E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMaden Platformu: Doğa düşmanı olarak sunulmamız sektöre zarar veriyor---

Maden Platformu: Doğa düşmanı olarak sunulmamız sektöre zarar veriyor

Maden Platformu: Doğa düşmanı olarak sunulmamız sektöre zarar veriyor
30 Temmuz 2023 - 18:20 borsaningundemi.com

Maden Platformu Sözcüsü Mehmet Yılmaz, madenciliğin doğa düşmanı bir faaliyet olarak gösterilmesine yönelik açıklamaların sektörün itibarsızlaştırılmasına neden olduğunu bildirdi.

Maden Platformu'ndan yapılan yazılı açıklamada, madenciliği itibarsızlaştırmaya yönelik söylemler nedeniyle ülkenin yeraltı zenginliklerinin araştırılmasının ve keşfedilenlerin çıkarılmasının zorlaştığı ifade edildi.

Madencilikte dışa bağımlılığın arttığına işaret edilen açıklamada, Türkiye'de 12 milyon hektar alanın madencilik faaliyetlerinde kullanıldığı, madenciliğe kısıtlı olmayan yerlerde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ruhsatlarda sürdürülen maden arama ve çıkarma faaliyetlerinin doğa düşmanı faaliyetler olarak sunulmasının ülke madenciliğine zarar verdiğinin altı çizildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Enerji, maden, metal ara ürünleri ithalatında 2022 yılında dış ticaret açığımız 106 milyar dolara ulaşmıştır. Ülkemiz doğalgazda yüzde 99, petrolde yüzde 93, kömürde yüzde 60 (kalori bazında), demir cevherinde yüzde 55, metal ve ara ürün olarak sırasıyla çinkoda yüzde 98, alüminyumda yüzde 95, altında yüzde 85, bakırda yüzde 75 dışa bağımlıdır. Sanayimiz üretimini sürdürebilmek için 2022 yılında yurt dışından petrol ve doğalgaz ithalatına 93,5 milyar dolar, demir çelik ve hurda ithalatına 30,9 milyar dolar, altın ithalatına 21,6 milyar dolar, kömür ithalatına 8,8 milyar dolar, alüminyum ithalatına 7,5 milyar dolar, bakır ithalatına 5,5 milyar dolar ödemiştir. Türkiye'de maden çıkarılmak için kazılan alanlar ülkemizin yüzölçümünün binde 1'ini teşkil etmektedir."

Türkiye'de orman alanlarının binde 3'ünün madencilik faaliyetleri için geçici olarak kullanıldığı belirtilen açıklamada, Orman Genel Müdürlüğü tarafından ormanların üretim kapasitesi göz önüne alınarak 2022 yılında toplam 30 milyon metreküp kesim gerçekleştirildiği ve kesilen 100 bin ağacın 1'inin madencilik faaliyetleri için kesildiği bildirildi.

Türkiye'nin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 2,5'ini, Ege Bölgesi'nde kullanılan elektriğin yüzde 62'sini karşılayan Muğla'daki kömür santrallerinin mevcut kömür rezervleri bitinceye kadar çevre standartlarına uygun olarak yörenin havası, suyu ve toprağına zarar vermeyecek şartlarda üretimlerine devam etmesinin sanayi ve bölgede yaşayan vatandaşlar için önem arz ettiği aktarıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Maden Platform Sözcüsü Mehmet Yılmaz, "Madencilik sektöründe faaliyet gösteren 18 birlik ve dernek olarak ülkemizin maden ihtiyacını karşılarken 'önce insan ve çevre' diyoruz. Madenciliğin ülke ekonomisi ve toplumumuzun refahı için vazgeçilmez bir faaliyet olduğunu kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz. Gelişmiş ülkelerde madencilik nasıl yapılıyorsa biz de aynı şekilde maden çıkarılan bölgenin havasına, suyuna, toprağına zarar vermeden, madenlerimizi bulundukları yerden çıkarıp ekonomik ve sosyal kalkınmamız için değerlendirmek zorundayız. Madenleri bulunduğu yerden çıkarmak zorundayız. Bir köprüyü, bir yolu, bir fabrikayı, bir yapıyı başka bir yere yapabilirsiniz bir ağacı, bitkiyi başka bir yere fazlası ile dikebilirsiniz ama madenin bulunduğu yeri değiştiremezsiniz. Bu evrensel gerçeği göz ardı ederek madenciliği doğa düşmanı bir faaliyet olarak gösterilmesine yönelik açıklamalar sektörün itibarsızlaştırılmasına neden olmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Madencilik sektöründen ilk 4 ayda 1,8 milyar dolarlık ihracat

 

Borsada madencilik sektörüne ilgi yüksek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • herhangi birisi31 Temmuz 2023 15:30

    çıkardım dediğiniz madeni ham cevher diye üç kuruşa dışarıya satıp , beş kuruşa ara mal diye alıyoruz . Sadece yaptığınız cari acigi yükseltmek ve borçlanmaya katkıda bulunmak. Üzerine mahvedilen yer ustu zenginligimiz çabası!! Bu nasil ticaretse ülkeyi bitirmek ve tüketmekten başka bir işe yaramiyor!

  • Mucise Reis ;)31 Temmuz 2023 10:54

    Nerede dostluğunuzu gördü bu millet ? . Siyasileri arkanıza alıp, polisleri dikip , katlediyorsunuz. 10 yıllık zeytin ağacı meyvalarının vereceği  x milyon doları, 100 yaşındaki zeytin ağaçlarını keserek yok ediyorsunuz. Sizin getirinizi bu  zeytin ağaçları zaten 20 katını ömürleri boyunca veriyor. Madenciler sınırsızca zararlı atık siyanur vb kullanıyor. Gereğinden fazla ağaçları kesiyor ve bırakıp gittikleri bir yerde ağaçlandırmalarıda yok. çöp halinde bırakıp gidiyorlar. Neden böyle ? bir tane terk ettiğiniz maden var mı nasıl bırakıp gittinizi görsün millet... ? Maden önemli. ama bazı madenlerin doğayı yok etmesi yok ettikleri doğanın 50 yılda yenıden aynı zeviyeye gelmesi düşünülünce o maden çıkartılmayabılır. bu ülke nereye para  vermıyor ? nereye borç ödemiyor ?   3 kuruşluk basit maden için çevre katlediliyor ? su, doğa, mevsim, vb götürüsü çok

  • E.g.31 Temmuz 2023 01:45

    MADEN ARIYORUM DİYE KÖYLÜNÜN ARSA SAHİPLERİNİN ARAZİSİNİ BEDAVAYA YAĞMALAMAK ÜRÜNLERİNİ TALAN ETMEK GELİRLERİNİ YOK ETMEK MADENCİLIK DEĞİL GASPTIR SOYGUNDUR HIRSIZLIKTIR DESELER Kİ ÇIKAN MADEN SATIŞINDAN EN AZ KÖYLÜNÜN YILLIK GELİRİ KADAR MADDİ PAY VERECEĞİZ O ZAMAN SORUN YARI YARIYA ÇÖZÜLÜR KÖY HANE BAŞINA (ÖRNEK HER YIL 500 BİN TL EN AZ) bedavaya sahısların arsalarını işgal edenler maddi/hapis cezalandırılmalıdır

  • Vd30 Temmuz 2023 23:24

    Bir zamanlar astariks vardı çıplak ortalıga atlardı

  • FİNANS DÜNYASI30 Temmuz 2023 22:37

    Bunların arkasında  para karşılğı içeride satın aldıkları batılıların adamları olup, halkı devlete karşı sürekli kışkırtırlar ki ülkemiz batsın ve kalkınmasın diye.

  • BİR DOST30 Temmuz 2023 22:24

    Bit yavrularının amacı zaten sektöre zarar vermek. Bu guruhun kimlerin sözcüsü olduğunun anlaşılmış olması lazım.