Sabiha Gökçen Havalimanı'nın işletmecisi ISG'deki yüzde 40 hissesini TAV Havalimanları Holding'e 285 milyon Euro bedelle satma konusunda anlaşmaya vararak havalimanı işletmeciliğinden çıkan Limak Yatırım, gelecek beş yıl içinde yeni projeler ve satın almalar yoluyla enerji üretimindeki portföyünü iki katına çıkararak 4,000 MW'a ulaşmayı hedefliyor. Hisse satışının ardından önümüzdeki döneme dair planları konusunda Reuters'ın sorularını yanıtlayan Limak Yatırım'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, "Üçüncü Havalimanına çok büyük proje. Bundan sonra ortaklarımızla beraber buna konsantre olacağız. Ayrıca biz Türkiye'de çok ciddi olarak enerji sektörüne inanıyoruz ve yeni enerji projeleri yapmak istiyoruz. TAV'dan alacağımız 285 milyon Euro’luk kaynağı da kendi yeni enerji projelerimiz ve üçüncü havalimanında kullanmayı öngörüyoruz" dedi. İstanbul'a üçüncü havalimanının yapımı ve 25 yıllık işletimi ihalesini geçtiğimiz yıl Limak-Cengiz-Kolin-Kalyon-Mapa ortak girişim grubu 22.152 milyon Euro artı KDV teklifle kazanmıştı. Havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabının 2017 yılının Ekim ayında hizmete açılması hedefleniyor.
ANA İŞ KOLU ENERJİ OLACAK Enerji sektörünün önümüzdeki dönemde Limak Grubu içerisinde açık ara önde giden ana iş kolu olacağını belirten Özdemir, enerjide üretimden ticarete kadar dikey entegrasyonu tamamladıklarını belirterek, "Bölgesinde güçlü bir enerji oyuncusu olmak istiyoruz. Hem üretimi çeşitlendireceğiz, hem işin ticaretinde ve dağıtımında da varız. Önümüzdeki dönemde kömür santrali, rüzgar santrali ve güneş santrali kurmayı da hedefliyoruz" dedi. Limak'ın enerji üretimi tarafında şu anda yaklaşık 2,000 MW'lık bir portföyü bulunduğunu belirten Özdemir, "Beş yıl sonra enerjide iki kat daha büyürüz diye düşünüyorum. Yaklaşık 4,000 MW kurulu güce ulaşırız. Tabii bunun içinde proje bazlı ortaklıklar da olabilir" dedi ve ekledi: "Enerjide büyümek için bir takım satın almalar da yapmayı planlıyoruz. Yani sadece organik değil, inorganik de büyüyebiliriz. Ortak satın almalara da açığız." Limak'ın elektrik üretim portföyünde geçen yıl özelleştirme ihalesiyle aldıkları 1,200 MW'lık Hamitabat doğalgaz çevrim santrali ve şu anda işletmede olan 626 MW'lık HES bulunuyor. Özdemir, 130 MW'lık Pembelik HES projesinin bir ay içinde devreye gireceğini, 100 MW'lık Kargı HES projesinin ise proje aşamasında olduğunu söyledi. Özdemir, "Bir de 15 MW'lık Buharkent jeotermal projemiz var. Dolayısıyla çok yakın zamanda Kargı ve jeotermali de bitirince 2,000 MW'lık bir büyüklüğe ulaşmış olacağız" dedi. Hamitabat Santrali'ni devraldıktan sonra yenileme yatırımına başladıklarını dile getiren Özdemir, "Burada santralin yenilenmesi için Gama Güç Sistemleri şirketi ile geçtiğimiz günlerde bir anlaşma imzaladık. Santralin ekipmanları ise Siemens'den alınacak. Orada 520 milyon Euro tutarında bir yatırım yapacağız ve bütün santrali yenileyerek yeni üniteler koyacağız. Bu yatırımı da 2016 sonunda devreye almayı hedefliyoruz" dedi. Hamitabat'a yapılacak yatırımın finansmanı için finans kuruluşları ve bankalarla görüştüklerini belirten Özdemir, "Şu anda Hermes, KFW ve bankalarla görüşüyoruz" dedi. Özdemir, Hamitabat'taki yatırım ile santralin mevcut durumda yüzde 40'ın altında olan verimliliğinin yüzde 60'ın üzerine çıkacağını vurguladı. Limak Yatırım, elektrik dağıtımında Boğaziçi, Uludağ, Akdeniz ve Çamlıbel EDAŞ'ların işletmesini yürüten Cengiz-Limak-Kolin konsorsiyumunda eşit ortak konumunda. Çalık Grubu ile Kosova'nın elektrik dağıtımını da ortak olarak yapan Limak, burada da yıllık 4.5 milyar kWh elektrik dağıtıyor. Ayrıca Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan'dan elektrik ithal ediyor. "Sabiha Gökçen'in satışının gerçekleşmesi halinde Limak Yatırım'ın içinde enerji grubunu diğer altyapı işlerinden ayırma gibi bir planımız var" diye konuşan Özdemir, önümüzdeki dönemde enerji portföyünü içeren şirketi halka arz edebileceklerini söyledi.
ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI FİNANSMAN GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR Sabiha Gökçen'deki hisselerin satışının ardından ilk etabını Ekim 2017'ye yetiştirmeye çalıştıkları üçüncü havalimanına odaklanacaklarını söyleyen Özdemir, "Bu konuda bankalarla finansman görüşmelerimiz sürüyor. İlerliyor, olgunlaşıyor ve iyi gidiyor. Burada 4.5 milyar Euro’luk bir ilk paket yapmayı hedefliyoruz. Toplam 5.5 milyar Euro’luk bir yatırım bedeli var, kalan kısım sermaye olarak eklenecek" dedi. Limak'ın İskenderun Limanı'nın işletmesini de yürüttüğünü hatırlatan Özdemir, tekrar ihaleye çıkması halinde otoyol özelleştirmeleri ile ilgilenebileceklerini söyledi. İskenderun limanına devraldıkları 2.5 yıldan bu yana 250 milyon dolar yatırım yaptıklarını ve kapasiteyi 1.3 milyon TEU'ya çıkardıklarını diye getiren Özdemir, "İskenderun'da bir fon yatırımcısı olan İnframed yüzde 20 ortağımız. Talep canlı. Biz bölgenin asılında hinterlandı açısından en önemli limanıyız. Güneydoğu'yu İskenderun'a çok daha yakınlaştıracak olan Hassa Tüneli Projesi de tamamlanırsa çok daha yakınlaşacağız" dedi. Kuveyt Havalimanı'nın inşaat ihalesine de gireceklerini belirten Özdemir, "Ayrıca Karadağ havalimanları ile ilgileniyoruz, Gana'da bir havalimanı var, Suudi Arabistan'daki havalimanları, Mısır'daki havalimanları, Yemen Havalimanı ile ilgiliyiz. Bunlardan bazıları inşaat, bazıları işletme projeleri" dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.