E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Marmara ve Kuzey Ege'de az çıkması nedeniyle kilogram fiyatı 200 liraya ulaşan "denizlerin prensi" lüfer, bollaşacağı ümidiyle beklenen soğuk havalarda da kendini göstermedi.
Denizlerde av sezonunun başladığı 1 Eylül'den bu yana beklentilerin altında avlandığı için kilogram fiyatı 80 liradan 200 liraya kadar yükselen lüfer, tezgahlardan ve sofralardan uzak kaldı.
Balık türlerindeki azalma nedeniyle Çanakkale Balık Hali'nde bazı esnaf kepenk açmazken, tezgahlarını doldurmaya çalışan balıkçılar ise çeşit sunamamaktan yakınıyor.
Çanakkale'de alışveriş için balık haline gelen Hasan Yılmaz, uzun yıllardır ilk kez tezgahları bu kadar boş gördüğünü söyledi.
"Şeklini şemailini unuttuk"
Özellikle lüferin görüntüsünü bile unutmaya başladıklarını ifade eden Yılmaz, "Ben 65 yaşındayım. Her yıl bol olurdu lüfer ama bu yıl hiç yok gibi. Şeklini şemailini unuttuk balığın. Sanırım yanlış avlanmadan dolayı bu türü bitirdik bizler. Umarım bir düzenleme yapılabilir." dedi.
Balıkçı esnafı Tuncay Dinç de lüferin az olması nedeniyle kilogram fiyatının 200 liraya kadar ulaştığını belirterek, "Havalar soğuduktan sonra bollaşması bekleniyordu hiç çıkmaz oldu. 1 hafta kadar önce koca balık halinde sadece 7 lüfer vardı. Bu yıl iyice yok oldu. Palamutta sıkıntı yok ama lüfer yok. Fiyatı çok yükseldi. 150 oldu, 200 oldu." diye konuştu.
Esnaf Fırat Tayden de fiyat artışının bu yıl en üst seviyeye ulaştığını, özellikle lüferin az oluşu nedeniyle diğer türlerde de artış görüldüğünü kaydetti.
Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Merkez Birliği ve Çanakkale Merkez 1 No'lu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz da denizlerde balık miktarındaki azalışın birçok faktöre dayandığını ifade etti.
Küresel ısınma, denizlerdeki aşırı kirlilik ve bilinçsiz avlanma gibi nedenlerle lüferin yok denilebilecek kadar azaldığını dile getiren Özkurnaz, şöyle konuştu:
"Denizlerde balık oranı giderek azalıyor. Çanakkale Boğazı'na baktığımızda düne kadar trollerin kıyılarda avlanmasının kesinlikle yasaklanması gerektiğini dile getiriyorduk. Çünkü troller diplerde yer alan balık yuvalarına ve yumurtalarına ciddi zararlar veriyor. Bugün baktığımızda gırgırların da boğazlarda aynı zararı verdiğini görüyoruz. Son bir yıllık dönemde lüfer balıkçılığına baktığımızda sayısında aşırı bir azalma görüyoruz. Özellikle kıyı balıkçılığıyla uğraşan balıkçılarımız bu yıl kazanç sağlayamadı."
"Lüfer bulmak imkansız"
Balıkesir Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Birliği Başkanı Nihat Işık ise lüferi bulabilmenin, fiyatının 200 liraya ulaşması nedeniyle birçok kişi için de yiyebilmenin imkansız hale geldiğini söyledi.
Lüferin dışında diğer türlerde de azalma yaşandığına işaret eden Işık, şunları kaydetti:
"Lüfer göç balığı olduğu için eylül, ekim, kasım aylarında kendini gösterir bol olur. Aralık ayında ise az olurdu. 24 metre yasağı nedeniyle bu 3 ayda lüferi avlayamıyoruz. Lüfer balığının geçtiği su belli. 7-10 kulaç arasında gidiyor. Çanakkale'den göç eden lüferin yüzde 90'ı geriye dönmüyor. Moritanya'da kofana olarak yeme gidiyor. Sadece eylül, ekim ve kasım aylarında 24 metre yasağı kalktığı zaman lüferi yiyebiliriz."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:38)