E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye ile Katar arasında ticaret ve yatırımların artırılmasına yönelik 2. KOBİ Konferansı Doha’da başladı. Dünya Gazetesi'nden Mehmet Kaya'nın haberine göre, konferansın açılış töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin imalat sanayii odaklı olarak geliştirilmesi gerektiğini, Katar sermayesi ve Türk girişimcileriyle bu alanda bir potansiyel bulunduğunu kaydetti. Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Khalifa bin Jassim Al Thani de Katar 2030 vizyonu çerçevesinde özellikle genç girişimcileri desteklemek istediklerini vurguladı. Konferans çerçevesinde KOBİ’lerin ortak yatırımı ve gelişimi için TOBB ve Katar TSO arasında işbirliği anlaşması da yapıldı. Konferansta, katılımcı şirketler arasında ikili görüşmeler de organize edildi.
Sizde para, bizde girişimci ruh var
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki darbe girişimine karşı demokratik desteğin ilk Katar Emiri tarafından verildiğini hatırlatarak Türkiye olarak bunu unutmayacaklarını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, Katar’ın 2030 vizyonu doğrultusunda enerji bağımlı ekonomiden ticaret ve imalat sanayii ülkesine dönüşme hedefinin büyük önem taşıdığını belirterek, Türkiye’nin girişimcileri ve Katar’ın sermayesi ile bu yönde güçlü bir işbirliği imkanı bulunduğunu kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, “Gelin güçlerimizi birleştirelim. Bizde büyük bir tecrübe ve girişim gücü var. Katar’da bizde olmayan en büyük şey sermaye girişimi, ucuz enerji var. Projeleri bir araya getirelim. Sizde para var, bizde girişimci ruh var. Bu iki ruhu birleştirelim, Made in Katar markası ile Türkiye- Katar ortaklığını bütün dünyaya kabul ettirelim” dedi.
57 ülke bir ABD bir Çin etmiyor
Konuşmasında İslam ülkeleri işbirliği eksikliğine vurgu yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu 57 İslam ülkesinin dünya ekonomik büyüklüğünden yüzde 10 pay aldığını hatırlatarak, ABD’nin payının yüzde 25, Çin’in yüzde 15 olduğunu belirtti.
Hisarcıklıoğlu, “57 İslam ülkesinin toplamı bir ABD, bir Çin etmiyor. Daha vahimi dünyanın en fakir 48 ülkesinin 21’i maalesef İslam ülkeleri. Çok açık söylüyorum, Allah bunun hesabını hepimize sorar. Bakın değerli dostlarım, Avrupa Kıtası, tarihte 2 büyük dünya savaşını çıkarmış bir coğrafya. En son 70 yıl önce birbirlerinin ülkelerini yerle bir ettiler. Yok ettiler. Ama bugün dünyanın en müreffeh ve huzurlu coğrafyası haline geldiler.Bunu nasıl yaptılar? Tek bir şey yaptılar; Ticaretin gücünü keşfettiler. Her zaman söylüyorum: Huzur-Ticaret- Zenginlik. Ticaret olunca huzur geldi, zenginlik geldi. Dün birbirlerine günahını vermeyen Avrupa ülkeleri bugün dış ticaretinin tam yüzde 70’ini birbiri ile yapar hale geldi. Peki İslam ülkeleri olarak biz ticaretimizin ne kadarını birbirimizle yapıyoruz. Sadece yüzde 19. Kültürümüzde çok güzel bir söz var: Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır. Yani Allah bereketi Müslüman’a vermiyor. Bir araya gelene veriyor. Rahmet ve bereket istiyorsak bir araya gelmek zorundayız” şeklinde konuştu.
İki anlaşma önemli
Hisarcıkloğlu, İslam ülkeleri arasında tercihli ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesi için Körfez ülkelerinin taviz listelerini vermesi gerektiğini hatırlatarak Katar’dan burada öncülük etmesini istedi. Türkiye ile Körfez Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı arasındaki serbest ticaret anlaşmasının da büyük önem taşıdığını belirten Hisarcıkloğlu bunun için ivedilikle hayata geçirilmesinin ticarete büyük katkı vereceğini anlattı.
KOBİ girişimlerini destekleyeceğiz
Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Khalifa bin Jassim Al Thani de 2030 vizyonu doğrultusunda KOBİ girişimlerini destekleyeceklerini, özellikle finans araçları üzerinde çalıştıklarını belirtti. Thani, genç girişimcilik ve yaratıcı girişim türlerine odaklandıklarını belirterek, buna yönelik eğitim programları üzerinde de çalıştıklarını açıkladı. Öte yandan, toplantının ardından, Katar’da kurulan Türk hastanesinin açılışı da yapıldı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:29)