E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaLondra'da gecelik TL swap faizi 1050'ye fırladı---

Londra'da gecelik TL swap faizi 1050'ye fırladı

Londra'da gecelik TL swap faizi 1050'ye fırladı
04 Ağustos 2020 - 14:40 borsaningundemi.com

Londra'daki swap piyasasında Türk Lirası'nın gecelik vadede TL faizi 29 Temmuz'daki yüzde 6.8 olan seviyeden yüzde 1050'nin üzerine çıktı.

Londra piyasasında lira sıkışlığı, swap faizinde sıçramaya yol açtı. Londra piyasasında gecelik vadede lira faizi en son tam gün işlem olan 29 Temmuz'daki yüzde 6.8 olan seviyeden yüzde 1050'nin üzerine yükseldi.

Londra swap piyasalarında gecelik vadede lira faizleri Türk bankalarının Londra piyasalarına lira akışını durdurmalarıyla Nisan 2019'da yüzde 1.200'e sert yükseldikten sonra odak noktası haline gelmişti.

Londra swap piyasasında lira likidite elde eden yabancı bankalar bu likiditeyi zaman zaman spot piyasada liranın değer kaybedeceğine yönelik yeni pozisyon almak için kullanıyordu. Geçen yıl bunu engellemek adına önce Türk bankaları ilgili piyasaya fon sağlama eğilimini kesmiş ardından da BDDK bankaların ilgili işlemlerini özkaynakları ile orantılı olarak oldukça sınırlamıştı.

Rabobank'ta gelişmekte olan piyasalar döviz stratejisti Piotr Matys, "Görünüşe göre aynı aracı daha önce kullandıkları ve lirayı mümkün olduğunca pahalı hale getirmeye çalışarak piyasayı liraya karşı bahse girmekten vazgeçmeye çalıştıkları anlaşılıyor. Bunun dolar/liranın 7 psikolojik seviyesini savunma stratejisinin bir parçası olduğunu ve liradaki son dönemdeki satış baskısı ve düşen döviz rezervleri ile ilgili artan endişeleri yansıttığını düşünüyorum" dedi.

BDDK'nın geçen yıl para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların yasal özkaynakları ile sınırlaması sonrası ise bu piyasalarda işlem hacimleri yok denecek kadar azaldı. BDDK, liranın 2018'de tarihi zirveyi test etmesinin ardından, Ağustos 2018'de swap işlemlerinin özkaynak toplamına oranını önce yüzde 50'ye ardından kademeli olarak bazı işlemlerde yüzde 1'e kadar indirdi.

Swap sınırlamasını piyasada etkili olan bir araç olarak tanımlayan Matys, "Asıl mesele istikrarsız ve kırılgan para birimi. Bu (swap adımı), liranın dolar karşısında istikrar kazanmasına imkan tanıyabilir, ancak yapısal sorunların devam ettiği ve düzgün bir şekilde ele alınmadığı bir zamanda sadece kısa vadeli olur... bu tür sert araçları yeniden kullanmak zorunda kalınması liranın ne kadar kırılgan olduğunun bir teyidi" dedi.

Gecelik TL swap faizi Nisan 2019'da yüzde 1200'e yükseldikten sonra zaman zaman yaşanan sıçrama hariç tutulduğunda genel olarak yatay bir seyir izliyordu. Swap getirileri zaman zaman dalgalansa da 2019 Nisan'dan beri 800 puanı hiç aşmamıştı.

TL swap faizlerindeki artış borsada düşüşe neden oluyor

Swap nedir?

TCMB'nin (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) terimler sözlüğünde swap şu şekilde açıklanıyor:

"İki tarafın bir varlık veya yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işlemdir. Örneğin on yıllık sabit faizli borca sahip bir firma ile benzer ancak dalgalı faizli borca sahip bir firma birbirlerinin yükümlülüklerini değiştirebilir.

"Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan riski en aza indirmek amaçlanmaktadır."

Swap, TCMB'nin terimler sözlüğünde de aktarıldığı gibi özellikle döviz kurlarında oynaklığın yaşandığı zamanlarda yatırımcının bu oynaklıktan kaynaklanan riskinin önünü alması için önemli bir araç olarak ortaya çıkıyor.

BDDK geçen yıl swap işlemlerini sınırlamıştı

BDDK, geçen yıl Ağustos ayında Türk Lirası'nda yaşanan hızlı değer kaybının ve oynaklığın önüne geçmek için bankaların swap işlemlerine kısıtlama getirmişti.

Bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptığı bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal özkaynaklarının yüzde 25'ini geçemeyeceğini açıklamıştı.

Bu sınırlamaya, bankaların vadeli TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve benzeri swap dışındaki türev işlemlerin de dahil edildiği belirtilmişti.

BDDK'nın aldığı bu önlem, TL'nin kayıplarını geri almasında ön ayak olmuştu. BDDK, aldığı önlemler kapsamında TL'nin yaşadığı oynaklığı engellemek için swap işlemlerine kısıtlama getirerek spekülatif işlemlerin önünü kesti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tarık Tufan 05 Ağustos 2020 00:05

    Bu kadar getiri vatandaşa neden yok? Borsa çöktü. Devlet ne kadarda çok vatandaşı düşünüyor. Vay be.

  • Mertcan04 Ağustos 2020 22:38

    Swap faizi düşmeye başladı galiba , dolar da yön aşağı görünüyor.

  • Mucise Reis ;)04 Ağustos 2020 18:30

    Yabancı işi biliyor... İngiltere de swapda kilit yediler... Türkiye de TL tahvilleri satmaya başladılar, aynı anda Bistte endeks düşüş olacak diye oynayarak, viopda ve alternatif piyasalarda Türkiye borsasına oynadılar... Yani Yabancı gene kazandı :D  Türk ekonomi oyuncak oldu. Swapdaki kaybını, açığını Bist düşüş ile pozitife çevirdiler ve Borsa İstanbuldan çıkış işleminide gerçekleştirmiş oldular. Gerçekten de Yabancı zarar yapmadan her türlü çıkıyor. Bizim yerlide, takas göremez, derinlik bilmez, verilere ulaşamaz, gecikmeli ekrandan borsa yatırımı yapar :D  Yabancı paralı, parası olan hep haklı.

  • Serjan aaaaaaaaaa04 Ağustos 2020 22:19

    La siz hiç mi sayı saymayı bilmiyorsunuz yoksa hiç dayak mı yemediniz? yabancılar 20+ senedir taşıyor o hisseleri ve her sene temettüsünü almış. neredeyse bedavaya geliyor adamların maliyetleri. sıfıra kadar da verseler hepsi kar. siz bu kafa ile adam olmazsınız.. google a sor.. yabancılar + borsa payı + yıllara göre değişim. önce öğren. sonra yorum yap.

  • Serjan04 Ağustos 2020 20:01

    Ne salaksın..Yabancı zararına kağıtt veriyor..TL açığını kapatmak için..En fazla satış bankalarda karları mı vardı...

  • Basit04 Ağustos 2020 19:05

    Masayı kuran onlar tabi kazanırlar borsadan satar kazanız viopda kazanır dolarda kazanır,kısası kasa her zaman kazanır ne zaman kendi masanı kurarsın o zaman sen kazanırsın yoksa şekil A da görüldüğü gibi Ky miş bilmem neymiş alayımız bir araya gelsek bir citi etmiyoruz,varsa ben ederim diyen çıksın karşılasın satışlarını yiyorsa...

  • Haso paso04 Ağustos 2020 18:02

    Iyi yapmışlar ejnebilere😀

  • Hakkı Bilir04 Ağustos 2020 17:59

    TL bulamayan yabancılar açıklarını kapamak için BİST de satış yapabilirler, fakat sizler malınıza sahip olun telaşla satıp sonra bizi silkelediler demeyin sabırlı olun  

  • Halik04 Ağustos 2020 18:28

    Aldıkça zarar aldıkça zarar Dibi ni bulamadık

  • Akşamlaaa04 Ağustos 2020 18:14

    Hadi ya akşam mı yazdın bnu :))

  • Volkan04 Ağustos 2020 17:40

    Olmayan para ile Londra'da spekülasyon yapılınca bir yerde tıkanmış olmalılar, Ust akıldan habersiz spekülasyon yapan küçük oyuncular muhtemelen.

  • SALİM04 Ağustos 2020 17:16

    YANGIN VAAAARR,,BÖYLE BORSA OLMAAAAZZZZ,,,HANİ MÜDAHALE.

  • Abdülhamit torunu 04 Ağustos 2020 16:42

    Ah ah ulan dünya ülkeleri bizi kiskanmayinki yolumuza DEVAM edelim bak başkanlık sistemi GELDİ AYASOFYA ibadete açıldı işsizlik düştü DOLAR tepe taklak avro altın tepetaklak sakın ha Almanya Amerika Ingiltere BIZI artık kiskanmadan vazgeçin

  • Wers 04 Ağustos 2020 16:20

    Yani bu bilerek yapılıyorsa engel olunamıyormu 3 gündür borsanın içine ettiler

  • Kaçan Grup04 Ağustos 2020 16:08

    kriz çıkaracaklar, bizim süper zekalar

  • yatırımcı04 Ağustos 2020 16:06

    Bir yeri düzeltirken diğer tarafı bozuyorsunuz. Olan KY ye oldu

  • Sinan Bey 04 Ağustos 2020 16:04

    Kendi vatandaşlarına verse ya o kadar getiri elin gavuruna vereceğine. Ne kadarda halkı düşünüyorlar.

  • Halil04 Ağustos 2020 18:27

    Gerçekten bi mok bildiğin yok Bu zekayla ne işin var buralarda

  • Swap savar04 Ağustos 2020 18:03

    Bi mok bilmeyen sığır. Muhalif olacam diye cahillik ediyon.

  • ???04 Ağustos 2020 16:03

    TL yi ne yapacaklarmış? Dolar'amı yatacaklardı? Demekki gecelik %3,5 verip %35 alabileceklerini varsayıyorlar