat malzemeleri ihracatı 30 milyar doları aştı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
devlete söylüyom taşı toplayın satın toprakları çöl olan araplar alacaktır ev yapmak için.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:05)