E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Resmi temaslar için Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile stratejik bir ilişki geliştirmesi gerektiğini söyledi. AB’nin iç işleyişinde ve dış ilişkilerinde daha bütünleşik hareket etmesi için seçildiği Mayıs 2017’den bu yana çaba gösteren Macron, “Avrupa Birliği’nin, savunma konuları da dahil, Türkiye ile stratejik bir ilişkiye ihtiyacı var” ifadesini kullandı.
Stratejik ilişkilerin Rusya ile de geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Macron, Türkiye ve Rusya ile kurulacak stratejik ilişki anlayışının “istikrar” ve “uzun vadede güç ve uyum” sağlayacağını kaydetti. Macron Rusya ile ilişkilerin Soğuk Savaş sonrası dönemde modernize edilmeye ihtiyaç duyduğunu aktarırken, siber güvenlik, savunma ve stratejik ilişki konularında Rusya ile AB arasında yeni bir ilişki kurulması gerektiğini ve burada yakalanacak uyumun Avrupa’nın gideceği yönü göstereceğini söyledi.
ATATÜRK YORUMU İLİŞKİLERİ GERMİŞTİ
Fransa Cumhurbaşkanı Pazartesi günü de Türkiye’nin AB ile ilişkileriyle ilgili bir takım mesajlar vermişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “pan-İslamist” bir bakış açısına sahip olduğunu belirten Macron, çoğu zaman Avrupa’ya ve AB’nin prensiplerine karşı bir tutum aldığını söylemişti. Macron ayrıca “Soğuk Savaş’ı geride bıraktık ve Erdoğan’ın Türkiye’si, (Mustafa) Kemal Atatürk’ün Türkiye’si değil” ifadesini kullanarak, Türkiye’nin AB üyelik sürecine dair olumsuz bir tablo çizmişti.
Fransız liderin sözleri sonrası Türkiye Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak, kullanılan ifadeleri “derin bir teessüfle” karşıladıklarını belirtmişti. Bakanlık, “Macron’un ülkemize ilişkin açıklamaları, hemen her platformda defaatle izah etmemize rağmen, Türkiye'nin gerçeklerini anlamaktan uzak olduğunu bir kere daha göstermiştir” sözlerini kullanmıştı.
“AVRUPA’NIN GÜVENLİĞİ ABD’YE DEĞİL BİZE BAĞLI”
Deutsche Welle Türkiye’nin haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı bu hafta başında da bir açıklama yaparak AB’nin güvenliğini sağlamak için yeni bir tasarının yolda olduğunu ve ABD’ye olan bağımlılığın azaltılması gerektiğini söylemişti. Macron,”Avrupa, güvenliği için sırtını daha fazla ABD’ye yaslayamaz. Avrupa’nın güvenliğini sağlamak bize bağlı” ifadesini kullanmış ve “yeni girişimlerde bulunmalı ve yeni ittifaklar oluşturmalıyız” demişti.
40 yaşındaki Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları ABD Başkanı Donald Trump’ın son dönemde AB’ye karşı artarak devam eden çıkışları ışığında gelmişti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
AB bizi almasin. . Ticari işbirliği ve stratejik ortaklık bize uyar. Ha bi de vizesiz geçiş. .
Bizim jandarmamız olun diyor.
Tamam ab ye almayın zaten ab nin hrıtiyan kulübü olduğunu biliyoruz.ama Türkiyeyle geleceğe dönük stratejik işbirliğini artırın.Türkiyeyle ortak savunma projeleri gerçekleştirin.AB Türkiyeyle ancak güçlü olabilir yunanistanla değil.Yunanistan size bir sürü sorun çıkardığı halde ona milyarlarca avruyu verip duruyorsunuz.Ama Türkiye 4 milyon mülteciye baktığı halde hiç bir yardım vermiyorsunuz.Sizin üstün medeniyetiniz bu mu.Eğer buysa sizin medeniyetinizin içinde insanlık yok maalesef.İnsanlığın olmadığı yerde medeniyetten de söz edilemez. İkircikli sözleri bırakıp Türkiyeyle sıkı işbirliğine geçin.Sizin sınırlarınız Türkiyeyle güvenli hale gelecektir.Aksi halde sizin sınırlarınızda tehlikeye girer.
Ünlü ABD’li derbe finansörü spekülatör George Soros, Türkiye’nin en iyi ihraç ürünün ordusu olduğunu söyleyerek, emperyalist ülkelerin ülkemizden beklentisinin ne olduğunu ortaya koymuştu. Soros, 2003’te kendisinden Türkiye ile Arjantin’i karşılaştırmasını isteyenlere şu yanıtı vermişti: “Türkiye’nin Arjantin’den tek farkı stratejik pozisyonudur. Bu stratejik pozisyonuna bağlı olarak, Türkiye nin en iyi ihracat ürünü de ordudur.” Kore’ye Türk askeri gönderildiği dönemde, zamanın ABD Dışişleri Bakanı Dulles, Türk askerinin kendilerine maliyetinin “23 sent” olduğunu söylemişti. Kaynak Yeniçağ: Soros: En iyi ihraç malınız, askeriniz!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:24)