E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye enerji sektörünün önde gelen oyuncularından Limak Grubu, elektrik üretim lisansı portföyünü büyüttü. Enerji Günlüğü’nün edindiği bilgiye göre Limak Enerji Grubu, Siirt’te bulunan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi’ni Norveçli Statkraft grubundan satın aldı. 527 MWm (517 MWe) kurulu güçteki projenin lisansına sahip olan Çetin Enerji AŞ bir Limak şirketi haline geldi.
Norveçli “çekiliyoruz” demişti
Çetin Barajı ve HES, Norveçli Statkraft tarafından hayata geçirilmek üzere inşaatına başlanmış bir projeydi. Ancak Statkraft, yaklaşık 600 milyon Euro’nun üzerinde bir yatırımla hayata geçirilmesi öngörülen projenin inşaatını durdurduğunu açıklamıştı.
Aralık 2016’da görüşmelere başlandı
İnşaatı güvenlik gerekçesiyle durdurduğu iddiaları da ortaya atılan Statkraft, yüzde 20’lik kısmı tamamlanan yatırımı devretmek üzere geçtiğimiz yıl olası alıcılarla görüşmeleri hızlandırmıştı. Aralık 2016’da ise Limak Grubu ile Statkraft arasında Çetin Barajı ve HES projesinin satışı konusunda iyi niyet anlaşması imzalanmıştı.
Çetin Enerji’nin devri tamam
Geçtiğimiz aylarda projenin devriyle ilgili kamu tarafındaki izin ve benzeri bürokratik süreçler de tamamlandı. Daha sonra taraflar, projenin devir fiyatı üzerinde anlaşma sağladı ve Limak Çetin Barajı ve HES projesinin lisans sahibi konumundaki Çetin Enerji AŞ’yi devraldı.
İnşaat yeniden başladı
Taraflar Statkraft’ın ne kadarlık bir satış bedeli tahsil ettiğine dair bilgi vermeye yanaşmazken Limak Enerji, Çetin Enerji’yi devraldıktan sonra baraj ve hidroelektrik santrali projesinin inşaat çalışmalarını yeniden başlattı. Projenin 2020 yılında tamamlanıp elektrik üretimine geçmesi planlanıyor.
Yılda 13 milyar KWH üretecek
Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Siirt’te Botan Çayı üzerinde inşa ediliyor. Çetin HES 517.1 MWe kurulu güce sahip olacak şekilde hayata geçiriliyor. Santral tam kapasiteyle üretime geçtiğinde yılda yaklaşık 1.3 milyar kWh elektrik enerjisi üretilmesi öngörülüyor.
Toplam 3000 MW'lik kurulu güç
Limak, Türkiye’nin önde gelen özel sektör elektrik üreticileri arasında yer alıyor. Trakya’daki 1156 MW’lik Hamitabat Termik Santrali ile Muğla’daki 420 MW’lik Yeniköy (%50’si Limak) ve 630 MW’lik Kemerköy termik santrallerinin (yüzde 50’si Limak) yanı sıra Limak bünyesinde çok sayıda halen üretim yapan elektrik santrali bulunuyor. Bunlar arasında 280 MW’lik Alkumru HES, 59 MW’lik Seyrantepe HES, 84 MW’lik Uzunçayır HES, 131 MW’lik Tatar HES, 47 MW’lik Kirazlık HES, 130 MW’lik Pembelik HES öne çıkan bazı tesisler. Limak’ın portföyündeki işletmedeki santrallerin toplam kurulu gücü yaklaşık 3 bin MW. Bu miktarın Limak’ın payına karşılık gelen kısmı ise 2 bin MW’nin üzerinde.
Limak HES’te 1320 MW’ye ulaştı
Çetin HES’i de portföyüne katmasıyla, Limak Enerji Grubu’nun iştirakleri de dahil lisanslı toplam HES kurulu gücü 1320 MW’a yükseldi. Bu toplam içinde Limak’ın payına düşen HES kurulu gücü 1134 MW düzeyinde. Limak Enerji Grubu’nun portföyündeki toplam 1320 MW’lık hidroelektrik kapasitesinin halen işletmede olan kısmı ise 834 MW. (Dünya / Mehmet Kara)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:45)