E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
M-Çiçeği virüsü endişesi, aşı üreticisi şirketlerin hisselerinde belirgin yükselişleri de beraberinde getirdi.
JYNNEOS aşısıyla bilinen Danimarka merkezli Bavarian Nordic'in hisseleri Cuma sabahı yaklaşık yüzde 17,6 oranında değer kazandı. JYNNEOS, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (U.S. Food and Drug Administration - FDA) tarafından onaylanan iki maymun çiçeği aşısından biri olurken, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ - WHO) Bağışıklama Stratejik Uzmanlar Danışma Grubu (SAGE) tarafından da tavsiye ediliyor.
Şirket, önümüzdeki yıl sonuna kadar Afrika ülkeleri için yaklaşık 10 milyon doz aşı üretme kapasitesine sahip olduğunu ve şu anda 300.000 doz aşının sevkiyata hazır olduğunu duyurdu.
Cuma günü Çinli virüs tespit kiti üreticisi Shanghai ZJ Bio-Tech'in hisseleri yüzde 7,91, Japon tıbbi araç tedarikçisi Precision System Science'ın hisseleri ise yüzde 5,28 oranında değer kazandı. M-Çiçeği aşısı bulunmayan diğer ilaç şirketleri de bu trendden faydalandı. AstraZeneca'nın hisseleri yüzde 1,36, Novo Nordisk'in hisseleri ise yüzde 2,34 oranında arttı.
Sağlık hizmetleri hisselerine rağbet arttı
Kovid-19 vakalarının çok sayıda ülkede yeniden artış göstermesi ve Paris Olimpiyatları'nda sporcuları etkilemesi nedeniyle sağlık hizmetleri alanındaki hisseler son birkaç haftadır özellikle Asya'da ilgi görüyor.
Profesör Dimie Ogoina, DSÖ'nün web sitesinde yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Afrika’nın bazı bölgelerinde görülen ve cinsel yolla bulaşabilen yeni bir maymun çiçeği varyantının yayılması ile birlikte artan vakalar, sadece Afrika için değil tüm dünya için acil bir durum. Afrika'da maymun çiçeğinin ihmal edilmesi ve 2022'de küresel bir salgına neden olması, tarihin tekerrürünü önlemek için kararlı bir şekilde harekete geçilmesi gerektiğini gösteriyor.”
DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti ise, “Maymun çiçeğini engellemeye yönelik önlemleri güçlendirmek için ülke ekiplerimiz, topluluklar ve hükümetlerle yakın işbirliği içinde önemli çabalar devam etmekte” dedi.
1958 yılında keşfedildi
'Maymun çiçeği’ ya da mpox olarak da bilinen M-Çiçeği virüsü, 1958'de Danimarka'da araştırmalarda kullanılan maymunlarda keşfedildi. İlk insan vakası ise 1970'te Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde dokuz aylık bir çocukta görüldü. Maymun çiçeği, 2022-2023 yıllarında küresel bir salgına yol açmıştı.
Son zamanlarda, yeni bir varyant ortaya çıktı ve daha önce virüs vakalarının bildirilmediği Uganda, Kenya, Burundi ve Ruanda gibi ülkelere yayıldı. DSÖ, maymun çiçeğini en son Mayıs 2022'de uluslararası endişe yaratan bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan etmişti. BBC'nin perşembe günü yayınladığı haber, İsveç makamlarının Afrika dışındaki ilk enfeksiyonu tespit ettiklerini doğrulamıştı.
ONCSM: Maymun çiçeği virüsü çalışmaları
Oncosem maymun çiçeği virüsü için çalışmalarına başlıyor
Maymun çiçeği virüsünün 'en tehlikeli varyantı' yayılıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Tüm hastalıkları laburatuar da kendeleri üretip ortama yayıyorlar sonra da yalandan önce eşeğini kayıp ettiklerini söylüyorlar sonra eşeğini bulmuş gibi sevinç çığlıkları yapıp milleti kandırıyorlar. Sonra yok ilacını bulduk yok aşısını bulduk muhatbetleri yapıp trilyonlarca doları kasalarına indiriyorlar ne güzel hayat değil mi arkadaşlar.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:29)