E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, “Sektör olarak pazar çeşitlendirmesinin de bir sonucu olarak maden ihracatı açısından başarılı bir üç ayı geride bıraktık. Maden izinlerinin hızlandırılması halinde 2018 için belirlediğimiz 6 milyar dolarlık ihracat hedefimize rahatlıkla ulaşabiliriz” dedi.
Türkiye ekonomisi açısından stratejik öneme sahip olan madencilik sektörü, yılın ilk çeyreğinde ihracat atağına geçti. Türkiye’nin maden ihracatı bu yılın ilk üç aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 8.1, miktar bazında ise yüzde 11 artışla 1 milyar 102 milyon dolar olarak gerçekleşti. Maden ihracatı mart ayında 377 milyon dolar oldu.
Madencilik sektörünün ihraç ettiği endüstriyel ham maddelerin tek başına yüzde 44’lük bölümünü oluşturan doğal taşın, mart ayındaki ihracatı 139,5 milyon dolara; yılın ilk üç ayındaki ihracatı ise 409,8 milyon dolara ulaştı. Doğal taş ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 9,9 ve değer bazında ise yüzde 6,3 oranında artış kaydetti.
Yılın ilk çeyreğinde madencilik sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülkeler; Çin Halk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika olarak sıralanırken, Türkiye’nin en fazla doğal taş ihraç ettiği ülkeler de Çin Halk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri ve Suudi Arabistan oldu.
Hedefte yeni pazarlar var
Sektörün her geçen gün yeni pazarlara girdiğini vurgulayan İstanbul Maden İhracatçılar Birliği Başkanı Aydın Dinçer, “Maden ve doğal taşta 2018 yılı için 6 milyar dolarlık ihracat hedef belirledik. Bir yandan mevcut pazarlardaki payımızı artırmak diğer yandan da yeni pazarla girmek için kesintisiz çalışıyoruz. Türkiye’nin yüksek oranlarda ihracat yapamadığı ve/veya rakiplerimiz olan İtalya ve İspanya’dan daha az ihracat yaptığı, dünya ithalatından yüksek oranda pay alan ülkeleri hedef olarak belirledik. Bu kapsamdaki ilk 10 ülke olan Hindistan, Güney Kore Cumhuriyeti, Kanada, Katar, Meksika, Lübnan, Hong Kong, Rusya, Singapur ve Malezya’yı hedef pazar olarak önümüze koyduk. Bunun yanı sıra özellikle sektörü düşük fiyat sıkıntısından kurtarmamıza olanak sağlayacak Turkish Stones markasını tüm dünyaya tanıtmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
‘İzinler hızlanırsa üretim ve ihracat artar’
2018 yılının sektör açısından kritik bir yıl olduğunun altını çizen Aydın Dinçer, “Ülkemizin 500 milyar dolarlık 2023 yılı ihracat hedeflerine uygun olarak, sektörümüz için 2023’te 15 milyar dolarlık ihracatı hedef olarak belirledik. Bu hedefe ulaşmak için her yıl yüzde 25’lik bir büyümeyi istikrarlı olarak kaydetmek zorundayız” diye konuştu. 2018 yılının kaçırılması halinde bu hedefe ulaşmak için sonraki yıllarda daha yüksek büyüme oranlarına ihtiyaç duyulacağını söyleyen Aydın Dinçer, “Bu yüzden, maden üretimini hızla artırmak zorundayız. Bunun için de maden işletmeleri için gerekli izinlerin hızlanmasını istiyoruz” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:35)