E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD'li savunma şirketi Lockheed Martin ve otomobil üreticisi General Motors (GM), ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Ay görevlerinde kullanması için bir uzay aracı geliştirmek üzere işbirliği yapacaklarını açıkladı.
Kamuoyuna bugün duyurulan projenin henüz NASA'dan ödeme almadığı belirtildi.
Şirketler, araçların NASA'nın 2024'te Ay'a yeniden gitmek için başlattığı Artemis programında kullanılmasını hedefliyor.
Hafif ve dayanıklı olacağı belirtilen araçlarla, 2024 görevine katılacak astronotların Ay'da 1970'lerin Apollo astronotlarından daha ileri ve daha hızlı şekilde keşif yapmasını amaçlanıyor. Zira, o zaman kullanılan Ay araçları, indikleri noktadan 7.6 kilometre uzağa kadar gidebilmişlerdi.
Şirket yetkililerine göre, tasalanana araç, aynı anda iki astronot taşıyabilecek kapasitede olacak ve hem manuel hem de otonom şekilde çalışabilecek.
Eski bir NASA yöneticisi olan ve şu anda Lockheed Martin’in Ay keşiflerinden sorumlu başkan yardımcısı olan Kirk Shireman, otonom özellik sayesinde araçların astronotları Ay'ın güneyindeki karanlık bölgeler gibi tehlikeli noktalardan güvenli bir şekilde uzak tutmaya yarayacağını belirtti.
Shireman, araçlar sayesinde bu karanlık köşelerden toplanan donmuş suların, içmek, bitki yetiştirmek ve roket yakıtı oluşturmak için de kullanılabileceğini söyledi.
Araçların henüz geliştirilme aşamasında olduğunu söyleyen Shireman, "(Araçların) Olabildiğince hafif, güçlü ve uzun ömürlü olmasını istiyoruz" dedi.
Şirketler ayrıca projeleriyle ilgili bir tanıtım filmi de paylaştı.
NASA, SpaceX ile projeye devam etmeyeceğini açıklamıştı
Mayıs ayının başında NASA'nın Artemis projesi için uzay aracı arayışında iki ezeli rakip Jeff Bezos ve Elon Musk, Blue Orijin ve SpaceX aracılığıyla yeniden karşı karşıya gelmiş ancak NASA, SpaceX ile projeye devam edeceğini açıklamıştı.
Blue Origin, Dynetics ve SpaceX'in projelerinin değerlendirilmesinden sonra 2.9 milyar dolarlık anlaşma Elon Musk'ın şirketi ile gerçekleşmişti.
Ancak Blue Origin, NASA'nın bu kararına itiraz ederek Hükümet Sorumluluk Bürosu'na bir protesto başvurusunda bulunmuştu. Bu protestoya Dynetics de eklenmiş ve bunun üzerine NASA bir süre projeyi durdurma kararı almıştı.
NASA sözcüsü Monica Witt, 26 Nisan'da yapılan itirazlar sonucunda sorunlar çözülene kadar projenin askıya alındığını duyurmuştu.
NASA'nın Artemis programı kapsamında 2024'ten önce iki deneme uçuşu gerçekleştirilmesi bekleniyor. Artemis-I ve Artemis-II adı verilen bu denemelerde, SLS roketi ile fırlatma ve Orion uzay aracı ile denemeler yapılacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:03)