E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıLikidite koşulları ve miktarı---

Likidite koşulları ve miktarı

Likidite koşulları ve miktarı
20 Ağustos 2024 - 08:56 borsaningundemi.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Yatırımcıların risk iştahı, dolardaki düşüş, oynaklığın azalması ve S&P 500 ile Nasdaq’ın bu yılın en uzun yükseliş serilerini kaydetmesiyle daha da arttı. Piyasalar, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın ABD Merkez Bankası’nın Eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair sinyal vermesi beklenen açıklamalarını beklerken dolar yedi ayın en düşük seviyesine geriledi. Dolar endeksi en son % 0,56 düşüşle 101,89’dan işlem gördü ve 2 Ocak’tan bu yana en düşük seviyesi olan 101,85’e çıktı. Euro ise % 0,47 artışla 1,108 dolara yükselirken, 28 Aralık’tan bu yana en güçlü seviyesi olan 1,1085 dolara kadar çıktı.

Powell’ın Cuma günü Jackson Hole’daki konuşmasının ana odak noktası, Fed’in oranları 0,25 veya 0,50 baz puan düşürme olasılığının olup olmadığı olacak. CME Group’un FedWatch’ına göre, piyasalar bir hafta öncesine göre %50’den %23’lük bir 0,50 baz puanlık indirim olasılığı fiyatlıyor ve 0,25 baz puanlık bir indirimin olasılığı %77. 2025’in sonuna kadar yaklaşık 2,10 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor.

Bir diğer odak noktası ise Powell’ın bundan sonraki her toplantıda faiz indirimlerinin muhtemel olup olmadığını gösterip göstermeyeceği olacak. Ancak piyasalar Fed’in ne kadar uzağa ve ne kadar hızlı hareket edeceğini abartıyor olabilir. Powell ayrıca, Fed’in Eylül toplantısından önce Ağustos ayına ait enflasyon ve istihdam verilerinin açıklanmasının beklenmesi nedeniyle bu hafta herhangi bir ayrıntı vermekten kaçınabilir.

Bu arada Avrupa Merkez Bankası (ECB), Haziran ayında faiz oranlarını düşüren ilk büyük merkez bankaları arasında yer aldı ve rekor düzeydeki artışların bir kısmını geri aldı; ancak Temmuz ayında oranları sabit tuttu ve 12 Eylül’deki toplantısı hakkında kesin sinyaller vermedi. Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn, ECB’nin devam eden ekonomik zayıflık nedeniyle – son dönemde artan negatif büyüme riskleri – Üretim sektöründe bir toparlanmanın açık belirtileri yok – endüstriyel üretimdeki yavaşlamanın varsayıldığı kadar geçici olmayabileceğini de hesaba katmak lazım dedikten sonra Eylül ayında faiz oranlarını tekrar düşürmesi gerekebileceğini söyledi.

Altın, 2.500 dolar sınırını aşmasının ardından geriledi. Yatırımcılar rekor seviyeden kar elde etti ve ABD Merkez Bankası’ndan ve Orta Doğu’daki gelişmelerden gelecek ipuçlarına pozisyon aldı. Fed’in sadece 0,25 baz puanlık bir faiz indirimi ihtimalini belirtmesi ve 0,50 baz puanlık daha büyük bir indirim ihtimaline işaret etmemesi durumunda yatırımcılar hayal kırıklığına uğrayabileceğinden, altın piyasasında bir miktar konsolidasyon/geri çekilme görmek bizi şaşırtmayacaktır. Altının 2.507 dolar direncini kıramaması nedeniyle 2.479-2.487 Dolar aralığına gerileyeme ihtimali var.

Diğer taraftan ise Çin Merkez Bankası, rekor seviyedeki fiyatlara rağmen talebin canlanacağını öngörerek birkaç Çin bankasına yeni altın ithalat kotası vermişti. Çin Halk Bankası’nın (PBOC) dünyanın önde gelen kıymetli metal tüketicisi olan ülkeye ne kadar külçe gireceğini kontrol etmesine yardımcı olmayı amaçlayan yeni kotalar, büyük ölçüde boğa piyasasının ardından fiziksel talebin yavaşlaması nedeniyle iki aylık bir aranın ardından Ağustos ayında onaylandı. Külçe altının Mart-Nisan aylarındaki yükselişinde Çin’den gelen güçlü alımların önemli bir etken olduğu ve talebin tekrar artması durumunda fiyatların daha da artabilmeli çok yüksek.

Yurtiçinde bugün gözlerimiz TCMB’nin politika faizini kararında olacak beklentimiz Kasım ayına kadar TCMB’nin faizleri sabit tutmaya devam etmesi yönünde. Çünkü başkan Karahan Enflasyon Raporu toplantısında “ hem aylık enflasyonun ana eğiliminde hem de resmi tahminler ile piyasa yıllık enflasyon beklentileri arasındaki farkta bir ilerleme kaydedilmesi “ gerektiğini ifade etmişti ki bunu Temmuz Enflasyon verisinde göremedik ve Ağustos ayı da pek umut vaat etmiyor, sonuç olarak da TCMB’nin %38 olan yılsonu beklentisine ulaşmakta zorlanacağı bir durumda hem faiz indirimi yapmaktan hem de likidite koşullarını rahatlatacak adımlar atmaktan çekineceğini düşünmekteyiz ki artan likidite miktarı nedeniyle makro ihtiyati tedbirlere başvurduğunu görme ihtimalimiz bile bulunmaktadır.

Fiyat hareketi güçlü hisseler (20.08.2024)Fiyat hareketi güçlü hisseler (20.08.2024)

 

Günün önemli şirket haberleri 20/08/2024Günün önemli şirket haberleri 20/08/2024

 

Ağırlığı yüksek sanayi hisselerinin performansları ayrıştıAğırlığı yüksek sanayi hisselerinin performansları ayrıştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)