E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaLira varlıklar için haftanın en önemli riski---

Lira varlıklar için haftanın en önemli riski

Lira varlıklar için haftanın en önemli riski
04 Ağustos 2014 - 08:40 borsaningundemi.com

''Bugün TSİ 10:00'da TÜİK tarafından açıklanacak Temmuz ayı enflasyon verisi Lira varlıklar için haftanın en önemli risk olayı''

Ziraat Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
""ÖLÇÜM"
    
1.    Yılın ikinci yarısı dez-enflasyon için olumlu görünüm sunmakta.
   
2.    Temmuz ayı için %0,06 oranında sınırlı artış beklentimiz yıllık bazda enflasyonu %8,9 oranına iyileştirebilir.   

3.    %0,30 oranını aşan aylık enflasyon yıllık bazda enflasyonu iyileştirmeyeceği için Türk Lirası'nın ABD Doları karşısında 2,15 desteğini zayıflama yönünde test etmesine neden olabilir.
   
4.    %0 ila %0,30 oranlarındaki aylık değişimler 2,15 seviyesinin güçlü bir destek haline gelmesini sağlayarak 2,15'teki taban formasyonu düşünüldüğünde kurun yeniden 2,10 seviyesinin altına güç kazanmasını mümkün kılabilir.
   
5.    Aylık bazda negatif enflasyon sürpriz etkisiyle Lira'yı güçlendirir.
    
Bugün TSİ 10:00'da TÜİK tarafından açıklanacak Temmuz ayı enflasyon verisi Lira varlıklar için haftanın en önemli risk olayı. Cuma günü de Haziran ayı Sınai Üretim verisi açıklanınca yılın ikinci çeyreğine ilişkin tüm büyüme verilerine sahip olacağız ve %0,5 oranındaki çeyrek bazda (yıllık %3,5) beklentimizi revize edip etmememize gerek olduğunu anlayabileceğiz.
   
Cuma günü açıklanacak olan sınai üretim serisi sürprizlerle dolu bir seri. Ölçüm kaynaklı hatalar bir yana, bir ay içerisindeki çalışma günü sayısı, mevsimsellik gibi faktörler sınai üretim endeksini kestirmeyi zorlaştırmakta. Mevsimsellikten arındırılma işleminde geçmiş aylara ilişkin değerler değiştiği için aslında Haziran ayı verisi yalnızca bir aylık değil, derbi maçlardaki "6 puan" misali tüm ikinci çeyreğin büyüme tablosunu etkileyecek bir veri olacak.
   
Sınai üretim verisine gelene kadar bugün aşmamız gereken daha önemli engel ise Temmuz ayı enflasyonu.
   
Aralık ayında enflasyon tahminimizi yaparken gıda fiyatlarını ayrı tutup kendi istatistiksel salınımına bırakmayı tercih etmiştik. Gıda dışındaki enflasyonu ise klasik makro verilerle tahmin etmeye çalışmıştık. Gelinen noktada TCMB, enflasyon dinamiklerini, gıda fiyatlarını dışlayarak takip etme ve iletişim stratejisini şekillendirme çabasında. Zira, gıda fiyatları hariç tutulduğunda Türk Lirası'nın istikrar kazanmaya başlaması ve iç talepteki yavaşlama (ilk çeyrekte %0,5 daralma, ikinci çeyrekte kredi büyüme disiplini) temel mallarda enflasyonist baskıların yavaş yavaş ortadan kalktığını ve merkez bankalarının (TCMB Enflasyon Raporu 2006-III Kutu 3.1) asıl endişe kaynağı ikincil etkilerin azalmaya başladığına işaret etmekte.
   
Gıda fiyatlarında arz yönlü meteorolojik dinamiklerden kaynaklanan çeşitli fiyat baskıları olsa da kur geçirgenliğinin en yüksek olduğu grup da gıda fiyatları (TCMB Enflasyon Raporu 2014-IV Kutu 3.1). Bu nedenle kurdaki istikrarın, gıda fiyatlarına da olumlu tesiri olması beklenir ("Mavi Boncuk Kur'da", 3 Şubat 2014).    Zaten TCMB, %7,6 oranındaki yıl sonu tahminini temel mal enflasyonundaki ikincil etkilerin azalmasına dayanarak artırmadı.

Bugün enflasyon verisinde takip edilecek trendler:
    
1. Aylık TÜFE değişimi: Haziran aylarında tarihsel olarak çalışılan endeks bazı gerilese de bu sene bir istisna ile karşılaştık ve Haziran ayında baz artmaya devam etti (pozitif aylık enflasyon). Temmuz ayındaki değişim sene sonu enflasyonu üzerinde bu nedenle etkili olacak. Bizim beklentimiz %0,06 oranında sınırlı bir artış. Yıllık enflasyonu iyileştirmeyen (>%0,30 aylık) tüm veriler TCMB'nin sene sonu tahminini zora sokacağı için risk algısına olumsuz tesir edecektir.
   
2. Temel Mal Enflasyonu: Geçmiş yıllarda kurdaki değer kazancı, temel mal enflasyonunu hızla aşağı çekmişti. Avrupa İstatistik Enstütüsü'nün (EuroStat) yayınladığı enerji dışı temel mal serisi Mayıs ayında %11,5 ile zirve yaptı. Mayıs ayında gerilemeye başlayan temel mal endeksinin Temmuz ayında USD/TRY'de gözlenen keskin gerilemeye eşlik etmesi mümkün. Ocak ayında %25 oranındaki değer kaybı Temmuz ayı itibariyle %9,7 oranına iyileşti.
   
3. Çekirdek Enflasyon: Temel mallar ile çekirdek enflasyon serileri farklı. Çekirdek enflasyondaki amaç mümkün olduğunca iç piyasa ve para politikası kontrolü dışındaki gelişmeleri (örneğin altın ya da petrol fiyatları) dışarda tutarak fiyat artışlarını takip etmek. TCMB, "I" kod harfli seriyi çekirdek enflasyon için referans almakta. "I Serisi", Mayıs ayında %9,8 oranında zirve yaptıktan sonra Haziran ayında %9,7 oranına iyileşti. Tıpkı temel mallarda olduğu gibi I Serisi de önümüzdeki aylarda keskin bir şekilde gerileyecektir. Zira, aylık değişimleri yıllıklandırarak incelediğimizde "momentum" %5,8 oranında seyretmekte. Momentumda zirvenin görüldüğü dönem ise %13,9 ile Mart ayı! Yıllık serilerde tüm yılın etkisi olduğu için hareket daha yavaş gerçekleşmekte. Bu nedenle yıllık seri ile momentum arasında gecikme farkı olmasını normal karşılamak gerekiyor.
   
Gıda enflasyonunun kendi salınımına bırakıldığı bir ortamda TCMB, çekirdek enflasyon göstergeleri ve temel mal fiyatlarındaki gelişmeleri mümkün olduğunca sınırlı tutmaya çalışacaktır. Kredi büyümesindeki disiplin ve sıkı para politikası duruşu TCMB'nin bu sene kredibilitesini belirlemekte. Yıl sonunda temel mal ve çekirdek enflasyonlarının hedefe yakın gerçekleşmesi, önümüzdeki sene para politikasını daha etkin hala getirebilir. Zira fiyat belirleme gücündeki aktörler resmi hedeflere önem vermekte."
ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)