E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Özelleştirilen bazı elektrik dağıtım şirketleri ödeme zorluğu yaşıyor. Elektrik paralarını düzenli ödemeyen dağıtım şirketlerine ihtarname gönderilmeye başlandı. Yeni çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunu’na göre yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketler için yönetimine el koymanın yanında lisans iptali de söz konusu.
Kamu elektrik dağıtım şirketlerinin tamamı özelleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na göre, ağustos ayına kadar kamunun elindeki şirketlerin tamamı, özel sektöre devredilmiş olacak. Ancak, devir işlemlerinin devam ettiği süreçte sektörde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Enerji Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, son aylarda mali (fatura ödeme) yükümlülüklerini yerine getirmeyen bazı elektrik dağıtım şirketlerine ihtarname gönderilmeye başlandı. Mevzuat gereği, ihtarnameye rağmen mali sorumlulukları yerine getirmeyen şirketler için yönetime atama veya el koyma gündeme gelebilecek. Atamalara rağmen yasal sorumluluklar yerine getirilemezse lisans iptali söz konusu olacak. Türkiye’de 21 elektrik dağıtım şirketi (Bölge) faaliyet gösteriyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’ye (TEDAŞ) ait Elektrik Dağıtım Şirketleri’nin (EDAŞ) tamamını ihale yoluyla özelleştirdi. Halen devam eden devir işlemlerinin ağustos ayına kadar tamamlanması hedefleniyor. Mevzuat gereği ihaleyi kazanan şirketler, ihale bedelleri ödemenin yanında elektrik alım-satım bedeli, personel ücretleri, vergiler gibi yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeleri gerekiyor.
Enerji Bakanlığı şirketlerinden Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ), elektrik aldığı halde parasını ödemeyen dağıtım şirketlerine ihtarname göndermeye başladı. İhtarnamede TETAŞ, elektrik fatura bedeli ile gecikme faizleri istiyor. İhtarnamede, aksi halde Elektrik Satın Alım Anlaşması (ESA) hükümlerinin uygulamaya konulacağı uyarısı yapılıyor. Bakanlık kaynaklarına göre, özelleştirilen bütün dağıtım şirketlerinin mevzuat gereği yasal mecburiyetlerini zamanında yerine getirmeleri gerekiyor. Aynı kaynaklar konuya açıklık getirdi: “Dağıtım şirketinin yükümlülükleri mali (fatura ödeme, personel ücretleri) olabileceği gibi elektrik arıza, kesinti gibi hizmet kalitesiyle de ilgili olabilir. Bütün bu sorumluluklar yasada belirtildiği şekil ve zamanda yerine getirilmesi gerekir. Aksi halde kanun gereği, mevzuata uymayan şirketlerin yönetimine el koymanın yanında lisans iptaline kadar müeyyideler gelebilir. Şirketler, bu konuda çok hassas davranmalı.”
Kanun, lisans iptalini emrediyor
Yeni çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunu (EPK), elektrik dağıtım şirketlerinin elektrik parası dahil yasal yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesini emrediyor. Aksi halde kanun gereği, ilgili şirketin yönetimine atama yapmaktan lisans iptaline kadar cezai müeyyide söz konusu. EPK’nın “Yaptırımlar ve yaptırımların uygulanmasında usul” bölümünde ilgili maddesine (madde 16) göre; dağıtım şirketlerinin cezalarının ödenemeyecek düzeye gelmesi halinde lisans iptali için EPDK’yı yetkili kılıyor. Aynı kanun, dağıtım şirketlerini lisans faaliyetlerini mevzuata aykırı yürütmesi durumunda veya acze düşmesi hallerinde Kurum, ilgili şirketin yönetimin kurulu üyelerinin bir kısmı veya tamamını atayabiliyor. Yeni yönetim öncelikle şirket gelirlerinden, mümkün olmaması durumunda ise ortakların diğer gelirlerinden mali yükümlülükleri yerine getirmeyi emrediyor. Kanun, alınan önlemlere rağmen ilgili dağıtım şirketinin mali yapısının düzelmemesi halinde ise lisans iptali ve ihale yapılması için Kurum’u yetkili kılıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:17)