E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bir süredir yazılı ve görsel basında yer alan bir haber tam 5 milyon kişiyi yakından ilgilendiriyor. 27 Aralık 2017'de büyük bir boykot hazırlığı var. Tüm Restoranlar Lokantalar Ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) üyesi restoranlar o gün kendilerine piyasada 'ticket' olarak adlandırılan yemek kartlarıyla ile ödeme kabul etmeyecek.
GÜNLÜK YEMEK KARTI
Yemek kartı kendi bünyesinde, çalışanlarına yemek vermeyen işletmelerin kullandığı bir ödeme aracı aslında. İşletmeler çalışanlarına limitler belirleyip günlük ya da aylık yemek kartı veriyor. Çalışanlar da bu karların geçerli olduğu restoranlara gidip para veya kredi kartı yerine bu kartlar aracılığı ile ödeme yapıyor. Günlük limitin üzerinde harcama yapan kartlarını erken bitiriyor, az harcayanın ise cebine kalıyor.
Günlük limit 15.12 TL'nin üzerindeyse gelir vergisi ve damga vergisiyle brütleşmesi gerekiyor. Bu yüzden genelde şu anda günlük yemek limitleri 10-15 TL arasında. Ortalamanın ise 13 TL olduğuna dikkat çekiliyor. İşin vatandaş yani çalışan tarafında görünen yüzü böyle. Yani yemek kartı aslında basit bir ödeme aracı. Ancak perde arkasında yaşananlar bu kadar basit değil. Çünkü perde arkasında büyük bir kavga var.
PATRON İNDİRİM İSTİYOR
Piyasadaki ticket yani yemek kartı şirketlerinin neredeyse tamamı yabancı sermayeli. Çalışanlarına yemek kartı dağıtacak işletme sahibi yani patron önce bu şirketlerin kapısını çalıyor ve tek tek teklif alıyor. Kendisine en fazla indirim yapan yemek kartı şirketini tercih ediyor. Her bir çalışanına ayda 325 liralık yemek fişi dağıtan bir işletme aslında yemek kartı şirketine örneğin yüzde 5 indirimle 310 lira ödüyor. Diğer bir değişle 15 lira patronun cebine kalıyor. Yemek kartı şirketleri 325 liralık fişi 310 liraya sattığına göre bundan zarar edecek değil mi? Hayır zarar etmiyor. Yemek kartı şirketi de gidiyor restoran sahibinden yüzde 10 komisyon istiyor! Yani 32.5 lira!
VATANDAŞ ZARAR GÖRÜYOR
Hürriyet'ten Sefer Levent'in haberine göre restoranlar için yüzde 10 bugünkü kâr marjları düşünülürse az bir rakam. O ne yapıyor derseniz, ya az kazanca razı oluyor ya da olduğundan daha kalitesiz malzemelerle, eksik porsiyonlarla açığını kapatmaya çalışıyor. Tüm bu sistemden zararı kim görüyor? Çalışan yani vatandaş.
"BOYKOTA HAZIRIZ"
Restoranlar yabancı şirketlerin Avrupa'da yüzde 2-3 komisyonlar alırken Türkiye'de yüzde 10 civarında komisyon almasına isyan ediyor ve bu sistemin baştan aşağı değişmesini istiyor. Boykot çağrıları üzerine dün önce TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl'ü aradım. Bingöl, "Dünya da uygulanan komisyon oranları maksimum yüzde 3 seviyesinde olmasına rağmen özellikle yurtdışı menşei olan yemek çeki firmaları ülkemizde bu oranı yüzde 9 -10 seviyeleri ile uygulamakta tabiri caiz ise sömürü sistemi dayatmaktadır. Bizde bu işin mevzuatı yok. Restoran ve lokanta sektörü de vatandaş da zarar görüyor" dedi. Bingöl komisyon oranları yüzünden yemek çeki şirketlerinin karlarına yarı yarıya ortak olduğunu söyledi. Bingöl konunun önemine dikkat çekmek için 27 Aralık'ta bir günlük boykota hazırlandıklarını da sözlerine ekledi.
İTO KARAR ÇIKARDI
Restoranların isyanı karşısında İstanbul Ticaret Odası (İTO) da sessiz kalmadı. İTO Başkanı İbrahim Çağlar İTO Meclisi'nin kasım ayı toplantısında yaptığı konuşmada, "Odamızın uzun zamandır müdahil olduğu bir konu da Yemek Çekleri. Sonuç olarak komisyon oranları ve vadelerin uzun olması lokantacıları rahatsız ediyor. Biz İstanbul Ticaret Odası olarak; Orta yolun bulunması amacıyla her iki tarafla da toplantılar yaptık.
Geldiğimiz noktada yemek çeki firmalarının bu hizmeti satın alan şirketlere iskonto uygulamaması yönünde bir düzenleme yapılması amacıyla İç Ticaret Genel Müdürlüğüyle temas halindeyiz. Bir heyetimiz konuyu bizzat İç Ticaret Genel Müdürü ile paylaştı. Diğer yandan biz de Oda olarak şöyle bir Uyulması Zorunlu Mesleki Karar çıkardık. "Yemek kartı firmalarınca bu kartları kullanan işletmelere iskonto verilmeyecek ve aynı zamanda kartları kullanan işletmeler yemek çeki firmalarından iskonto talep etmeyeceklerdir."
Bu kararı da yiyecek içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerle ilgili Derneklere ve Federasyonlara, yemek çeki firmalarına ve üyelerimize duyurduk. Üyelerimiz bu mesleki karara uymazlarsa uyarı, kınama ve üyelikten çıkarmaya kadar giden yaptırımlarla karşılaşacaklar. Çünkü burada yemek çeki kullanmak için iskonto isteyen firmalar açısından haksız bir kazanç, lokantalarımız açısından da katlanılan haksız bir maliyet var. Kimse personelinin yemek parası üzerinden kâr elde etmeye çalışmamalı" diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Gerçekten de bu şirketler yiyecek sektörünün sırtından haksız ve fahiş kazanç elde ediyor, bsşta yemek sepeti ve diğerleri bunların komisyon oranları yüzde 3 ü geçmemeli veya bu sistem tümden kaldırılmslı, bbu yük restorantların üzerinden alınmslıfır
Sodexho ticket ve diğerleri ceplerini dolduruyor. Gerek yok bence. Komisyonsuz bir sistem kurgulanip bu firmalar taca atılabilir.
Konuşmaya bile gerek yok yabancı sermayeli bu tür şirketler ülkede faaliyetleri bir şekilde sonlandırılmalı.. İstihdama ve üretime katkıları yok çünkü..Kazanç gani..
yemek kartı çalışanın lehine değildir.
yemek kartını patronlar genelde vergi kaçırmak için kullanılırlar. Yasal vergi kaçırma yolu
bence yemek ceki toptan iptal edilmeli. Bankalar bu konuya el atmalı. Banka kartlarına baglı bir yemek hesabı olmalı. İsveren bu hesaba para yatırmalı ve calısanda bu hesap uzerinden restorana para odemeli. Aracı firmalara hic gerek yok bence
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:11)